Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια στην αντίδραση ψάχνει το ΧΑ

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος, η υπέρβαση των 649 μονάδων, με διεθνείς αγορές και τράπεζες να διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το βλέμμα σε Ντράγκι και Σύνοδο Κορυφής.

Συνέχεια στην αντίδραση ψάχνει το ΧΑ

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη, αλλά πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες στο NYSE, με τις δηλώσεις Τραμπ να δίνουν τα απαιτούμενα ανοδικά «καύσιμα» στους αγοραστές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι «είναι πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Μενγκ Ουάνγκζου, εάν αυτό πρόκειται να συμβάλει στο να κλειστεί μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο».

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal έγραψε ότι «η Κίνα προετοιμάζει σχέδιο που θα ενισχύσει την πρόσβαση των Ξένων Επιχειρήσεων στις Αγορές της».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,64% στις 24.527,27 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 2.651,07 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,95% στις 7.098,31 μονάδες.

Προς απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, όπου θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, κυρίως για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ αλλά και τις δηλώσεις Ντράγκι που θα ακολουθήσουν, ενώ σήμερα ξεκινά και η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να παραστεί και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία ξεπέρασε τον «σκόπελο» από την πρόταση μομφής, έχοντας την εμπιστοσύνη 200 βουλευτών.

Η κα Μέι ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων, καθώς σημειώθηκε, περίπου, γενική κινητοποίηση των αγοραστών στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναμφισβήτητα το Ελληνικό Χρηματιστήριο «αγόρασε χρόνο», όμως για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα στις 9+1 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα χρειαστεί αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, αλλά και τις βοήθειες των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έδειξαν ότι έχουν μόνιμους πωλητές, κάτι που φάνηκε, στον απόλυτο βαθμό, κατά τις τελικές δημοπρασίες.

Για τον Γενικό Δείκτη, ως πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο δείχνει το κλείσιμο υψηλότερα των 649 μονάδων και ως απαραίτητος όρος για κάτι σημαντικά καλύτερο, η υπέρβαση της ζώνης 652-657. Ομως για να επιτευχθεί το δεύτερο ζητούμενο, θα χρειαστεί αισθητή αύξηση των συναλλαγών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v