Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγιεινός περίπατος για τους πωλητές στο ΧΑ

Στις 618 μονάδες διολίσθησε ο ΓΔ παρά την ανάκαμψη σε Ευρώπη-ΗΠΑ και την αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετους. Η Eurobank μόνη «διασωθείσα» στις τράπεζες στην σκιά της ανάλυσης της Morgan Stanley.

Υγιεινός περίπατος για τους πωλητές στο ΧΑ

Ούτε τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και το "πράσινο" ξεκίνημα της Wall Street με τους επενδυτές να περιμένουν και τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed, ούτε η σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του Ιταλικού προϋπολογισμού, αποδείχθηκαν ικανά να αναστρέψουν την υφιστάμενη αρνητική εικόνα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους πωλητές να κάνουν "walk over" και να πιστώνονται περισσότερο εύκολα από ότι το περίμεναν και οι ίδιοι, την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 4,55% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 8,20%, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, όμως σχετικά γρήγορα οι "sellers" πήραν τον έλεγχο της τάσης, με την εικόνα να επιδεινώνεται όταν ο Δείκτης ξεκίνησε να δοκιμάζει και τιμές χαμηλότερα των 619 μονάδων, ενώ προς το τέλος οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν συνεχόμενα χαμηλά ημέρας και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση πολύ κοντά σε αυτά.

Σε αντίθεση με τις εναλλαγές προσήμων, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για απόλυτη αποχή των Ξένων χαρτοφυλακίων από το Χ.Α.

Επιστρέφοντας στις Αγορές ομολόγων, "η Κομισιόν έχει φτάσει σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, που επιτρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της", ανακοίνωσε ο Bάλντις Ντομπρόβσκις.

"Τα πειθαρχικά μέτρα, όσον αφορά τον Ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"O λόγος του Ιταλικού Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί οριακά τη φετινή χρονιά και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2019", υποστήριξε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 2,79% (-14 μονάδες βάσης), κίνηση που συμπαρασύρει χαμηλότερα και την απόδοση του Ελληνικού Κρατικού ομολόγου (στο 4,26%, - 8 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η διατήρηση των αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον και Ελληνική 'ανομβρία', συντηρούν την αποχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Στη σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα διαφοροποιηθεί το σκηνικό, με τους αγοραστές να επιδιώκουν να πετύχουν μια τελική νίκη, διαμορφώνοντας θετικό πρόσημο για τον ΓΔ, στόχος που ίσως επιτευχθεί σήμερα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η συνεχιζόμενη αρνητική διάθεση των Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών, σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων και την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων, αναμένεται να διατηρήσουν την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Για τη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε να δοθεί η τάση από της Διεθνείς Αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη θετική έκθεση της Fitch για τις Ελληνικές Τράπεζες, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίδραση της Αγοράς" εκτιμούσε η Beta Sec.

"Με προσπάθειες για ανάκαμψη ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση, οι πιέσεις όμως μετά τις 12, ιδιαίτερα στις Τράπεζες, οδήγησαν τον Δείκτη στην τρίτη πτωτική συνεδρίαση στη σειρά και κλείσιμο σχεδόν στα χαμηλά της ημέρας. Ο ΓΔ έπεσε οριακά κάτω από τον ΚΜΟ 22 ημερών, στήριξη στις 593 και αντιστάσεις 637 - 651. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1657 και αντίσταση στις 1708. Για τον ΔΤΡ στήριξη οι 408 μονάδες και αντίσταση οι 457. Συμπερασματικά: Με αρνητικούς πρωταγωνιστές και πάλι τις Τράπεζες και τις μη πειστικές αντιδράσεις στις Διεθνείς Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να βρει τις δυνάμεις να αντιδράσει. Εφόσον δεν γυρίσει άμεσα, κάθε βήμα προς τα κάτω επιταχύνει την πτωτική ορμή. Ένα τελευταίο 'μαξιλάρι', πριν τις 593, οι 607. Εκεί ίσως να δούμε μια πιο δυναμική κίνηση" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 439,46 (+1,37%) και 427 μονάδων (-1,50%), στις 17.00 βρέθηκε στις 432,66 (-0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 430,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Για τον εν λόγω δείκτη, συνεχίζεται το "μαρτύριο της σταγόνας", με το 470 να έχει γίνει κύρια αντίσταση, ενώ χρειάζεται κατοχύρωση του 477, σε κλείσιμο, για να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Στις 538 και 572 μονάδες, οι επόμενες αντιστάσεις.

Το 433 ήταν κοντινή σημαντική στήριξη, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 356 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "νέους στόχους τριετίας (2019 - 2021) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures- NPEs) θα υποβάλουν, όπως όλα δείχνουν, τον προσεχή Μάρτιο οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, αξιοποιώντας τη… δεύτερη ευκαιρία που σηματοδοτεί η Πανευρωπαϊκή υποβολή. Οι Τράπεζες θα κληθούν, είτε να αξιοποιήσουν κάποιο από τα υπό επεξεργασία σχέδια υποβοήθησης τιτλοποιήσεων για 'κόκκινα' δάνεια, είτε να προχωρήσουν, χωρίς πρόσθετα 'εργαλεία', υιοθετώντας, με παραλλαγές, το μοντέλο που ανακοίνωσε η Eurobank".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και την "μεγάλη εικόνα" των τελευταίων συνεδριάσεων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δίνει εικόνα Αγοράς "εθισμένης στην πτώση", όπου έχουν παγιωθεί η αρνητική ψυχολογία και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών.

Ακόμα και αν δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές με καλά θεμελιώδη, λόγω, θεωρητικά, ελκυστικών αποτιμήσεων, καθώς το "φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού", το "stock picking" απλά "αγοράζει χρόνο", αλλά δεν μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα.

Όλα τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις, όμως εκείνο στο οποίο δεν χωρά αμφισβήτηση είναι ότι το αρνητικό κλίμα έχει εξαπλωθεί και στον μη Τραπεζικό 25αρη, με αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να έχουν γυρίσει σε "short" διαγράμματα.

Σύμφωνα με την αμέριστη βοήθεια του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, "short" έχουν γυρίσει οι Alpha Bank (με "stop" στα 1,347 ευρώ), Εθνική ("stop" στα 1,194), Eurobank (0,5610), Πειραιώς (0,979), Viohalco (2,74), Jumbo (14,00), ΕΥΔΑΠ (5,21), Μυτιληναίος (8,12%), ΟΛΠ (16,50), ΟΠΑΠ (8,80), ΟΤΕ (10,94%), Τέρνα Ενεργειακή (6,24%), Grivalia (8,32) και Fourlis (με "stop" στα 4,66 ευρώ).

Παραμένουν ακόμα "long" οι Τιτάν (με "stop" στα 19,00 ευρώ), Σαράντης (6,84), ΑΔΜΗΕ (1,58), Αεροπορία Αιγαίου (7,36), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (4,21), Lamda Development (5,58), Motor Oil (19,96), ΔΕΗ (1,332), ΕΕΕ (26,20), Ελ. Πετρέλαια (6,93) και ΕΧΑΕ (με "stop" στα 3,51 ευρώ).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όπου η εικόνα ασφαλώς και δεν είναι σημαντικά καλύτερη, πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (-0,54%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Τρ. Αττικής (-1,31%) και Κέκροπα (-2,13%), με την εικόνα του τελευταίου, μόνο θετικές ειδήσεις - εξελίξεις να μην δείχνει ότι περιμένει.

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Audiovisual (+9,48%) και Paperpack (+3,75%), μετά από εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει ο Άνεμος (+1,61%), επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+1,08%) και Ιασώ (+0,45%), ενώ έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Creta Farm (+10%), καθώς οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν αυτούς που προχώρησαν, χθες, σε ρευστοποιήσεις, "φοβούμενοι" την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι μετοχές της Creta Farm ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, με έκδοση 2.063.600 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,60. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/12/2018 έως και 25/01/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 27/12/2018 έως και 22/01/2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, "επειδή η προσαρμοσμένη τιμή συμπίπτει με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής που ορίζει το άρθρο 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α.".

Επιστροφή των αγοραστών και για το Ιατρικό (+2,05%), ενώ άλλαξε χέρια το 1,15% του Ιατρικού Αθηνών στην τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο μέσω "πακέτου" 1.050.000 τεμαχίων.

"Non stop", η τεχνική επιβάρυνση των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η έστω και οριακή απώλεια των 619 μονάδων, αν δεν δοθεί άμεση και πειστική αντίδραση, ξαναβάζει στην "εξίσωση" την επόμενη στήριξη στις 600 μονάδες.

Από την άλλη, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,12%) παραμένει χαμηλότερα των 1675 μονάδων, θεωρείται μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στις 1576 μονάδες και βλέπουμε ...

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μόλις πέντε συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του έτους και μετά τη χθεσινή επαναφορά του σήματος πώλησης, ένα 'Santa Claus rally' φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο να επιτευχθεί" εκτιμά ο Νικόλας Πετράκης.

Η πτώση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, σε συνδυασμό με την φθίνουσα, εποχιακά, συναλλακτική δραστηριότητα, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά.

Αν και δεν θα αποκλείαμε ένα "καλλωπισμό" τιμών σε μεμονωμένους τίτλους, η συνολική εικόνα παραμένει προβληματική, με τον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να προκαλεί "πονοκεφάλους" στην Επενδυτική Κοινότητα, αδυνατώντας να “σηκώσει κεφάλι”.

Διαγραμματικά, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η συνεδρίαση της Τρίτης έδωσε εκ νέου σήμα πώλησης, καταβαραθρώνοντας τις όποιες ελπίδες για ανοδική διαφυγή, μετά την βελτίωση της τεχνικής εικόνας τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η απώλεια των 625 μονάδων του Γενικού Δείκτη, “βλέπει” την ισχνή στήριξη των 610 και εν συνεχεία την ισχυρή ζώνη των 600 μονάδων που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, η νέα ανάλυση της Morgan Stanley επαναφέρει την αρνητική ειδησεογραφία για τους Τραπεζικούς τίτλους, διατηρώντας την σύσταση "equal weight" και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, αποσύροντας τις τιμές - στόχους.

"Τεχνικά ο Τραπεζικός δείκτης ουδέποτε έδωσε σήμα αγοράς, με τις 400 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη, ενώ τα ιστορικά χαμηλά των 358,6 μονάδων, το σημαντικότερο επίπεδο αναφοράς" επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικέ εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από το Πετρέλαιο, μικρότερα κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συναντηθούν τον Ιανουάριο", τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

Ο Μνούτσιν είπε επίσης ότι "έχουν γίνει τηλεφωνικές συνομιλίες αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα σχέδια για πιο επίσημες συζητήσεις είναι ακόμη υπό διερεύνηση".

Οι τιμές καταναλωτή στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τον πιο χαμηλό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2017. Η ανάγνωση ήταν σε συμφωνία με δημοσκόπηση του Reuters και χαμηλότερα από την άνοδο κατά 2,4% του Οκτωβρίου.

Άνοδο σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,9% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,32 εκατ. μονάδων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα υποχωρήσουν στις 5,2 εκατ. μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) περιορίζει το περιθώριο βελτιωμένων αποδόσεων στην Ελλάδα και το υποδηλούμενο επίπεδο NPEs για το έτος 2021 εξακολουθεί να είναι αυξημένο, άνω του 20%", σχολιάζει η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση, στην οποία εξετάζει τα σενάρια για την "bad bank". Όπως σημειώνει, "το βασικό της σενάριο υποδηλώνει πως λίγες είναι οι ευκαιρίες για τους επενδυτές να 'παίξουν' την Ελληνική ανάκαμψη μέσω των Τραπεζών, ενώ μία 'bad bank' θα 'ξεκλείδωνε' το αισιόδοξο σενάριο για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 8,5 από 9,9 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "accumulate". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη, δεδομένων των συνεχιζόμενων θετικών εξελίξεων στις τουριστικές επιδόσεις της Χώρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 627,17 (+0,30%) και 617,53 μονάδων (-1,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,2 (-0,98%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση τις 618,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Ο τζίρος στα 37,6 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΑΤΡ, ΑΣΤΑΚ, ΓΡΙΒ), ενώ ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 23% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Lamda Development.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (133.155 συμβόλαια).

Στα 1.815 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.147 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.214, 2.278 για τον Δεκέμβριο, 1.856 για τον Ιανουάριο και 80 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.625,5) κινήθηκε μεταξύ 1.623 και 1.647 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (29.797), Alpha Bank (8.453), Πειραιώς (6.017), ΔΕΗ (2.189), Εθνική (57.380), Μυτιληναίο (6.609), ΟΤΕ (1.171), Ελλάκτωρα (1.664), ΟΠΑΠ (617), MIG (9.065), ΑΔΜΗΕ (3.269), Τέρνα Ενεργειακή (1.584), Cenergy (497), Ιντρακόμ (130), ΓΕΚ (200), Ελ. Πετρέλαια (1.092), Lamda Development (266), Τρ. Αττικής (323), Viohalco (1.158), Grivalia (105), Jumbo (290), Intralot (511), Motor Oil (164), ΟΛΠ (126), Τιτάνα (271).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 21.696, Eurobank 34.304, Alpha Bank 16.199, Εθνική 118.924, Πειραιώς 11.255.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                                Name of Issuer                 NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2018-12-14

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.037.538 τεμ., (από 29.064.784 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.264.337 τεμ. (22.245.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 22.388.858 τεμ. (24.388.858), Εθνική 7.328.051 τεμ. (7.328.051), ΟΠΑΠ 1.117.199 τεμ. (1.107.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v