Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 650 μονάδων

Μικρά κέρδη με περιορισμένο τζίρο για τον Γενικό Δείκτη. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil. Πιέσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Φουρλή.

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 650 μονάδων

Με οριακές μεταβολές επιμένουν να κινούνται τα θεωρούμενα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς η προσοχή των ενεργών επενδυτών είναι προσηλωμένη στις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Ντράγκι που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει, σήμερα, επίσημα τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, αλλά οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι θα καθυστερήσει την επόμενη κίνησή της για την άρση της νομισματικής στήριξης που παρέχει».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να δίνει τη δική του «μάχη» πέριξ των 650 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 645,54 (-0,10%) και 650,06 (+0,60%), ενώ ο τζίρος, στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Με τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, καθίσταται ευνόητο ότι τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έστω και αν η, μέχρι στιγμής, εικόνα δίνει στους αγοραστές «οριακό πλεονέκτημα».

Τουλάχιστον προβληματισμό προκαλεί η συναλλακτική εικόνα, ακόμα και μέσα στο ταμπλό του 25άρη, με τον ΟΛΠ να έχει διακινήσει 49 τεμ., την ΕΥΔΑΠ 3.987, τη Lamda Development 7.361 και την κοινή μετοχή του Τιτάνα 6.084 τεμ.

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις και δίνουν τις ανάλογες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+1,30%), Εθνική (+1,46%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,44%), ΔΕΗ (+2,36%), Μυτιληναίο (+2,15%) και Motor Oil (+1,65%), ενώ από τις μετοχές που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-1,17%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,11%) και FourliS (-1,09%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, όπως προαναφέρθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιο, «για τον Γενικό Δείκτη, ως πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο δείχνει το κλείσιμο υψηλότερα των 649 μονάδων και ως απαραίτητος όρος για κάτι σημαντικά καλύτερο, η υπέρβαση της ζώνης 652-657. Ομως για να επιτευχθεί το δεύτερο ζητούμενο, θα χρειαστεί αισθητή αύξηση των συναλλαγών», κάτι που δεν φαίνεται και στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v