Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάθοδος με χαμηλό τζίρο

Διατηρούν το πάνω χέρι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 640 μονάδων. Στο -3,4% η μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες για Εθνική, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίο. Μικρά κέρδη για τη Eurobank. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Κάθοδος με χαμηλό τζίρο

Η σχετική αντίδραση, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, που σημειώνεται από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, δείχνει να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να δίνει τη μάχη του για κλείσιμο υψηλότερα των 640 μονάδων, μιας και το αρνητικό πρόσημο δεν δείχνει να έχει αυξημένες πιθανότητες να αποφευχθεί.

Βέβαια η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι «ρηχή» και δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις, καθώς αρκούν λίγες εντολές, σχετικού «ειδικού βάρους» σε Δεικτοβαρείς μετοχές. Ομως, όταν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών τείνουν να συμπληρωθούν και από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει έστω ένας τίτλος που να διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο, πλην Eurobank (+0,19%) και Grivalia (+0,12%), το εγχείρημα αναστροφής του Δείκτη δείχνει να έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας (!)

Όλα δείχνουν ότι η Εγχώρια Αγορά θα διακόψει το θετικό σερί των προηγούμενων δύο θετικών εβδομάδων, όμως εκείνο που ανησυχεί πραγματικά τους περισσότερους παράγοντες της Αγοράς, από εκείνους που παραμένουν στις επάλξεις και δεν έχουν προγραμματίσει τις χειμερινές τους διακοπές, είναι η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και o οποίoς αυξάνεται μόνο όταν σημειώνονται αξιοπρόσεκτες προσυμφωνημένες συναλλαγές ή μαζικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών σε διεθνείς δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική «απονεύρωση», αργά αλλά σταθερά, δείχνει να εισβάλλει και στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίωρο συναλλαγών, ο τίτλος του ΟΛΠ έχει διακινήσει 361 τεμ., με συναλλαγές χαμηλότερες των 2.000 τεμ. παραμένουν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΥΔΑΠ και με συναλλαγές μικρότερες των 5.000 τεμ. οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Fourlis και Lamda Development.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 638,92 (-1,48%) και 647,29 μονάδων (-0,19%) και προσπαθεί να κρατηθεί υψηλότερα των 640 μονάδων, ενώ ο τζίρος φθάνει στα 10 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ).

Χωρίς άξια αναφοράς αυτά που συμβαίνουν στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις οκτώ συνεδριάσεις για τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και δεν φαίνονται, ακόμα, διαθέσεις «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων (window dressing).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v