Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα «κόκκινα» ο FT 25

Στη ζώνη των 635-640 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με πωλητές στο σύνολο των blue chips. Επιδεινώνεται η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis.

Χρηματιστήριο: Στα «κόκκινα» ο FT 25

Σε αρνητικό έδαφος συντηρούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε δοκιμασία οι σημαντικές 635 μονάδες στο ΧΑ.

Η διαφαινόμενη -από την εικόνα των futures- αδυναμία ανοδικής διόρθωσης στη Wall Street έχει οδηγήσει την τελευταία μισή-μία ώρα περισσότερους traders σε πωλήσεις, με συνέπεια να έχουν διευρυνθεί οι απώλειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο. Ελεγχόμενες μεν ρευστοποιήσεις/πιέσεις αλλά μεγαλύτερες απ' ό,τι στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Ωστόσο είναι εμφανής η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος, η προσδοκία για μία... ωραιοποίηση της τελευταίας στιγμής, καθώς μένουν μόλις 8 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί (και) χρηματιστηριακά το 2018.

Στραμμένη η προσοχή των traders στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Fed, με τις αγορές να προεξοφλούν μία τελευταία ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο), κάτι που έχει αποτυπωθεί ήδη στην πορεία μετοχών, ομολόγων.

Ενδεικτικά, νωρίτερα στις 14:30, στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφωνόταν κατά 0,44% χαμηλότερα στις 10.817 μονάδες, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,37% στις 18.841, ενώ τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε οριακά πτωτικό ξεκίνημα από τις 2.601 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν πως εάν δεν βγει σήμερα-αύριο μία ανοδική διόρθωση, τότε δύσκολα θα αποφευχθεί η καταγραφή αρνητικού προσήμου για τον δείκτη, μετά από ένα ανοδικό σερί 10ετίας.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι πωλητές μπορεί να μην ξεπερνούν αυτούς της Παρασκευής, πλην όμως η απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών έχει ως συνέπεια την εμβάθυνση της υποχώρησης, με τον ΓΔ να φθάνει έως 1,49% χαμηλότερα. Με απώλειες 1,75% ο ΔΤΡ, με 1,54% ο FTSE25, με το 18% του μετριότατου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Συναλλακτικά κινητικότητα παρατηρείται και σήμερα στη μετοχή του ΙΑΣΩ, μετά την εκποίηση ενός μεγάλου πακέτου στα 1,06-1,07 ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται έως και 6% υψηλότερα, στο 1,155 ευρώ. Απόρροια των τελευταίων εξελίξεων η ανοδική αντίδραση της μετοχής, με ορισμένους μεγαλογιατρούς να συνεχίζουν να ρευστοποιούν μέρος των μετοχικών τους θέσεων.

Σε... κόκκινο ή... βαθύ κόκκινο και οι 21+4 μετοχές του δείκτη, με ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Lamda Development, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη λίγες να έχουν πορεία καλύτερη του δείκτη.

Στο 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 23 μετοχές να αντιδρούν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα.
FG Europe, Creta Farms, Εβροφάρμα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ανδρομέδα, Autohellas μεταξύ των μετοχών με θετικό πρόσημο.

Ενδιαφέρον το ότι σε δύο μετοχές της επικαιρότητας, ΕΥΔΑΠ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η συναλλακτικότητα παραμένει σε μέτρια επίπεδα, ενώ αμφότερες σημειώνουν απώλειες μεγαλύτερες του 2%. Τόσο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ που υποβιβάζεται από τον δείκτη FTSE25 όσο του ΕΛΛΑΚΤΩΡα που ανεβαίνει στον δείκτη, τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές.

Στις 14:30 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 11,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v