Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε τα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Πάνω από το ορόσημο των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο. Μόνιμα σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, πιέσεις στις τράπεζες. Επιστράτευση αγοραστών σε Coca Cola και ΟΤΕ. Τα «σινιάλα» για τη συνέχεια.

Απέφυγε τα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και λόγω των αρνητικών μάκρο που συνεχίζουν να δημοσιεύονται, έδωσε την αφορμή στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ σταθερά άθλιος παρέμεινε ο τζίρος (αυξάνεται μόνο όταν σημειώνονται αξιοπρόσεκτες προσυμφωνημένες συναλλαγές, ή μαζικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών σε διεθνείς δείκτες).

Και ενώ οι Ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμψαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, στο Χ.Α. οι λίγοι αγοραστές είχαν σαν μοναδικό μέλημά τους το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων, ενώ οι τελικές δημοπρασίες του εξασφάλισαν και σχετική "απόσταση ασφαλείας".

Η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ η "μεγάλη εικόνα" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αποκαρδιωτική, καθώς στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο.

Τελικά, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (+0,14%), ΟΤΕ (+0,64%), Σαράντης (+0,57%) και Lamda Development (+1,36%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και Jumbo.

Απλά και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως "η έλλειψη σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, διατηρεί σε αυξημένο βαθμό την εξάρτηση του Χ.Α. από τις Διεθνείς Αγορές".

Εικόνα, περίπου ολοκληρωτικής, εγκατάλειψης, για τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί, αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις οκτώ συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και δεν φαίνονται, ακόμα, διαθέσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων (window dressing).

Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς αιφνιδίασε αρνητικά τους περισσότερους από τους εγχώριους αναλυτές που έβλεπαν στο Χ.Α. κάποια διάθεση βελτίωσης του κλίματος και προϋποθέσεις διατήρησης της αργής αναρρίχησης, που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Τα παρόντα συναλλακτικά δεδομένα, καθιστούν δυσχερές το εγχείρημα της υπέρβασης των 650 μονάδων, ενώ οι αρνητικές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street δεν βοηθούν στην ενθάρρυνση των αγοραστών για την επιδίωξή του. Ανοικτά επομένως όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη εν μέσω ενός σκηνικού μεταβλητότητας" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η Αγορά αναμένεται να εμφανίσει τάσεις σταθεροποίησης, με το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, πιθανότατα, να αντισταθμιστεί από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

"Για δεύτερη εβδομάδα γίνεται προσπάθεια για εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα, χωρίς η Αγορά να τα καταφέρνει. Μια υποχώρηση, max μέχρι το 626, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεκτή σε ημερήσιο γράφημα, ενώ ένα νέο υψηλό πάνω από το 664 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ανοδικά. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι υποτονικός και αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική έκπληξη, η χρηματιστηριακή χρονιά θα ολοκληρωθεί με σημαντικές απώλειες. Οι αγορές ιδίων σε Δεικτοβαρείς τίτλους δείχνει ότι οι αποτιμήσεις θεωρούνται χαμηλές από κάποιες εταιρείες, χωρίς αυτό να σημαίνει, κατ΄ ανάγκη, ότι είναι και η σωστή εκτίμηση. Οι Ξένες Αγορές είναι δεδομένο ότι μας επηρεάζουν, παρόλα αυτά αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, η Ελληνική Αγορά μπορεί να πάρει τον δικό της δρόμο. Στην παρούσα, ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα στην Αγορά και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μία πιο μόνιμη λύση, ικανή να αλλάξει τα δεδομένα μεσοπρόθεσμα" τόνιζε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (-0,48%), Εθνική (-1,28%), Πειραιώς (-4,67%), αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 455,26 μονάδες (-2,99%) και κάπου εκεί χτύπησε "red alert". Στις 17.000, ο εν λόγω δείκτης είχε "αναδυθεί" στις 462,4 (-1,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 465,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, κλείσιμο χαμηλότερα των 457 μονάδων ανοίγει "πτωτικό μονοπάτι" προς τις 446, 432, 423, 409 και 358 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου αρκετές μετοχές έχουν αρχίσει να "γέρνουν" επικίνδυνα, είναι περισσότερο από εμφανής η παρουσία πωλητή στην μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (-2%), που συμπλήρωσε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ έχασε το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, υποχωρώντας σε χαμηλά 4μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 24/8 (5,78 ευρώ). Επόμενες στηρίξεις στα 5,71 και 5,62 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 6,24 ευρώ.

Μένοντας στον όμιλο, ίσως αξίζουν υποσημείωσης οι έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,23% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Viohalco (-0,37%) με εμφανή την έλλειψη διάθεσης να επαναπροσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 2,855 ευρώ, ενώ σημαντική κρίνεται η στήριξη στα 2,46 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές, μία οριακά θετική και μία αμετάβλητη, αθροίζουν στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις τα Ελ. Πετρέλαια (0%). Στα 6,93 ευρώ το ημερήσιο "stop long", στα 7,80 και 8,08 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις, σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Quest (+1,43%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,38 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €14,00.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την FG Europe (+8,38%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Creta Farms (+6,18%), ενώ τρεις συνεδριάσεις χωρίς αρνητικό κλείσιμο συμπλήρωσε η Centric (+2,02%).

Τέσσερις αρνητικές και μία οριακά θετική, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-2,90%), επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Άνεμο (-0,61%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις η Intralot (-4,39%).

Διόρθωση μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-1,47%) και μετά από δύο ανοδικές για την ΕΛΧΑ (-2,27%), ενώ σχετική επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε σε Μοτοδυναμική (+1,82%), Τρ. Αττικής (+2,28%) και Κέκροπα (+2,04%).

Οι μικρές, τελικές, διαφοροποιήσεις, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες και πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Σε κάθε περίπτωση, επιστροφή του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 435 και του FTSE25 χαμηλότερα των 1682 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για κίνηση προς "νοτιότερα" επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,53% για τον Γενικό Δείκτη και 2,23% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 19,58% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 46,91%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Το 2014, περιμέναμε το 'QE' (Ποσοτική Χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σαν 'μάννα εξ ουρανού'. Το 'QE', ήταν σταθεροποίηση των επιτοκίων των ομολόγων της Χώρας, με απ’ ευθείας αγορές από τον Μεγαλύτερο Παίκτη στον Κόσμο" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η σταθεροποίηση των τιμών των ομολόγων σημαίνει μειωμένο ρίσκο της Χώρας που τα εκδίδει.

Σημαίνει, ότι οι Επιχειρήσεις της Χώρας μπορούν να δανειστούν με καλά επιτόκια και να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Σημαίνει ότι οι Τράπεζες της Χώρας, μπορούν να "ξεφορτωθούν" κάποια από τα ομόλογα που έχουν και να δώσουν δάνεια. Σημαίνει, ότι οι Τράπεζες της Χώρας μπορούν να δανειστούν με καλά επιτόκια και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Σημαίνει τέλος, ανάπτυξη και για τον Ιδιωτικό τομέα.

Τέλος του χρόνου, τελειώνει το "QE". Η μόνη Ευρωπαϊκή Χώρα που δεν ωφελήθηκε είναι η Ελλάδα.

Κατά τα άλλα περιμένουμε εκρηκτική ανάπτυξη για να ανακάμψουμε.

Κάνουμε όμως ότι μπορούμε για να "καίμε" τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Με αυτά δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, βαδίζει προς το τέλος μιας πάρα πολύ κακής χρονιάς. Συνήθως το τέλος του έτους συνοδεύεται από μια προσπάθεια "ωραιοποίησης" των τιμών και το πρώτο διάστημα του νέου έτους δημιουργεί προσδοκίες και βοηθά την άνοδο των τιμών των μετοχών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί κάποια προσδοκία.

Στην παρούσα φάση, οι προσδοκίες που θα εντυπωσιάσουν τους επενδυτές είναι η επίλυση των "κόκκινων" δανείων των Τραπεζών και οι Αποκρατικοποιήσεις. Επίσης η πιθανή επιτάχυνση των Δημοσίων επενδύσεων, η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και η βελτίωση των απορροφήσεων από τα Κοινοτικά προγράμματα.

Με το 2019 να είναι μια πολλαπλά εκλογική χρονιά, καλό θα είναι να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Αλλιώς προσδοκίες δεν πρόκειται να δημιουργηθούν και τα Χριστουγεννιάτικα "δωράκια" ξεχνιούνται εξαιρετικά γρήγορα.

"Οι 637 μονάδες του Γενικού Δείκτη είναι το πρώτο ορόσημο, για το εάν τα χαμηλά της περιόδου βρίσκονται πίσω μας" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Βρεγμένο' αποδείχθηκε, τελικά, το διαγραμματικό 'σπίρτο', για την ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη πάνω από το σημαντικό επίπεδο αντίστασης και αλλαγής τάσης των 660 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η "αφλογιστία" αυτή έχει αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών μια πτωτική σκιά αδυναμίας, που μπορεί στις επόμενες συνεδριάσεις να οδηγήσει τον Δείκτη, πλησίον της "σαθρής" ζώνης στήριξης των 625 με 610 μονάδων, έχοντας όμως ως πρωταρχικό στόχο τη καθοδική επαφή με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Μέσα σε αυτό το αρνητικό διαγραμματικό σκηνικό, έχει προστεθεί και η επικίνδυνη εικόνα των κατευθυντήριων Παγκόσμιων δεικτών, με τους περισσότερους από αυτούς να παρουσιάζουν καθοδικούς σχηματισμούς, τόσο μέσα από βαρυσήμαντους κινητούς μέσους όρους (Death Cross), όσο και από "patterns Head & Shoulders", όπου η "neckline" έχει διασπαστεί, ή βρίσκεται υπό πτωτική διερεύνηση. Στοιχεία, που στατιστικώς αποτελούν τη "θρυαλλίδα" για την απαρχή ενός "bear market".

Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η άρνηση διακράτησης, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, του επιπέδου των 1700 μονάδων, έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα για μια κατηφορική πορεία προς το σημαίνον επίπεδο βραχυχρόνιας τάσης των 1650 μονάδων.

Εκεί, η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της θα θέσει γρήγορα ως επόμενο στόχο την περιοχή στήριξης των 1610, με 1600 μονάδων. Επιβεβαίωση για την έναρξη μιας νέας πτωτικής κίνησης μπορούμε να πάρουμε και από το δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) με τη καθοδική διάτρηση της υπάρχουσας γραμμής τάσης.

Από τις επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές: ο ΟΤΕ δείχνει να τα "βρίσκει σκούρα" με την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 11 με 11,10 ευρώ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα "pullback" προς το επίπεδο των 10,64 με 10,52 ευρώ, η Coca Cola HBC έχει να αντιμετωπίσει την ανυπέρβλητη αντίσταση της "H&S neckline" στα 27,90 με 28 ευρώ, η Alpha Bank προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1,22 με 1,18 ευρώ, για να διατηρήσει ανοιχτό το "παράθυρο" ανοδικής κίνησης προς τα 1,37 με 1,40, ενώ η Motor Oil ναι μεν "αναπνέει" εδώ και πολλές συνεδριάσεις πάνω από το επίπεδο των 20 με 19,82 ευρώ, κάνοντας διερευνητικές κινήσεις προς την ισχυρή αντίσταση των 21,80 ευρώ, αλλά δίχως ανοδικό αποτέλεσμα.

"Πάντως διαγραμματικά και οι τέσσερις μετοχικοί τίτλοι, που ρυθμίζουν σχεδόν το 40% του Γενικού Δείκτη, έχουν αυξημένα περιθώρια καθόδου" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες η φετινή χρηματιστηριακή χρονιά, κλείνοντας με απώλειες κοντά στο 20%" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Τράπεζες αποδείχθηκαν για μια ακόμα χρονιά ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς, αφού παρά την επιτυχή αντιμετώπιση της υιοθέτησης των προσαρμογών του "ΔΠΧΠ9", το "τεστ αντοχής" τον Μάιο, την συνεπή μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και την εξάλειψη, ουσιαστικά, της έκτακτης χρηματοδότησης από το μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κάποια αξιόλογη κερδοφορία, που να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τις πολύ συμπιεσμένες αποτιμήσεις τους.

Ακόμα και στις ανακοινώσεις για γενναία επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, η Αγορά στάθηκε με σκεπτικισμό απέναντι στο ρίσκο εκτέλεσης των σχετικών πλάνων, αναζητώντας ισχυρότερους καταλύτες που θα έθεταν σε κίνηση την αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος.

Από εκεί και πέρα η υπόθεση της Folli – Follie έπαιξε το ρόλο της, κυρίως στην στάση των Ξένων Επενδυτών, οι οποίοι ενσωμάτωσαν με την μορφή έκπτωσης ένα νέο ρίσκο στις αποτιμήσεις, ακολουθώντας πολύ συντηρητικές επενδυτικές τακτικές.

Η συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ήταν φυσικό επακόλουθο των επενδυτικών αναστολών, αλλά και της μείωσης του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά η οργανική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών σταθεροποιήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, το πλήθος των κερδοφόρων εταιρειών προσέγγισε το 60% και οι μερισματικές αποδόσεις και εισροές των μερισμάτων ήταν οι καλύτερες από το 2010. Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά με ουσιαστική θετική μεταβολή στο ΑΕΠ, ενώ θετική εικόνα παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών. Μετά από καιρό αναθερμάνθηκαν τα εταιρικά deals με μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του Real Estate, της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Υγείας.

Η πραγματοποίηση συναλλαγών σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, άνοιξε μια νέα Αγορά με διαφορετικό προφίλ επενδυτών, ενώ συνεχίστηκε ικανοποιητικά η έκδοση και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων (241 εκατ. ευρώ) στο Χ.Α.

Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν προς το τέλος της χρονιάς, τροφοδοτήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την αναθεωρημένη προσδοκία μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης για το 2019 και το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στην Αμερική.

Η κατάσταση δεν έχει αποφορτιστεί και φαίνεται ότι στο ξεκίνημα του 2019 οι Αγορές θα παραμείνουν νευρικές, όσο οι παράγοντες αυτοί παραμένουν σε ισχύ.

Με αυτές τις παρακαταθήκες από το εγχώριο περιβάλλον, ξεκινάει η επόμενη χρονιά, η οποία, ωστόσο, έχει ανοικτά μέτωπα και εκκρεμότητες που η εξέλιξή τους θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομική και χρηματιστηριακή πορεία της Χώρας.

Η εκπόνηση των επιχειρηματικών πλάνων μείωσης των "κόκκινων" δανείων, οι Αποκρατικοποιήσεις και η έξοδος στις Αγορές ομολόγων είναι τα βασικά θέματα σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Βέβαια, πριν από οτιδήποτε άλλο υπάρχουν οι Κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μέσα στο 2019, με απώτατο όριο τον Οκτώβριο. Τα σενάρια θέλουν τον Μάρτιο και τον Μάιο ως μήνες με αυξημένη πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η αναμονή επομένως, θα είναι κυρίαρχη έως την στιγμή της προκήρυξης των εκλογών, ενώ η επόμενη ημέρα θα αποτιμήσει τους συσχετισμούς και την δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας πλήρους τετραετούς θητείας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο χαμηλό του εύρους διακύμανσης της χρονιάς, ενώ η κυρίαρχη μακροχρόνια τάση είναι πτωτική. Η αναίρεση του πτωτικού σήματος απαιτεί την υπέρβαση των 720 μονάδων, ενδεχομένως σε βάθος χρόνου, λόγω της κατερχόμενης πορείας του ΚΜΟ -200 ημερών, το κομβικό σημείο να βρίσκεται κοντά στις 700 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάϊο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και μετά, η οποία σε κάθε νέα βύθιση του Δείκτη χάνει σε δυναμική καθώς οι συναλλαγές που την υποστηρίζουν μειώνονται. Αυτό ωστόσο δεν πτοεί τους πωλητές, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθερά τον έλεγχο της κατάστασης, με εξαίρεση το πρώτο μισό του 2014.

Η πρώτη εκτίμηση για το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, είναι ότι η Αγορά θα παραμείνει σε εύρος διακύμανσης με τους υπάρχοντες τζίρους. Το ανοδικό περιθώριο εύκολα μπορεί να πληρώσει τιμές κοντά στις 900 μονάδες, αυτό ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας συναλλακτικής δυναμικής. Στο αρνητικό σενάριο η περιοχή των χαμηλών του 2016 (420 μονάδες) είναι η έσχατη ζώνη στήριξης, με πρώτο ενδιάμεσο στάδιο τις 520 μονάδες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, που έρχονται το 2019, η μεταβλητότητα της Αγοράς θα αυξάνεται και θα εντείνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Και επειδή φέτος θα διεξαχθούν τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ο βαθμός νευρικότητας θα είναι αυξημένος.

Οι εταιρείες που έχουν επιδείξει αντοχή και εξαιρετική επιχειρηματική συμπεριφορά στο πέρασμα των ετών της κρίσης, παραμένουν στην πρώτη γραμμή των επιλογών μας για την επόμενη χρονιά. Jumbo, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου έχουν προβάδισμα στις προτιμήσεις μας ενώ από τις μικρότερες εταιρείες οι Quest, Φουρλής και Κρι – Κρι έδειξαν καλά μεγέθη, μερίσματα και ανάπτυξη κύκλου εργασιών παρά τις αντιξοότητες του εγχώριου περιβάλλοντος.

"Από τις Τράπεζες, η Alpha Bank έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια, ενώ το μεγάλο 'στοίχημα' της επόμενης χρονιάς είναι η Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αναδιάρθρωσης" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρότερες σε Χρυσό και Ευρώ.

Η βιομηχανική παραγωγή, στην Κίνα, αυξήθηκε 5,4% το Νοέμβριο, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας επιβράδυνση από την ετήσια άνοδο ύψους 5,9% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 5,9%.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας επιβράδυνση από τα ετήσια κέρδη κατά 8,6% του Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 8,8%.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι θα αναστείλει 25% δασμούς σε 144 Αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά και 5% δασμούς σε 67 ανταλλακτικά, μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2019.

Με αδύναμο βηματισμό ολοκληρώνουν τη χρονιά οι Επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχωρεί στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 2014. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα έχει μία μέτρια αύξηση, στις 52,8 μονάδες.

"Η Ιταλική Κυβέρνηση είναι ευτυχής που μπορεί να χαμηλώσει τον στόχο της για το έλλειμμα του επόμενου έτους", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα "Il Fatto Quotidiano" ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο.

"Η Κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει τα πειθαρχικά μέτρα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019, χωρίς όμως να προδίδει τις δεσμεύσεις της προς τους Ιταλούς Ψηφοφόρους", σημείωσε ο κ. Ντι Μάιο.

"Η ανάπτυξη στη Γερμανία θα επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια", σημειώνει η Bundesbank. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζας βλέπει ανάπτυξη 1,5% φέτος, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 2% και μετά να αυξάνεται στο 1,6% τα επόμενα δύο χρόνια.

Βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,4% την επόμενη χρονιά, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,7%.

Νέα παρέμβαση για τη νομισματική πολιτική πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ δήλωσε στο κανάλι "Fox" ότι "ελπίζει η Fed να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια".

O ίδιος σημείωσε ακόμα πως ο Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια, προσθέτοντας ότι "όλοι μπορούν να βγάλουν χρήματα με μηδενικά επιτόκια".

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η Fed θα αυξήσει, στις 19 Δεκεμβρίου, το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, από 2,25%.

Παράλληλα, η Fed αναμένεται να μειώσει τις προβλέψεις της για τον αριθμό των αυξήσεων το 2019.

Το έλλειμμα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, στα $204,9 δισ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ήταν $66,4 δισ. υψηλότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017".

Ανοδικά κατά 0,6% κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες το Νοέμβριο, καταγράφοντας τα πιο ισχυρά κέρδη των τελευταίων τριών μηνών. Η αύξηση στην παραγωγή του Νοεμβρίου ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Wall Street για άνοδο κατά 0,4%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,1%.

"Ποσό ρεκόρ αποσύρθηκε από τα funds μετοχών με έδρα τις ΗΠΑ σε μία εβδομάδα", σύμφωνα με τα στοιχεία της "Lipper". Περισσότερα από $46 δισ. ήταν οι εκροές από τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια και τα ETFs, ποσό ιστορικό υψηλό, ενώ κοντά σε ρεκόρ έφτασε το ποσό των $13 δισ. που έφυγαν από ομόλογα.

"Το Παγκόσμιο χρέος, Ιδιωτικό και Δημόσιο, ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των $184 τρισ. το 2017" σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σύμφωνα με το Ταμείο στο 225% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πάνω από το 50% του Παγκόσμιου χρέους βρίσκεται στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "πρωτοφανή υστέρηση 2,808 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο, η οποία μοιάζει να σφραγίζει καθήλωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το 2018", δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η υποεκτέλεση των δαπανών εξηγεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την εκτίναξη του πρωτογενούς αποτελέσματος στα 7,612 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 4,071 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 638,92 μονάδες (-1,48%), στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 643,21 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 28,8 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Σαράντης και Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις μετακυλίσεις θέσεων και το επερχόμενο triple witching Δεκεμβρίου, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.795 συμβόλαια).

Στα 4.858 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.173 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.059, 770 για τον Δεκέμβριο και 289 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.694,5) κινήθηκε μεταξύ 1.680 και 1.699 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.642), Alpha Bank (2.301), Πειραιώς (2.777), ΔΕΗ (2.048), Εθνική (13.405), Μυτιληναίο (694), ΟΤΕ (358), Ελλάκτωρα (198), ΟΠΑΠ (274), MIG (2.888), ΑΔΜΗΕ (1.356), Τέρνα Ενεργειακή (1.257), Cenergy (335), Intralot (141), ΓΕΚ (3.310), Ελ. Πετρέλαια (394), Lamda Development (360), ΕΧΑΕ (150), Viohalco (1.596), ΕΥΔΑΠ (134).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 47.324, Eurobank 54.311, Alpha Bank 21.338, Εθνική 177.244, Πειραιώς 18.163.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.064.784 τεμ., (από 29.575.500 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.495.337 τεμ. (22.495.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 24.388.858 τεμ. (25.115.851), Εθνική 7.328.051 τεμ. (7.328.051), ΟΠΑΠ 1.107.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v