Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα

Τη βίαιη διόρθωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και πέρασε στη Γηραιά Ηπειρο καλείται να αντιμετωπίσει η εγχώρια αγορά, που κινείται πτωτικά στην αρχή της συνεδρίασης. Η εντός ορίων χθεσινή υποχώρηση και οι κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Οι προσδοκίες για year end rally.

ΧΑ: Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα

«Βουτιά» χθες το βράδυ στη Wall Street, παρέσυρε στη συνέχεια χαμηλότερα τις ασιατικές αγορές. Aπό χαμηλότερες τιμές το ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογο ρυθμό σε λίγη ώρα και στο ΧΑ.

Εντός σχεδίου η χθεσινή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη ισχυρή ανοδική διόρθωση, που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο έφερε την αγορά έως τα όρια του πρώτου στόχου μας.

«Στόχος επετεύχθη» σημειώναμε στην κορύφωση της συνεδρίασης της Δευτέρας (Εκηβόλος), διαγράφοντας τα όρια της κατ' αρχάς τεχνικής μορφής κίνησης, των συνακόλουθων στηρίξεων που θα έπρεπε εν συνεχεία να επιβεβαιωθούν, με τη σχετική διαδικασία να λαμβάνει χώρα σήμερα-αύριο.

Στις 656,96 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό ημέρας στις 654,23 και για να είναι σε ισχύ η τελευταία ανοδική κίνηση δεν θα πρέπει να χαθούν σε κλείσιμο οι 645 μονάδες, πάντα σε διάστημα σημερινής-αυριανής συνεδρίασης. Αντίστοιχες περιοχές/τιμές δεν θα πρέπει να χαθούν ούτε για τον FTSE25 ούτε (κυρίως ) για τον ΔΤΡ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που λειτουργεί ως... σηματωρός από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Ζητούμενη η επανάκτηση του ελέγχου της αγοράς από τους long στη Νέα Υόρκη, το αργότερο μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, έτσι ώστε να είναι εφικτό ένα καλό κλείσιμο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως το αμερικανικό χρηματιστήριο θα μείνει σήμερα κλειστό, καθώς η 5η Δεκεμβρίου κηρύχθηκε ημέρα πένθους για τον θάνατο του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Στις 2.700 ο S&P 500 με απώλειες 1,59% σε εβδομαδιαίο, αλλά με ανοιχτό το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 2.900 μονάδες μέχρι τις εορτές.

Από την τάση στη Wall Street θα εξαρτηθεί το κατά πόσον ένα year end rally θα είναι επιτεύξιμο διεθνώς μέχρι και τη λήξη του τελευταίου triple witching, για φέτος, στις 21 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο λίγο πιο ευρύς ορίζοντάς μας, σε αυτόν εντάσσουμε και την προοπτική του ΧΑ να κινηθεί ακόμη και προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Ομως απαραίτητη προϋπόθεση, κατ' αρχάς σήμερα-αύριο, να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της τελευταίας φάσης της κίνησης (από τα χαμηλά της προηγούμενης Τετάρτης-Πέμπτης) και ανάλογα με το κλείσιμο της Παρασκευής, βλέπουμε από Δευτέρα.

Προέχει στη σημερινή συνεδρίαση να μη χαθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν Δευτέρα και Τρίτη.

Θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν για τον ΔΤΡ δεν χαθούν οι 490 μονάδες. Αλλά και από το αν για δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Jumbo, ενεργοποιηθούν αντιστάσεις από χαμηλότερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v