Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα δυσοίωνα σινιάλα για τους long και το σενάριο για καλλωπισμό αποτιμήσεων ενόψει 2019. Σύμμαχος στην επιχείρηση ελέγχου της τάσης ο χαμηλός τζίρος. Tο triple witching και τα μηνύματα από Wall και τράπεζες.

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικές ενδείξεις για τους long ξεκινά η εβδομάδα, που καταλήγει την Παρασκευή στο τελευταίο triple witching για το 2018.

Κυριότερη η νέα μεγάλη... βουτιά, αργά το βράδυ της Παρασκευής, στη Wall Street, που ναι μεν από την τεχνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης, πλην όμως «δείχνει» την κλίση που έχει λάβει, πλέον, και η «αγορά των αγορών».

Λιγοστές οι σχετικά ενθαρρυντικές με σημαντικότερη την προοπτική επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ Ρώμης - Βρυξελλών, μετά μάλιστα την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις στη Γαλλία. Είναι προφανές πως όσα διαδραματίζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε αφορούν άμεσα την τρίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή την περίοδο. Από την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου έχουμε αναφερθεί (Εκηβόλος) για «Δώρο Μακρόν στη... Ρώμη», προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δημιουργεί η παραδοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ. Αυτά με την Ευρώπη να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, προς τον Μάιο του 2019.

Θα μπορούσε μία win-win συμφωνία Ρώμης - Βρυξελλών να δώσει... ανάσες στις ευρωπαϊκές αγορές, έστω τώρα, μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν ολοκληρωθεί και χρηματιστηριακά το κακό -για τους long- 2018; Θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κατά πόσον είναι εφικτή μία ανοδική διόρθωση στη Wall Street, πριν τη συνέχιση της αγοράς της Νέας Υόρκης προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μία άλλη παράμετρος αφορά στη στάση της ΕΚΤ και της Fed, με τη Φρανκφούρτη να παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων.

Επί της ουσίας, το QE τελειώνει αλλά ένα άλλο πρόγραμμα ποσοτικής ενίσχυσης/υποστήριξης του συστήματος έρχεται. Θα είναι μέσω TLTROs, θα είναι μέσω άλλων «εργαλείων», θα δείξει, η ουσία είναι πως για το 2019 υπολογίζονται επανεπενδύσεις 210 δισ.

Και η Fed με τα επιτόκια; Και οι εξελίξεις με το Brexit; Μπορούν να επηρεάσουν τη στάση όσων traders ενεργούν αυτές τις τελευταίες συνεδριάσεις για φέτος;

Στα καθ' ημάς, το ζητούμενο είναι να συνεχισθεί η προσπάθεια συγκεκριμένων ισχυρών χεριών να συντηρηθεί η αγορά σε επίπεδα που δεν θα δίνουν «όπλα» στους long για να πιέσουν σημαντικά χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Το γιατί πιθανότατα οι επενδυτές δεν... ποντάρουν στον Αγιο Βασίλη επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε με το χθεσινό σχόλιό μας, θυμίζοντας τα τεχνικά περιθώρια που διαμορφώνονται με τον Γενικό Δείκτη στις 645,24 μονάδες, με τον Τραπεζικό στις 465,16 και τον FTSE25 στις 1.699,55 μονάδες.

Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής, 28,818 εκατ. ευρώ, είναι σύμμαχος των long στην προσπάθειά τους, σήμερα-αύριο, να κρατηθεί η αγορά πάνω από τις 630-635 μονάδες. Το γεγονός πως μόλις 7 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, παραπέμπει σε δυνατότητα διαχείρισης της προσφοράς που παραμένει φειδωλή από την πλευρά των προσεκτικών traders. Για τον κλάδο μετοχή-σηματωρός είναι η Alpha Bank, ενώ από τα blue chips, ΟΤΕ και Coca Cola ήταν οι δύο κύριοι στυλοβάτες των long, για να μην υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα των 1.700 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε συνεδριάσεις μέτριων συναλλαγών/χαμηλών τζίρων είναι εφικτή η διαχείριση μίας ελεγχόμενης πτώσης, ακόμη και εάν στη Νέα Υόρκη επικρατούν διορθώσεις σχεδόν 2% για τον S&P 500. Μένει να δούμε κατά πόσον η προσφορά μπορεί να ελεγχθεί σήμερα-αύριο, ανάλογα και με την πορεία της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v