Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η πίεση στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 620 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να πιέζονται χαμηλότερα, μετά και την έκθεση της Morgan Stanley. Απώλειες για Coca Cola, ΟΤΕ. Θετική κίνηση για Eurobank, ΔΕΗ, Τιτάνα.

Συνεχίζεται η πίεση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη...γωνία υπό την απειλή της «αρκούδας» για τις τράπεζες της Morgan Stanley, το ΧΑ.

Περιορισμένης μεν έκτασης οι μέχρι νωρίτερα συναλλαγές/τζίρος καθώς οι πωλητές δεν πιέζουν ιδιαίτερα για χαμηλότερες τιμές, πλην όμως είναι οι εν δυνάμει αγοραστές που έχουν χαμηλώσει τον πήχη.

Πάνω από τις 10.800 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε αναμονή της Fed οριακό το άνοιγμα για τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το συν 0,10% για τον S&P 500 στις 2.548 μονάδες.

Σε διαφορετική κατεύθυνση το ΧΑ, καθώς και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κλίνουν χαμηλότερα. Στις 618 με απώλειες 1,15% ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ στις 427 να διορθώνει 1,35%, ενώ κατά 1,16% υποχωρεί στις 1.624 μονάδες ο FTSE25.

Εως τις 12:00 στην αγορά πωλητές-αγοραστές ακολουθούσαν περισσότερο τον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την Coca Cola από τις πρώτες κιόλας εντολές να λειτουργεί σαν... φρένο στην προσπάθεια των long να κινηθούν προς τις 630 μονάδες. Στη συνέχεια ήρθε η έκθεση της Morgan Stanley που αφαιρεί τις συστάσεις από τις μετοχές του κλάδου και εκτιμά ότι η δημιουργία bad bank θα μπορούσε μεν να ξεκλειδώσει ένα «επενδυτικό story» αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων θα απαιτήσει κεφάλαια.

Το τελευταίο δεν άρεσε στους traders, με συνέπεια από ένα σημείο και μετά της συνεδρίασης να ενταθούν οι πωλήσεις στις μετοχές του κλάδου. Αποτέλεσμα; Το «γύρισμα» του κλαδικού δείκτη από τις αρχικά 439 στη συνέχεια σταδιακά μέχρι και 12 μονάδες χαμηλότερα. Στο μείον και η σηματωρός Alpha Bank, από το 1,145 προς το 1,103 ευρώ, με το κλίμα να επιβαρύνεται. Πωλήσεις βγήκαν και στις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου.

Το αρνητικό «γύρισμα» των τραπεζικών ενεργοποίησε εντολές και σε αρκετά blue chips που ακολούθησαν τα τραπεζικά χαρτιά.

Από τις 1.647 στις 1.623 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την Coca Cola σταθερά στο μείον και μετά τις 11:30 να εντείνονται οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ. Από τα 10,47 στα 10,15 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, της πρώτης βαρύτερης του χρηματιστηρίου, δημιουργώντας ανάλογη τάση που σταδιακά παρέσυρε και τίτλους των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, αλλά και ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development.

Στις 14:45 από τον δείκτη μόλις τρεις μετοχές ήταν στο συν, Sarantis, TITAN και Eurobank η πρώτη/μόνη από τις τέσσερις συστημικές που περνούσε σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο η σημερινή, συνεχόμενη, διόρθωση γίνεται με χαμηλότερο τζίρο απ' ό,τι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ένδειξη πως οι πωλητές δεν έχουν ενεργοποιήσει μεγάλες εντολές αλλά επίσης οι αγοραστές δεν... βιάζονται να αγοράσουν.

Συνήθως σε συνεδριάσεις με χαμηλό-μέτριο τζίρο είναι σχετικά εύκολο να περιοριστεί η τάση (είτε ανοδική, είτε πτωτική), να διαμορφωθούν καλύτερες τιμές.

Στις 25/57 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη θετική απόδοση κυρίως για μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Να σημειωθεί πως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής θα γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών, με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα να επανέρχεται στον FTSE25 και την ΕΥΔΑΠ να παίρνει τη θέση του στη χαμηλότερη κατηγορία.

Στον δείκτη Mid Cap εντάσσονται και οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης, Asco, Space, ΚΕΚΡΩΨ. Αλλαγές που θα ισχύσουν από την πρώτη συνεδρίαση μετά την 21η Δεκεμβρίου, θυμίζοντας πως το ΧΑ δεν λειτουργεί (εκτός από την 25η) τη Δευτέρα (24/12) και την Τετάρτη (26/12). Συνεπώς πρώτη ημέρα είναι αυτή της επόμενης Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v