Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 625 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips να αντισταθμίζονται εν μέρει από τα κέρδη σε ΕΛΠΕ, Motor Oil, Πειραιώς και Μυτιληναίο. Απώλειες για ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα futures στη Wall παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα. Σε αρνητικό το ΧΑ καθώς ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ σημειώνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί έως τις 626,86 μονάδες. Με τον Δείκτη Τραπεζών να διορθώνει 4,5% στις 428 μονάδες και τον FTSE25 χαμηλότερα 1,3% στις 1.654 μονάδες.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά 0,43% στις 10.818 μονάδες και τα futures του S&P «δείχνουν» αντίδραση 0,55% από τις 2.569 μονάδες, στο ΧΑ οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σταδιακά από τις 12:50 και μετά, με τη ροή εντολών να έχει επιταχυνθεί μετά τις 14:00, ένδειξη πως κυρίως ξένα funds (ξανα)μειώνουν μέρος των θέσεών τους.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 16.30 ο τζίρος έφτασε τα 34 εκατ., καθώς συγκριτικά αυξημένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα σε «βαριά» χαρτιά και δευτερευόντως σε τραπεζικά.

Σημαντικό και το μερίδιο συναλλαγών μέσω πακέτων, καθώς έχουν αλλάξει χέρια ένα μεγάλο του ΟΠΑΠ για 500.000 στα 8,275 ευρώ, ένα για 720.884 της ΕΧΑΕ στα 3,77 ευρώ και ένα για 100.000 της Grivalia στα 8,22 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται και σε τίτλους των ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, αλλά και ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Creta Farms κ.α.

Για τα blue chips σημαντική (για τους traders) είναι η πίεση που δέχεται η μετοχή του ΟΤΕ και των Coca Cola, ΟΠΑΠ, με σταθερό πωλητή στην τελευταία. Εως τα 10,56 ευρώ η υποχώρηση για τη μετοχή του Οργανισμού, δηλαδή ακριβώς πάνω σε ένα πολύ κρίσιμο τεχνικό σημείο για τη βραχυπρόθεσμη τάση της βαρύτερης μετοχής/εισηγμένης του χρηματιστηρίου.

Εως τα 26,85 ευρώ οι πωλήσεις στην Coca Cola, τη δεύτερη βαρύτερη μετοχή/εισηγμένη της αγοράς, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση αδύναμη εμφανίζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ. Εως τα 8,205 ευρώ οι πωλήσεις, διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα και τάση.

Λιγοστές οι εξαιρέσεις για τους long, με ΕΛΠΕ και Motor Oil να δικαιώνουν όσους θεωρούν πως αποτελούν έναν από τους ισχυρούς πυλώνες για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και την αγορά. Με συνολική αποτίμηση στα 4,58 δισ. (σχεδόν το 10% της συνολικής) «σταθμίζουν» σημαντικά στη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών. Με θετικό πρόσημο και οι τίτλοι των Aegean, Μυτιληναίου, Jumbo, TITAN.

Από τον τραπεζικό κλάδο, εξαίρεση στην πτωτική τάση ήταν μετοχή της Πειραιώς, που όμως αργότερα γύρισε πτωτικά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v