Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 630 μονάδων σταθεροποιείται ο Γενικός Δείκτης, με καύσιμο την αντίδραση δεικτοβαρών blue chips και της Πειραιώς. Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο τζίρος ενώ τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Wall Street και τη FED.

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Επιχείρηση-άμυνα στη σκιά της Fed. Προσεκτικές όσο και σταθμισμένες οι κινήσεις traders και επενδυτών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην περιοχή των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με αγοραστές- πωλητές να ελέγχουν τη ροή συναλλαγών, με αποτέλεσμα η πρώτη ώρα συνεδρίασης να περνά με μικρές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με συναλλαγές και τζίρο να παραπέμπουν ακριβώς σε αυτή τη στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 10.815, υψηλότερα κατά 0,35%, ο DAX στη Φρανκφούρτη, μετά την αρνητική πρωινή συνεδρίαση, σε οριακά συν άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street, από τις 2.559 μονάδες.

Σε αναμονή, λοιπόν, των αυριανών ανακοινώσεων του επικεφαλής της Fed, σε μία συγκυρία που η ευθεία παρέμβαση Τραμπ διαμορφώνει νέα δεδομένα. Περιμένοντας, συνεπώς, αύριο το βράδυ, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ΧΑ φαίνεται πως θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν γραμμές άμυνας πέριξ σημαντικών βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) σημείων αναφοράς.

Στις 10.815 για τον DAX, στις 730 για τον ΓΔ, με τις αρχικές, περιορισμένης έκτασης πωλήσεις να αποτελούν μάλλον... ουρά των χθεσινών (ειδικότερα αυτών στο κλείσιμο της συνεδρίασης) παρά για νέο γύρο εντολών από funds και traders. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από τις πρώτες κινήσεις των traders, που λίγο μετά τις 11:30 είχαν προχωρήσει σε συναλλαγές αξίας 6,2 εκατ. ευρώ, σε τιμές όχι χαμηλότερα των 440 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 1.645 για τον FTSE25.

Ποσοστό 22% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί μεν στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο ένα σημαντικότερο μερίδιο, περίπου 35%, έχει αλλάξει χέρια σε μετοχές του κλάδου πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Αυτό γιατί είναι αυξημένες οι συναλλαγές κυρίως στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στις 11:35), δευτερευόντως στη μετοχή της Motor Oil. Αμφότερες οι μετοχές των συγκεκριμένων ομίλων με κεφαλαιοποιήσεις 2,2-2,3 δισ. ευρώ αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σημαντικό πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων. Κυρίως ξένων funds και επενδυτών στην περίπτωση της Motor Oil, η συμμετοχή των οποίων έχει ξεπεράσει το 70% του free float.

Ανοδικά και οι δύο μετοχές, των ΕΛ.ΠΕ στα 7,59 ευρώ και της ΜΟΗ στα 21,05 ευρώ. Η θετική αντίδραση αυτών των δύο σε συνδυασμό με το «γύρισμα» ακόμη ορισμένων βαριών χαρτιών (ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος, Jumbo, Lamda Development κ.α.) έφεραν την αγορά σε οριακά θετικό πρόσημο, με τον ΓΔ προς τις 633 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη, κατ' αρχήν, η επιβεβαίωση των 630 μονάδων (για τον ΓΔ), η ελεγχόμενη ροή συναλλαγών σε μετοχές-κλειδιά του δείκτη.

Στις 30/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Creta Farms (με συναλλαγές αξίας 105 χιλιάδων ευρώ και στο συν 9,89%), με τους Παπουτσάνη, ΕΚΤΕΡ, Ιntralot, Cenergy κ.ά. να ακολουθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v