Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στη ζώνη των 640 μονάδων οδηγεί η διόρθωση

Πιέσεις με περιορισμένο όγκο συναλλαγών στην εγχώρια αγορά, που ευθυγραμμίζεται με την πτωτική κίνηση στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ηπιότερες οι πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Πτώση για την Coca Cola.

XA: Στη ζώνη των 640 μονάδων οδηγεί η διόρθωση

Μικρές οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγαλύτερες στο ΧΑ. Σε αρνητικό έδαφος οι αγορές από νωρίς, με τους πωλητές να επιμένουν έως λίγο χαμηλότερες τιμές αλλά με την προσφορά σε πολύ μέτρια επίπεδα να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενδεικτικά για τον DAX η αρχική υποχώρηση προς τις 10.827 οδήγησε σχετικά γρήγορα σε μία αντίδραση της τάξεως των 40-50 μονάδων.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και τις όποιες προσπάθειες ανάκτησης μέρους των τελευταίων σημαντικών απωλειών. Στη Wall, τα futures παραπέμπουν σε οριακά πτωτικό ξεκίνημα, ειδικότερα για τον S&P 500 μετά τη... βουτιά, σχεδόν 2%, την Παρασκευή «δείχνουν» προς τις 2.600 μονάδες.

Στο ΧΑ, λιγοστές μεν οι πρώτες πωλήσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τις 644 μονάδες λίγο χαμηλότερα, ωστόσο η απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών πίεσε τον δείκτη έως 1% χαμηλότερα, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης.

Με μόλις 4,2 εκατ. τζίρο, στα πρώτα 60', ενδεικτικός πως θα διαμορφωθεί κοντά στα μέτρια μεγέθη της Παρασκευής. Στις 640 μονάδες η πρώτη ουσιαστική αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών, με τις πιέσεις/απώλειες να είναι μεγαλύτερες στα blue chips απ' ό,τι στις τραπεζικές.

Εως τις 460 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 1.685 ο FTSE25 και εάν είναι σε ισχύ το σενάριο της ελεγχόμενης υποχώρησης, θα πρέπει σε αυτά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα να ενεργοποιηθούν εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Από τον τραπεζικό κλάδο, κάποιες προσπάθειες έγιναν αρχικά στην Πειραιώς έως το 0,89 ευρώ, όπου βγήκαν πωλήσεις με συνέπεια να «γυρίσει» χαμηλότερα προς το 0,87 ευρώ. Ανάλογες προσπάθειες επιχειρήθηκαν και στην Εθνική, αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank, με τους traders να είναι προσεκτικοί και να περιορίζουν αισθητά τις κινήσεις τους.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:05, το μόλις 11% του ούτως ή άλλως χαμηλού τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ένα μεγάλο πακέτο για 87.179 μετοχές του ΟΠΑΠ άλλαζε χέρια στα 8,4725 ευρώ και ακολουθούσαν με συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο τίτλοι των ΙΑΣΩ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής κ.ά. Πτωτικά κινούνται σήμερα Coca Cola, Motor Oil, ενώ βραχυπρόθεσμα κέρδη ρευστοποιούνται στη ΔΕΗ.

Στο μείον και οι τρεις τραπεζικές και στο συν η Πειραιώς, με αγοραστές σε μόλις 4 από τα 21 blue chips.
Σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Jumbo και Sarantis. Στις 15/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών αλλά και με 148 χωρίς μεταβολή. Ξεχωρίζουν Creta Farms, ΙΑΣΩ, Intralot.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v