Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 650 μονάδες στήθηκαν οι άμυνες

Οι σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές και τα σήματα για αρνητική συνέχεια στη Wall Street πιέζουν και την εγχώρια αγορά. Καθοδικά αλλά χωρίς «εξάρσεις» η πλειονότητα των blue chips. Παραμένει υποτονικός ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Στις 650 μονάδες στήθηκαν οι άμυνες

Σε... κόκκινο-βαθύ κόκκινο και οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις ασιατικές, με τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της Huawei να έχει ενεργοποιήσει πωλήσεις από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, τα futures στη Wall Street «δείχνουν» πτωτικό άνοιγμα και μάλιστα με σημαντικές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, κάτι που επιβαρύνει το κλίμα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο. Ενδεικτικά ο S&P 500 «βλέπει» 1,14% χαμηλότερα, από τις 2.670 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ διορθώνει σχεδόν 2% προς τις 18.980 μονάδες.

Προφανές πως οι short έχουν πλεονέκτημα και σε αυτή τη φάση μπορούν να πιέσουν δείκτες, μετοχές, ακόμη χαμηλότερα. Ωστόσο είναι επίσης προφανές πως εάν για τον οποιονδήποτε λόγο «γυρίσει» ανοδικά η Wall Street, οι κύριες αγορές του πλανήτη θα ακολουθήσουν.

Με τις διεθνείς αγορές σε διόρθωση, στο ΧΑ traders και επενδυτές δεν έχουν λόγους να πάνε κόντρα στο ρεύμα, έχοντας μάλιστα κατοχυρώσει μέρος των θέσεών τους στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, όταν το ελληνικό πήγε κόντρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με πωλήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ελεγχόμενο ρυθμό συνεχίστηκαν, κατ' αρχάς μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας. Ετσι έως τις 11:30 για τον ΓΔ χαμηλή τιμή είχε σημειωθεί στις 649,25 μονάδες, με ζητούμενο να μην υποχωρήσει, σήμερα, σε κλείσιμο χαμηλότερα των 643 μονάδων. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, όσο το ΧΑ συντηρείται πάνω από την περιοχή των 650-643 μονάδων, τόσο οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερες τιμές, ακόμη και αυτές των 700-710 μονάδων. Αυτό σε ορίζοντα, το επαναλαμβάνω, προς τις εορτές.

Προσώρας, στο ΧΑ εξελίσσεται η προσπάθεια των traders να ελέγξουν την προσφορά που βγαίνει σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, να μην ξεπεράσει η διόρθωση τα τεχνικά σημεία στήριξης και εάν στη συνέχεια δοθούν σήματα (από Νέα Υόρκη), ενδεχομένως να επιχειρήσουν να περιορίσουν τις απώλειες.
Εως τις 482,21 μονάδες ο ΔΤΡ, με την υποχώρηση του κλάδου να θεωρείται φυσιολογική, καθώς είχε προηγηθεί σημαντική εβδομαδιαία ανοδική διόρθωση, αρκεί όμως να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 457 μονάδων.

Στο 1,9 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές στις 11:30, με τον τζίρο στα 4,2 εκατ. και το 24% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Αξία συναλλαγών, σε πτωτική συνεδρίαση, πολύ μέτρια σε σχέση με την αυξημένη στο διήμερο της ανοδικής κίνησης (Παρασκευή-Δευτέρα).

Πέραν των τραπεζικών, συναλλακτικότητα καταγράφεται για μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίου, Jumbo, Grivalia, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΠΕ κ.α.  Στο μείον οι δύο βαρύτερες μετοχές του δείκτη, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,19% στα 10,76 και την Coca Cola με 0,52% στα 26,72 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, στο μείον και οι 4 τραπεζικές, όπως και η πλειονότητα των blue chips. Από τις 21 μη τραπεζικές κόντρα στη διόρθωση κινούνται EΛΠE, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Fourlis και σταθερές AEGEAN, Lamda Development.

Στις 19/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με Μοτοδυναμική, ΜΕΡΚΟ, Asco, Flexopack, Πλαστικά Κρήτης, Καμπάς, Ευρωπαική Πίστη, Πλαστικά Θράκης, Intralot με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v