Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί οι επενδυτές δεν ποντάρουν στον... Αγιο Βασίλη

Η διεθνής συγκυρία και γιατί απομακρύνεται το σενάριο ενός end year rally. Πονοκέφαλο προκαλεί η εικόνα των διεθνών αγορών, ενώ η απουσία όγκου συναλλαγών παγιδεύει την εγχώρια αγορά. Ποια είναι τα βασικά σενάρια.

ΧΑ: Γιατί οι επενδυτές δεν ποντάρουν στον... Αγιο Βασίλη

Προτελευταία εβδομάδα για το 2018, και εβδομάδα που κλείνει με το τελευταίο triple witching για φέτος.
Με την απώλεια των σημαντικών 649 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, να είναι το σημαντικότερο γεγονός- από τεχνική πλευρά- πωλητές και αγοραστές μετρούν τις δυνάμεις τους με λίγες συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωση μίας χρονιάς που αφήνει σημαντικές απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Με απώλειες 19,58% για τον ΓΔ, με 46,91% για τον ΔΤΡ και με 18,12% για τον FTSE25 έχουμε την γενική εικόνα μίας αγοράς, που ταλαιπωρήθηκε με επίκεντρο, κυρίως, τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κλίνει, από κάποια στιγμή και μετά, χαμηλότερα υπό την πίεση των ρευστοποιήσεων ξένων χαρτοφυλακίων απόρροια και της ευρύτερης υποχώρησης των διεθνών αγορών. Ενδεικτικά με απώλειες 15,88% διαμορφώνεται για τον DAX το 2018, με απώλειες 2,76% για τον S&P 500, καθώς η Wall βρίσκεται σε... μεταίχμιο προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ο Δεκέμβριος "μετρά" τις τελευταίες συνεδριάσεις του, χωρίς την θετική έκπληξη ενός end-year-rally που ήλπιζαν οι πιο αισιόδοξοι (μεταξύ αυτών και εγώ...) αλλά με εμφανή την προσπάθεια να διαφοροποιηθεί -στο μέτρο του εφικτού- το ελληνικό χρηματιστήριο από τα διεθνή, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν μεν χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών περιοχών, αλλά μη δίνοντας ξεκάθαρη ένδειξη πως στη συνέχεια θα δοκιμασθεί σε αισθητά πιο κάτω τιμές, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων.

Το μείον 0,50% για τον ΓΔ την Παρασκευή και το μείον 0,88% για τον ΔΤΡ αφήνουν ένα μικρό περιθώριο να μην δοκιμασθούν, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, οι 630 μονάδες. Ωστόσο είναι η νέα μεγάλη... βουτιά στην Wall Street, που δίνει σαφές προβάδισμα στους πωλητές, εκτός εάν στην συνεδρίαση της Δευτέρας η "αγορά των αγορών" βγάλει μία αντίδραση που τεχνικά δικαιολογείται εν όψει κλεισίματος triple witching την προσεχή Παρασκευή.

Το αν οι αναδυόμενες αγορές είναι καλύτερα τοποθετημένες για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις, συγκριτικά με παλαιότερα, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναφορικά με την έκθεση της BNP Paribas είναι κάτι που θα το δούμε από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2019, θυμίζοντας πως για το 2018 η ανοδική αντίδραση για το ΧΑ κορυφώθηκε στην αρχή του Φεβρουαρίου.

Θα περιοριστούμε στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος, με ορίζοντα το "κλείσιμο" της χρονιάς και στα παράγωγα, και στο κατά πόσον για τον FTSE25 θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι 1.672-1.669 μονάδες. Αν η συγκεκριμένη ζώνη τιμών αποδειχθεί ανθεκτική, τότε- όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής- οι long θα έχουν ελπίδες ότι θα μπορούσαν να κινηθούν σε υψηλότερες τιμές προς τις 1.715-1.720 και 1.730 με φιλόδοξο στόχο τις 1.750 μονάδες. Ομως το νέο μίνι... ξεπούλημα στη Νέα Υόρκη δίνει προτεραιότητα στους πωλητές οι οποίοι θα επιδιώξουν να... χαμηλώσουν και άλλο τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τις 1.654-1.649 μονάδες, που είναι και η τελευταία γραμμή άμυνας των αγοραστών.

Εκτίμηση μας, πως σε αυτές τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδος πωλητές και αγοραστές θα επιχειρήσουν να κινηθούν σε αυτό το εύρος τιμών, ανάλογα με την πορεία της Νέας Υόρκης και λιγότερο των ευρωπαϊκών, έναντι των οποίων εν μέρει διαφοροποιείται το τελευταίο διάστημα.

Κλάδος κλειδί παραμένει, πάντα ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 465,16 δηλαδή πάνω από τις σημαντικές 457 μονάδες, απώλεια των οποίων θα επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις από την πλευρά των traders. Στηρίξεις για τον ΔΤΡ, όπως τις μετρά έμπειρος αναλυτής είναι στις 446 και 423 μονάδες, ενώ σημαντικές τιμές υψηλότερα είναι στις 475 και 488 μονάδες.

Σε κλίση τα περισσότερα από τα blue chips, με δυνατή την Coca Cola, που την Παρασκευή συνέχισε ανοδικά προς τα 27,64 ευρώ, με εβδομαδιαία απόδοση 3,64% και ήταν ίσως η μόνη από τις... μεγάλες δυνάμεις που "έβαλαν πλάτη" για τους long ώστε να μην χαθούν χαμηλότερες στηρίξεις για τον FTSE25, γεγονός που ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο μέχρι την Παρασκευή, προς την λήξη της "τριπλής σειράς" στα παράγωγα.

Σε μέτρηση του Δημήτρη Τσάντου έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για την τεχνικότητα της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του ΧΑ, και των πιθανών βοηθειών που θα μπορούσαν να δοθούν και την προσεχή εβδομάδα.

Εκτός από την Coca Cola, σε εβδομαδιαίο, μόλις για τις μετοχές των AEGEAN, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, OTE, Sarantis σημειώθηκε θετικό πρόσημο, με τη ΔΕΗ να κάνει την έκπληξη, καθώς αντέδρασε 6,42% (σε εβδομαδιαίο και σωρευτικά 14% σε μηνιαίο).

Στα 10,94 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, οριακά θετική στην εβδομάδα (0,09%) αλλά γενικότερα καλή τόσο στο μήνα (5,60%) όσο σε 3μηνο (2,82%) και 6μηνο (8,32%) και απόδοση καλύτερη της αγοράς σε ετήσιο (στο μείον 4,87% έναντι 19,58% του ΓΔ). Ο ΟΤΕ ενδεχομένως να είναι ένα χρήσιμο χαρτί για τους long αυτή την εβδομάδα, όπως και η Motor Oil ή ο ΤΙΤΑΝ που στα 19,60 ευρώ παρέμεινε σταθερός την τελευταία εβδομάδα.
Cenergy, J&P ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, ΕΛΒΕ, F G Europe, Creta Farms, Quest είναι μερικές από τον χώρο της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας που διαμορφώθηκαν με σήμα long την τελευταία εβδομάδα και ενδεικτικές ενός χώρου που σε όλη την διάρκεια του 2018 δεν σταμάτησε να δίνει ευκαιρίες.

Κάτω από τα... ραντάρ των αναλυτών και μακρυά από το monitoring των ξένων funds αποτέλεσαν ευκαιρίες διεξόδου για όσους επιμένουν να... ανιχνεύουν και πέραν των μετοχών του "μεγάλου δείκτη".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v