Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες καταγράφουν Eurobank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΛΠΕ, Coca Cola. Kέρδη για Μυτιληναίο, Τιτάνα, Motor Oil, Lamda. Kλειστή σήμερα η Wall Street.

Ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Χωρίς Wall Street σήμερα (λόγω πένθους για τον G. Bush), στην Ευρώπη οι traders θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κάπως ηπιότερη πίεση των funds, που θα ενεργούσαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε στη σημερινή συνεδρίαση να ενεργοποιηθούν αντιστάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από χαμηλότερες τιμές.

Ενδεικτική είναι η μέχρι τώρα, αρχική, εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται στη Φρανκφούρτη, με τον DAX έως τις 11.177, αλλά στη συνέχεια τις απώλειες να μαζεύονται προς τις 11.207 μονάδες. Αυτά λίγο πριν τις 10:50, όταν στο ΧΑ η προσφορά που βγήκε από την αρχή (περί τα 2,5 εκατ.) απορροφήθηκε, χωρίς ο ΓΔ να χάσει τις 645 μονάδες και ο ΔΤΡ τις 480 μονάδες. Βέβαια ακόμη είναι νωρίς, πολύ νωρίς, και μισής ώρας συνεδρίαση δεν είναι αρκετή για να έχουμε συνολικότερη εικόνα για τη συνέχεια και περισσότερο για αύριο-Παρασκευή.

Ωστόσο είναι μία ένδειξη, κατ' αρχάς ενθαρρυντική και την κρατάμε.

Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο τα σημαντικά πρώτα 20'-30', οπότε αναμενόταν να υπάρξει... ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Εως τις 480 μονάδες ο ΔΤΡ, κρατώντας ένα 15,50% της εβδομαδιαίας απόδοσης, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η προσεκτική/ελεγχόμενη μείωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων. Αυτό γιατί στις τρέχουσες τιμές, στη μετοχή της Alpha Bank η απόδοση παραμένει υψηλή (στο 19%), στην Εθνική στο 17,89%, στη Eurobank στο 11,30%, στην Πειραιώς στο 9,33%.

Εως τις 645 μονάδες ο ΓΔ καθώς εκτός από τις τράπεζες πωλήσεις γίνονται στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και σε σημαντικές μετοχές της μεσαίας.

Ωστόσο κρατάμε τον περιορισμένο τζίρο, στα 3,3 εκατ. ευρώ στις 11:00, με το 42% επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε μετοχές των Jumbo, Μυτιληναίου, Ελλάδος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Grivalia, Coca Cola κ.α.

Με πωλητές σε ΟΤΕ και Coca Cola, έως τα 10,71 και 26,78 ευρώ, δηλαδή χωρίς να ακυρώνεται η εβδομαδιαία τάση αμφότερων.

Εάν στη συνέχεια από αυτές τις χαμηλές τιμές ενεργοποιηθούν αγορές και περιορισθούν οι απώλειες, δεν αποκλείεται να κερδίσουν μερικούς πόντους οι ΓΔ και FTSE25.

Μυτιληναίος σταθερά από (σχεδόν) την αρχή της συνεδρίασης και από τα χαμηλά των 7,88 ευρώ, με απορρόφηση της προσφοράς και επαναφορά πάνω από το όριο των 8 ευρώ, ήταν η πρώτη μετοχή του δείκτη σε θετικό πρόσημο. Ακολούθησε η Lamda Development από τα 5,88 στα 5,91 και λίγο μετά της 11:00 και ο ΤΙΤΑΝας, στα 19,98, με μόλις μία εντολή για 85 μετοχές. Σταδιακά περιορίστηκαν οι απώλειες για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να ανακάμψει προς τις 1.714 από τις αρχικές 1.697 μονάδες.

Σταδιακά βελτιώθηκε η εικόνα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, καθώς ο ΓΔ επανερχόταν πάνω από τις 650 μονάδες και οι απώλειες μειώνονταν στο 0,70%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v