Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες αναζητεί το Χρηματιστήριο

Να εκμεταλλευτεί τη θετική βραχυπρόθεσμη συγκυρία που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία και η Wall Street θα επιχειρήσει η εγχώρια αγορά. Η προσοχή στη FED και στο triple witching της Παρασκευής. Κινητικότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ανάσες αναζητεί το Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street, εν αναμονή της Fed. Μερική επαναφορά για τον S&P 500 προς τις 2.546,16 μονάδες, με ενθαρρυντική, για τους long, την επιβεβαίωση της στήριξης των 2.510 μονάδων. Ωστόσο σήμερα το βράδυ θα φανεί εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μία αντίδραση, στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκταθεί ακόμη και προς την περιοχή των 2.800 μονάδων.

Ωστόσο, να δούμε σήμερα τι θα πει ο Jerome Powell, να «κλείσει» μεθαύριο το τελευταίο triple witching για το 2018 και ίσως... να.

Ενα ένα όμως, καθώς σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day, η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα βρήκε με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Η Ιταλία από τη μία, η Fed από την άλλη, με τον El Erian να αναλύει (στους Financial Times) το μεγάλο δίλημμα της Fed και την παγίδα του συμβιβασμού και εύλογα οι long ευελπιστούν πως τους δίνεται μία τελευταία ευκαιρία, την ύστατη ώρα, μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση του 2018 να πάρουν κάποιο... δώρο από τα χρηματιστήρια.

Ούτως ή άλλως το 2018 κλείνει με σημαντικές απώλειες για την πλειονότητα των αγορών, ενδεικτικές οι απώλειες 4,77% για τον S&P 500, με 16,85% για τον DAX, για να μην αναφερθούμε στο ΧΑ, ίσως με τη χειρότερη απόδοση -μεταξύ των ευρωπαϊκών- καθώς χάνει 22,07%, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υποστεί ακόμη μία χρονιά μεγάλων απωλειών, προσώρας 50,52%. Ομως η ελπίδα... πεθαίνει τελευταία λένε και οι long θα επιδιώξουν σήμερα να εκμεταλλευτούν την όποια αφορμή δοθεί από τη Νέα Υόρκη.

Εάν, λέμε εάν, δικαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών και όντως για τον S&P 500 τα χθεσινά χαμηλά μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και αναστροφής της τάσης, τότε, πράγματι, θα είναι δυνατή η αντίδραση λ.χ. του DAX πάνω από τις 11.000 μονάδες και το ΧΑ να ακολουθεί τον ρυθμό των ξένων.

Επτά στις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις στο μείον ο Γενικός Δείκτης και από τα τοπικά υψηλά των 655 της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου έως τα χθεσινά χαμηλά των 623 μονάδων, με ανάλογη πτωτική κίνηση για τραπεζικές και μη μετοχές.

Τεχνικά, όπως μετρά έμπειρος αναλυτής, για τον ΓΔ στήριξη στις 620 και σημαντική αντίσταση στις 635 μονάδες, θα φανεί σήμερα-αύριο (κυρίως) προς ποια κατεύθυνση θα κλίνει η αγορά. Είτε προς την περιοχή των 605 είτε για τις 650 μονάδες, σε πολύ γενικές γραμμές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 433,51 μονάδες και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αναλυτή, «... η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη παρέχεται από το ανοδικό χάσμα των 423 μον. Γενικότερα η ζώνη 423-406 μάλλον προσφέρεται για αγορές από τους ριψοκίνδυνους contrarians. Αυστηρό stop ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 406 μονάδων».

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα χθες για τη Eurobank (μείον 1,60%) αλλά σηματωρός παραμένει η Alpha Bank, στην περίπτωση που επανέλθει πάνω από το 1,15 ευρώ.

Στις 1.644 μονάδες ο FTSE25, με βοήθειες χθες από την εντυπωσιακή Motor Oil (4,12%), τα ΕΛΠΕ (1,88%) και βοήθειες από Jumbo (1,94%), Μυτιληναίο (2,11%) αλλά και Aegean (1,61%). Θεωρώντας πως και αυτές οι πέντε μετοχές λειτουργούν σαν σηματωροί στον κλάδο και στην κατηγορία ισχυρών χεριών που ενεργούν στην αγορά, θα λέγαμε πως η χθεσινή... ομαδική αντίδρασή τους προοιωνίζεται σήμερα-αύριο προσπάθεια για αναστροφή της τάσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Εάν ο δείκτης επανέλθει υψηλότερα των 1.669 μονάδων, τότε οι long έχουν ελπίδες να σώσουν, εν μέρει, την παρτίδα, στην «τριπλή λήξη» της Παρασκευής.

Στις 36/62, στο σχεδόν 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, που επιβεβαιώνει την πάγια εκτίμησή μας πως στα... χαμηλότερα της αγοράς ενεργούν -και μάλιστα αποτελεσματικά- κυρίως εγχώρια σχήματα, επαγγελματίες και μέτοχοι.

Το ταμπλό «έδειξε» χθες Αλουμύλ, Pasal, Creta Farms (με ένα 35% σε εβδομαδιαίο), Παπουτσάνης (με ένα 13,5%) και ακόμη ορισμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Εάν σήμερα-αύριο όντως στο ΧΑ βγει αντίδραση, θα περιμέναμε θεαματικότερη ανταπόκριση από μετοχές που έχουν διαμορφωμένη ανοδική τάση.

Θα τα δούμε αναλυτικά, και με περισσότερες αναρτήσεις στον Εκηβόλο, εάν και εφόσον μας επιβεβαιώσουν οι ξένες αγορές. Στα 7,28$, με απώλειες 1,09% το GREK.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v