Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτάχθηκε στους πωλητές το Χρηματιστήριο

Στο τέλος έγινε η ζημιά για την εγχώρια αγορά παρά την αντίδραση της Wall Street. Με απώλειες 7,6% ο τραπεζικός κλάδος στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Ποια blue chip έβγαλαν άμυνες. Ποιες είναι οι νέες στηρίξεις για τους δείκτες.

Υποτάχθηκε στους πωλητές το Χρηματιστήριο

Παρά τις αρχικές εναλλαγές προσήμων, από την μέση της συνεδρίασης και μετά, οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και έτσι πιστώθηκαν και την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές, για μία ακόμα συνεδρίαση, κοντά στα χαμηλά ημέρας και όλα να δείχνουν πως δύσκολα θα αποφευχθεί η επαναπροσέγγιση των σχετικά πρόσφατων χαμηλών.

Από την άλλη, το νέο πτωτικό κύμα απλά έρχεται να δικαιώσει τα Ξένα Funds, που συνεχίζουν να διατηρούν τις "short" θέσεις τους, καταγράφοντας σημαντικότατα κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 3,57% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 7,62%.

Η μόνη διαφορά της σημερινής με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, το γεγονός ότι σχετικά περισσότερο τίτλοι από τον μη Τραπεζικό 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,61%), Ελ. Πετρέλαια (+1,88%), Motor Oil (+4,12%), Jumbo (+1,94%) και Μυτιληναίος (+2,11%), "επέπλευσαν" με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η "διακριτική" παρουσία των πωλητών για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,34% (+4 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Τα όρια στήριξης της περιοχής των 645 - 640 μονάδων υποχώρησαν σχετικά εύκολα και σήμερα θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, για να διατηρηθούν τα όρια της περιοχής των 635 - 630 μονάδων για το Γ.Δ. Η νέα υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, δυσχεραίνει και αυτό το εγχείρημα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την επενδυτική ψυχολογία και αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για το τελικό πρόσημο του Δείκτη" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις βρίσκονται οι μετοχικοί δείκτες Dow και S&P 500, καθώς έχουν επιστρέψει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 - 14 μηνών. Οι Διεθνείς Αγορές ορίζουν και την κατεύθυνση για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Συνεχίζουμε το 'stock picking', με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη" τόνιζε η Merit Sec.

"Το ευμετάβλητο περιβάλλον και η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα υποδηλώνουν αρνητικό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η απουσία εγχώριων καταλυτών και ειδήσεων αυξάνει τη συσχέτιση με τις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

"Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση και της Δευτέρας, ο όγκος συναλλαγών στα 31 εκατ. και το κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας. Απογοητευτική η εικόνα, όχι μόνο των Τραπεζών, αλλά και των περισσότερων μετοχών, που δεν εμφάνισαν αγοραστές ούτε στα χαμηλά. Ο ΓΔ κινείται επάνω στο πτωτικό κανάλι. Σε περίπτωση που πέσει κάτω από τις 627, έχει την επόμενη στήριξη στις 593 μονάδες. Αντιστάσεις 651- 665. Ο FTSE25, με αντίσταση στις 1708 και στήριξη στις 1657. Ο ΔΤΡ με αντίσταση στις 480 και στήριξη στις 408 μονάδες. Συμπερασματικά: Το πτωτικό κλίμα στις Ξένες Αγορές, επιδεινώνει την ήδη αδύναμη δική μας Αγορά και δεν διαφαίνεται το νέο που θα μπορούσε να το αλλάξει. Βασικό μέλημα για τον ΓΔ είναι η διατήρηση των 627 μονάδων. Η τυχόν διάσπαση, θα επιταχύνει την πτώση προς το προηγούμενο χαμηλό στις 593. Η διατήρηση του δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ 22 ημερών δίνει την ευκαιρία για επαναπροσέγγιση των 650 - 665" σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των επόμενων συνεδριάσεων και λόγω "εορταστικής ραστώνης", όπως και η αυξημένη εξάρτηση από τις Αγορές του εξωτερικού, αφού από το εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, που θα συνεχίσουν να διατηρούν τον ρόλο "σηματωρού" και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η στήλη απευθύνθηκε, προκειμένου να λάβει και να μεταφέρει τις ανάλογες "οδηγίες" προς traders και όχι μόνο, στον συνεργάτη της στήλης Απόστολο Μάνθο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της "AENAON MARKETS", "σχεδόν 90 χρόνια είχε να παρουσιάσει τέτοια αρνητική επίδοση για το μήνα Δεκέμβριο ο S&P 500, αφήνοντας εκτός Αγοράς όσους ανέμεναν ένα 'year-end rally'. Έντονα καθοδική είναι και η διαγραμματική εικόνα του, με τις στηρίξεις των 2620 - 2600 μονάδων να εμφανίζονται ιδιαίτερα 'σαθρές' στο πτωτικό του πέρασμα, στοιχείο, που άνοιξε, στη συνέχεια, το πεδίο για τις 2530 με 2505 μονάδες. Έντονη αλλαγή του βραχυχρόνιου σκηνικού μόνο με την ανοδική αρπαγή των 2660 μονάδων".

"Η καθοδική διάσπαση της μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης 'Q' στις 24300 μονάδες έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στο ημερήσιο chart του δείκτη Dow Jones, καθώς φαίνεται να έχει ανοίξει ο δρόμος για τιμές πλησίον των 23000 μονάδων, με ενδιάμεσους σταθμούς τις 23750 και τις 23260 μονάδες. Πιθανό βραχυχρόνιο ανοδικό γύρισμα θα βρει σημαντική αντίσταση στις 24070 με 24100 μονάδες".

"Το ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων έχει χάσει ο Γερμανικός δείκτης DAX 30, επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω το τοπίο, καθώς μετά την επαπειλούμενη στήριξη των 10820 μονάδων, το επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 10300 μονάδες. Εδώ για να δούμε μια ανοδική στροφή τάσης, θα πρέπει ο δείκτης να διασπάσει τις 11250 με 11300 μονάδες, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από το σημείο που λαμβάνει τιμές".

"Προς την ολοκλήρωση του σχηματισμού 'Head & Shoulders' βαδίζει ο Ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, έχοντας τη 'neckline' να διέρχεται από την περιοχή των 340 μονάδων, εκεί δηλαδή που λαμβάνει τιμές στις τελευταίες συνεδριάσεις. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση, με ημερήσια κλεισίματα χαμηλότερα των 336 μονάδων, θα ανοίξει μεσοπρόθεσμα τον 'ασκό του Αιόλου', καθώς το ύψος του σχηματισμού μπορεί να οδηγήσει το δείκτη έως και 10% χαμηλότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς δείκτες".

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιμέρους τίτλοι, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 451,6 μονάδες (+0,58%), όμως από εκεί και πέρα την "κούρσα ανέλαβαν να οδηγήσουν" οι εν δυνάμει πωλητές και ο εν λόγω δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 427,58 (-4,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 429,34 (-4,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 433,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,45%.

Για τον εν λόγω δείκτη, που έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στις 457 και 446 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 432 (δοκιμάστηκαν και χάθηκαν προς στιγμήν, ενδοσυνεδριακά), 423 (gap) και 409 μονάδες. Από εκεί και χαμηλότερα, η πτώση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά, από τις κινήσεις "stop loss".

Αξίζει υποσημείωσης ο σταθερός πωλητής που έχει εμφανιστεί για τον τίτλο της Alpha Bank (-4,57%), έστω και αν ο τίτλος ανέκαμψε σημαντικά από το χαμηλό ημέρας των 1,105 ευρώ (-6,51%) αλλά και τα νέα πολυετή, αν όχι ιστορικά χαμηλά, στα οποία ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς (-2,35%).

Για την Alpha Bank, αν χαθεί η στήριξη στα 1,08 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικότατα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στην αναθεώρηση της στρατηγικής του, ως προς την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, ως ανακτημένες εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρά ο όμιλος της Eurobank, μετά τη συμφωνία κοινής πορείας με την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia". Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του Fourli (-1,86%). Σήμερα η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή μα το θετικό πρόσημο, αλλά ανέκαμψε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 4,11 ευρώ (-4,20%).

Ο τίτλος έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα 4,66 ευρώ (ημερήσιο "stop short") ενώ αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 4,10 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Σημαντικότατες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έδωσε σήμερα η μετοχή της Motor Oil (+4,12%), που με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και τα 20,30 ευρώ (-1,69%).

Έχει "απόσταση ασφαλείας" από το ημερήσιο "stop long" στα 19,96 ευρώ, όμως για να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, θα χρειαστεί να υπερκεράσει την πρόσφατη "κορυφή" στα 21,80 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Αλουμύλ (+20,44%) και Paperpack (+5,96%), με "ανοιχτές" εντολές αγορών τα σημερινά +19% της Pasal και +2,65% της Audiovisual, συνεχίζονται οι εναλλαγές προσήμων για την ΑΝΕΚ (+10%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Κέκροπας (-4,73%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-4,87%), επέστρεψαν οι πωλητές στην Frigoglass (-5,08%), ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Creta Farms (+9,89%), όμως από αύριο 19/12 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα προτίμησης, για συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών.

Δεν έχει πάψει να επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, μετά την στήριξη των 635 μονάδων, χάθηκε και αυτή στις 630 (gap), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 619 και 600 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,20%) και όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 1675 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1576, 1534 και 1480 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις δαπάνες των Νοικοκυριών στα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ακόμη και οι αγορές για Χριστουγεννιάτικα στολίδια να έχουν φέτος περιοριστεί δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και ο παραδοσιακός 'καλλωπισμός' των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων επιλεγμένων μετοχών, φαίνεται ότι ματαιώνεται για φέτος, καθώς οι Διαχειριστές δεν διαθέτουν, ή δεν επιθυμούν να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα για τέτοιες κινήσεις, για όλες τις Διεθνείς Αγορές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο Αη Βασίλης επομένως, με τα δώρα του, προσπέρασε τα Χρηματιστήρια, έχοντας λάβει το μήνυμα ότι οι προοπτικές τους κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαγράφονται !

Ειδικότερα, η Σινο-Αμερικανική αντιπαράθεση για τους δασμούς συνεχίζεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβασή της όταν λήξει το moratorium των 90 ημερών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των "G20".

Στην Ευρώπη, Ρώμη και Βρυξέλλες είναι πιθανό να οδηγηθούν σε συμβιβασμό, για το ύψος του Ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όμως, στη Βρετανία, το σενάριο ενός άτακτου "Brexit", ή ενός νέου δημοψηφίσματος κερδίζει έδαφος, σε σχέση με την αποδοχή μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., με όλα να κρίνονται στην κρίσιμη ψηφοφορία της 14ης Ιανουαρίου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Μακρόν κάνει υποχωρήσεις για να αντιμετωπίσει τα "κίτρινα γιλέκα", οδηγώντας σε εκτροχιασμό και τα δημοσιονομικά μεγέθη του Γαλλικού προϋπολογισμού, μεταφέροντας άλλον ένα "πονοκέφαλο" για την Commission στην Ε.Ε.

Ευλόγως, η Επενδυτική Κοινότητα οδηγείται σε στάση αυξημένης επιφυλακτικότητας, καθώς οι αβεβαιότητες αυξάνονται, προβαίνοντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και υιοθετώντας θέσεις "short" στην επενδυτική στρατηγική της, διαβλέποντας την επερχόμενη οικονομική επιβράδυνση με τις δυσμενείς παρενέργειες στα εταιρικά μεγέθη.

Τέλος, στις ΗΠΑ ο κεντρικός τραπεζίτης Τζέρομ Πάουελ, που έχει ήδη αναγγείλει διαδοχικές αναπροσαρμογές στα παρεμβατικά επιτόκια, καλείται αύριο να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, χωρίς να ματαιώσει την απόφαση για μια ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β. (στο 2,25% - 2,50%).

Με τον Πρόεδρο Trump να ζητεί εμφαντικά την αλλαγή πλεύσης, οι Αγορές θα περιμένουν να ακούσουν αν ο κεντρικός τραπεζίτης συνομολογεί, ή όχι με το ενδεχόμενο μια σοβαρής επιβράδυνσης της Αμερικανικής Οικονομίας για το 2019.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων στο διεθνές περιβάλλον και με δεδομένη την εγχώρια "ανομβρία" στο εσωτερικό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά αφυδατωθεί, με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται μόλις περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Η de facto είσοδος σε προεκλογική περίοδο συνιστά ήδη το πολιτικό σκηνικό, με τους διαξιφισμούς των πολιτικών Ηγετών να αποτελούν την καθημερινότητα.

Το ζήτημα του τρόπου της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, από ένα σημαντικό μέρος των "κόκκινων" δανείων δεν προχωρεί για την ώρα, με τον Υπουργό Οικονομικών να υπαινίσσεται στη Ν. Υόρκη ότι η Κυβέρνηση προκρίνει το Ιταλικό μοντέλο, τιτλοποίηση δηλαδή δανείων με Κρατική εγγύηση, στο βαθμό που δεν θεωρηθεί "state aid" από τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

"Έτσι, ο Γ.Δ. κινείται πλαγιοκαθοδικά με τη ζώνη της περιοχής 630 - 620 να συνιστά την εγγύτερη περιοχή ορίων στήριξης, που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση στην παρούσα φάση" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,21%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Γυρίζουν σε αρνητικά πρόσημα οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, προσπαθεί να αντιδράσει η Wall Street.

Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

"Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει" στον Κινεζικό Λαό την πολιτική που θα ακολουθήσει", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τον εορτασμό στο Πεκίνο των 40 ετών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, δεσμευόμενος να συνεχιστεί το άνοιγμα της Χώρας του.

Η δήλωση αυτή ήλθε την ώρα που το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για "διαρθρωτικές αλλαγές" στην Οικονομία του.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Χώρας για το 2019", σύμφωνα με την "Corriere della Sera".

Σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, "ο κ. Τρία είπε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, πως οι Αναπληρωτές Πρωθυπουργοί Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, αντιτίθενται σε περαιτέρω περικοπές, διότι δεν θέλουν ο στόχος για το έλλειμμα του επόμενου έτους να κινηθεί χαμηλότερα του αναθεωρημένου επιπέδου του 2,04%".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιταλία συνεχίζουν να συζητούν για τον προϋπολογισμό του 2019 που έχει υποβάλει η Ρώμη, με την Κομισιόν να αποφασίζει τα επόμενα βήματά της, πιθανότατα σε συνάντηση την Τετάρτη και ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της, σύμφωνα με το Reuters.

Το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου "Ifo".

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στις 101 μονάδες, το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα φτάσει στις 101,8 μονάδες.

"H Γερμανική Κυβέρνηση προγραμματίζει να δανειστεί περισσότερα χρήματα το 2019 από ότι φέτος", σύμφωνα με την Αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της χώρας (Federal Finance Agency). Όπως μεταδίδει το Reuters, "σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων ύψους 199 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος το ποσό έφτασε τα 173 δισ.".

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται στη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, "υπενθυμίζοντας" τις απόψεις του υπέρ των χαμηλών επιτοκίων.

"Ελπίζω ότι οι άνθρωποι εκεί στη Fed θα διαβάσουν το σημερινό editorial της 'Wall Street Journal', πριν κάνουν ακόμη ένα λάθος. Επίσης, μην αφήσετε να αφαιρεθεί κι άλλη ρευστότητα από την Αγορά", τονίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος, παροτρύνοντας το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας να "νιώσει την Αγορά".

Η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, μετά από πτώση τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών κινήθηκαν 3,2% υψηλότερα τον Νοέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,256 εκατ. κατοικιών.

O πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, δεν βλέπει πιθανή μια νέα άνοδο της Wall Street μετά την πρόσφατη διόρθωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως "αν η Αμερικανική Αγορά ακολουθήσει τελικά ανοδική πορεία, τότε η διόρθωση θα είναι επώδυνη". "Στο τέλος του ράλι τρέξτε να καλυφθείτε", σημείωσε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σταθερό outlook διατηρεί για τις Ελληνικές Τράπεζες η Fitch, εξηγώντας ότι αυτό αντανακλά τις εκτιμήσεις της για σταδιακή επιδιόρθωση των ισολογισμών, περιλαμβανομένης της συνολικής ρευστότητας, της ποιότητας ενεργητικού και της εταιρικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, τονίζει, "περιορίζονται από ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικό ενεργητικό, το οποίο αποτρέπει από το να επανακάμψει η χρηματοδότηση και η πλήρης εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό Σύστημα".

Στο 0,60 από 0,66 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot η IBG, σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Neutral".

Η χρηματιστηριακή αποδίδει τη νέα τιμή - στόχο στις αναθεωρημένες προβλέψεις για μεγέθη του ομίλου την περίοδο 2019 - 2023. Για το επόμενο έτος προβλέπει, πλέον, κέρδη 2 εκατ., EBITDA 153 εκατ. και πωλήσεις 945 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 633,37 (+0,21%) και 623,2 μονάδων (-1,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 623,93 (-1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 625,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,06%.

Ο τζίρος στα 39,4 εκατ., από τα οποία τα 8,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η εντατικοποίηση στις μετακυλίσεις θέσεων αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (146.960 συμβόλαια).

Στα 3.147 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.560 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.544, 2.497 για τον Δεκέμβριο, 2.019 για τον Ιανουάριο και 28 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.640,75) κινήθηκε μεταξύ 1.639 και 1.665 μονάδων και έκλεισε σχετικά κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (21.134), Alpha Bank (11.941), Πειραιώς (6.670), ΔΕΗ (3.444), Εθνική (52.275), Μυτιληναίο (4.139), ΟΤΕ (3.589), Ελλάκτωρα (1.145), ΟΠΑΠ (1.110), MIG (22.040), ΑΔΜΗΕ (1.402), Τέρνα Ενεργειακή (3.346), Cenergy (1.035), Ιντρακόμ (4.019), ΓΕΚ (302), Ελ. Πετρέλαια (1.351), Lamda Development (649), ΕΧΑΕ (566), Viohalco (2.381), ΕΕΕ (159), Jumbo (688), Intralot (3.194).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 26.328, Eurobank 44.651, Alpha Bank 18.004, Εθνική 155.146, Πειραιώς 13.343.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                      NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.064.784 τεμ., (από 29.064.784 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.245.337 τεμ. (22.145.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 22.388.858 τεμ. (24.388.858), Εθνική 7.328.051 τεμ. (7.328.051), ΟΠΑΠ 1.107.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v