Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κατεύθυνση κινείται το χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στην εγχώρια αγορά ενώ καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ιταλικά και τα ελληνικά 10ετή. Αναμονή για τα μηνύματα που θα στείλει ο Μ. Ντράγκι. Ανοδικά συνεχίζει η ΔΕΗ, μεικτή εικόνα στις τράπεζες.

Χωρίς κατεύθυνση κινείται το χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και οριακές απώλειες κινούνται οι περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι ενεργοί επενδυτές επιλέγουν τη στάση αναμονής, περιμένοντας τα σημερινά μηνύματα από ΕΚΤ και Mάριο Ντράγκι, αλλά και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η, μέχρι στιγμής, στάση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων κρίνεται τουλάχιστον επιφυλακτική, αν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού, που δείχνουν να φέρνουν σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αλλά και βελτίωση της εικόνας στα ελληνικά.

Πιο συγκεκριμένα, στο 2,04% μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 η Ιταλία και αναμένει να αποδεχτεί η Κομισιόν τη νέα δημοσιονομική της πρόταση. «Σε μία πρώτη εκτίμηση, η Κομισιόν έκρινε την πρόταση ως σημαντική», πρόσθεσε o Tζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι «αναμένει θετική αντίδραση».

Στο 2,93% (χαμηλό 2,5 μηνών) η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου (-7 μονάδες βάσης), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κίνηση που έχει τον ανάλογο αντίκτυπο και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,19% (-4 μονάδες βάσης).

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη μιάμιση ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, οριακά μεγαλύτερο των τριών μονάδων, με χαμηλό τις 645,54 (-0,10%) και υψηλό τις 648,71 μονάδες (+0,39%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 5,5 εκατ.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και από τον οποίο ξεχωρίζουν θετικά οι ΔΕΗ (+2,43%), Alpha Bank (+1,14%) και Εθνική (+1,12%), ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές που προσπαθούν για κάτι καλύτερο, δεν ξεπερνούν σε κέρδη τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Από την άλλη πλευρά, και τις μετοχές που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΧΑΕ (-1,50%), ΟΛΠ (-1,02%), Σαράντη (-1,14%) και Fourlis (-1,52%).

Απόλυτα αποκαρδιωτικές κρίνονται οι συναλλαγές για ΕΥΔΑΠ (503 τεμ.) και ΟΛΠ (26 τεμ.), ενώ κάτω από 5000 τεμ. έχουν διακινήσει οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Lamda Development.

Επειδή οι μέχρι στιγμές μεταβολές είναι οριακές, για τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, το πρόσημο της συνεδρίασης θα «παιχτεί» μέχρι τέλους, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (+0,15%) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,2172 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,18462 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v