Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ, με τον τζίρο να κινείται σε μέτρια επίπεδα. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, OTE, Σαράντης, Motor Oil, Tέρνα Ενεργειακή. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος. Σταθεροποιητικά η Alpha Bank.

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Με... άρωμα Ρώμης και προσδοκίες Fed στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι long έκαναν τα πρώτα βήματά τους υψηλότερα. Περισσότερο στο Μιλάνο -ο ΜΙΒ αντιδρά 1,695 στις 18.956 μον. το 10ετές φλερτάρει και με τα 2,80%-, λιγότερο στη Φρανκφούρτη, όπου ο DAX πλησιάζει προς τις 10.770 μονάδες.

Προφανώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρώμης-Βρυξελλών αποτελούν μία πρώτη αφορμή για να επιχειρήσουν οι traders να κινηθούν υψηλότερα, ωστόσο η κύρια θα δοθεί (εάν δοθεί) το βράδυ, ανάλογα από την απόφαση που θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της Fed. Στην περίπτωση που υπάρξει συγκερασμός των γραμμών Trump-Powell, η Fed θα προχωρήσει μεν στην αναμενόμενη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου (κατά 25 μ.β.;) πλην όμως θα χαράσσεται μία πολύ πιο συντηρητική πολιτική για το 2019. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άμεσος θα είναι ο επηρεασμός της Ευρώπης, δεδομένης της πρόθεσης Draghi να πάει όσο πιο πίσω γίνεται μία αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, κατ' αρχάς, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων είναι -ως οφείλουν- πολύ προσεκτικές, έχοντας ως στόχο πρώτα τη διασφάλιση των μετόπισθεν και μετά την προσπάθεια κατάκτησης υψηλότερων επιπέδων/τιμών.

Στο ΧΑ, συγκρατημένες, επιφυλακτικές οι πρώτες κινήσεις των traders, με λίγες αγορές στα πρώτα 5' και στη συνέχεια περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, σε ένα περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα ξεκίνημα.
Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με την Coca Cola να λειτουργεί σαν χειρόφρενο στην προσπάθεια αντίδρασης τραπεζικών και επιμέρους blue chips.

Με τη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του ΧΑ να υποχωρεί 1,52% στα 26,52 ευρώ, ο FTSE25 διορθώνει 0,49% προς τις 1.636 μονάδες, την ώρα που ο ΔΤΡ «βλέπει» 0,73% υψηλότερα, προς τις 438 μονάδες.

Βάσει της εικόνας της αγοράς, στα πρώτα 30' της συνεδρίασης φαίνεται πως με το... φρένο της Coca Cola διευκολύνονται όσοι παίκτες των παραγώγων έχουν συμβόλαια σε χαμηλότερα επίπεδα και τους δίνεται η δυνατότητα να τα «κλείσουν» ενόψει του triple witching της Παρασκευής. Ενδεικτικό το ότι στο διάστημα αυτό μόλις 51 ΣΜΕ ήταν, και αυτά με οριακό discount, ένδειξη πως ο δείκτης, στην υποκείμενη αγορά, έχει περιθώρια να «γυρίσει» προς θετικό πρόσημο.

Στις τράπεζες, όπου και το κλειδί της τάσης, θα κριθεί -σε σημαντικό βαθμό- η βραχυπρόθεσμη τάση. Επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως σηματωρού η Alpha Bank αντιδρά προς το 1,145 (την επαναφορά πάνω από το 1,15 είχαμε θέσει ως άμεση προτεραιότητα στο προσυνεδριακό σχόλιο), ακολουθούν Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Το 20% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά ένα 28% αλλάζει χέρια στον ΟΤΕ. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ καθώς το CVC Capital/HealthCare συνεχίζει να απορροφά ό,τι προσφέρεται στο 0,95 της πρότασης, της Motor Oil, του ΟΠΑΠ, του Μυτιληναίου αλλά και των Grivalia, Παπουτσάνη, Creta Farms.

Οι μετοχές των δύο τελευταίων συνεχίζουν και σήμερα με 5,62% και 10,05% αντίστοιχα, για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένους -για τα δεδομένα των δύο μετοχών- τζίρους.

Στις 11:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 30/18 με 140 αμετάβλητες, με την αξία των συναλλαγών στα 2,3 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v