Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τις αγορές σε ξεκάθαρη πτωτική τροχιά μετά και την αύξηση επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, η επιχείρηση διαφοροποίησης. Το triple witching, οι πωλήσεις και τα σενάρια.

ΧΑ: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Νέες απώλειες στη Wall Street, με τη Fed να απογοητεύει τους traders, με συνέπεια ο S&P500 να κλείνει στις 2.506,96 μονάδες.

Αναλυτική αναφορά για το τι έγινε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη από τον Γιάννη Μάρη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του ουδέτερου εύρους.

Η ουσία είναι πως η Fed αύξησε τα επιτόκια (όπως αναμενόταν από την πλειονότητα των αναλυτών) αλλά έστειλε και ένα μήνυμα για «φρένο», για πιο συντηρητική πολιτική για το 2019, όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μανωλάτος. Βασική παράμετρος, θα μας φανεί χρήσιμη για τη συνέχεια, το γεγονός πως η «πολιτική» (και αναφέρομαι στην ευθεία παρέμβαση Τραμπ) έχει υπεισέλθει στα της αγοράς. Και εννοώ εμφανώς και παρεμβατικά από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πώς θα αντιδράσουν οι traders σήμερα-αύριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς την Παρασκευή λήγει και η τελευταία «τριπλή σειρά» στις αγορές παραγώγων για το 2018, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Wall Street, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση του S&P 500 παραθέτουμε σχετικό διάγραμμα (του Δημήτρη Τσάντου), εστιάζοντας την προσοχή μας στις τιμές των 2.508 και 2.464 μονάδων ως πιθανής αφετηρίας για retest.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ξεκάθαρα πτωτικό από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη, στην Αθήνα οι πωλητές προηγήθηκαν από νωρίς και κόντρα στην ανοδική προσπάθεια που καταβαλλόταν σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και βεβαίως Μιλάνο, έκαναν έναν υγιεινό... περίπατο, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Πρακτικά, για ακόμη μία φορά, η Αθήνα προηγήθηκε της Νέας Υόρκης, ο ΓΔ του DJIA και ο FTSE25 του S&P 500, λες και οι insiders γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει ώρες αργότερα σε κλείσιμο στη Wall Street. Κάτι που το είχε «δείξει» και το GREK από νωρίτερα.

Στις 618,98 μονάδες ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί λιγότερο απ' ό,τι ο FTSE25 παρά το γεγονός πως αφορμή της αλλαγής στάσης των βραχυπρόθεσμων ήταν η έκθεση της Morgan Stanley. Έκθεση που αφορούσε μεν, αρνητικά, τις τράπεζες, που προφανώς ενεργοποίησε εντολές πωλήσεων και στις μετοχές του κλάδου ξεκινώντας από τη σηματωρό Alpha Bank, αλλά στο τέλος έπληξε περισσότερο τα blue chips.

Σημαντικές οι απώλειες για τις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου, του ΟΤΕ κατά 2,12% και της Coca Cola κατά 1,49%, με τη δεύτερη να είναι σε αρνητικό έδαφος από την πρώτη μέχρι την τελευταία εντολή της συνεδρίασης. Μάλιστα στα πρώτα 30'-45', στο διάστημα που επιχειρήθηκε αντίδραση προς τις 630 μονάδες, λειτούργησε σταθερά σαν... φρένο στην όποια προσπάθεια των long να ανέβουν λίγο υψηλότερα.

Συναλλαγές 34,4 εκατ μετοχών, τζίρος 37,7 εκατ. ευρώ, με το 29% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα 18% στις τηλεπικοινωνίες.

Από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2018, θυμίζω Δευτέρα-Τετάρτη το ΧΑ δεν λειτουργεί, και απ' ό,τι φαίνεται το κλείσιμο του triple witching θα γίνει ακριβώς πάνω στο χαμηλό όριο του εύρους για τον FTSE25. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο ενός retest από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v