Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο οι 600 μονάδες στο ΧΑ

Διευρύνονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα. Στις τραπεζικές μετοχές οι εντονότερες πιέσεις, πτώση σχεδόν 4% για Alpha. Προσπάθειες για «άμυνα» με Coca Cola. Ανοδικά η Τιτάν.

Σε κίνδυνο οι 600 μονάδες στο ΧΑ

Το "γύρισμα" του τραπεζικού κλάδου και η μείωση για την απόδοση της μετοχής της Coca Cola έφεραν τα...πάνω- κάτω, για πολλοστή φορά στο ΧΑ.

Η διεύρυνση των απωλειών στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, απόρροια των εκ νέου ανησυχιών για την Wall Street, μετά την χθεσινή...αναλαμπή, ενεργοποιεί και νέες εντολές πωλήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα.

Από τις 10.635 στις 10.440 μονάδες ο DAX στην Φρανκφούρτη, με την γερμανική αγορά ήδη σε bear market, με ρευστοποιήσεις από τραπεζικές μέχρι βιομηχανικές μετοχές με συνέπεια οι όποιοι αγοραστές στην αρχή της συνεδρίασης στην Αθήνα να έχουν κάνει πίσω και σταδιακά μετά τις 11.30΄ να αναλαμβάνουν οι πωλητές.

Ενδεικτικό το ότι η κατεύθυνση, που έδειξαν να αναζητούν οι traders στην πρώτη ώρα "έδειξε" αρχικά χαμηλότερα για τον τραπεζικό κλάδο για να ακολουθήσει σχεδόν ταυτόχρονα η διολίσθηση της μετοχής της Coca Cola.

Ετσι η υποχώρηση της αγοράς αναπόφευκτα έφερε τον Γενικό Δείκτη προς το όριο των 600 μονάδων, καθώς ο μεν ΔΤΡ από τις 431 "γύρισε" αρνητικός προς τις 408 και η Coca Cola από τα 27,14 υποχώρησε προς τα 26,70 ευρώ.

Και αν στην πρώτη ώρα συνεδρίασης η όποια προσπάθεια για ανοδική αντίδραση πραγματοποιήθηκε με περίπου 4 εκατ. ευρώ (το 25% στον τραπεζικό κλάδο) ήταν υπέρ-αρκετά μόλις 1 εκατ. (το 35% στις τραπεζικές) για να αλλάξει άρδην η εικόνα της αγοράς. Από τις τραπεζικές μέχρι την πλειονότητα των blue chips καθώς με λίγες εντολές (και ανάλογο τζίρο) ακόμη και βαριά χαρτιά πολύ εύκολα διόρθωσαν χαμηλότερα.

Ενδειξη, πως στο ρηχό και βαθύτατα...τραυματισμένο ελληνικό χρηματιστήριο αρκούν μόλις λίγα εκατομμύρια συναλλαγών για να συνεχιστεί η υποχώρηση και δοκιμασία χαμηλότερων στηρίξεων.

Ενδεικτικό το ότι στις 13.35΄ σε μόλις 4 μετοχές του δείκτη διαμορφωνόταν θετικό πρόσημο. Για την Coca Cola, αλλά με σημαντική απώλεια των αρχικών κερδών (έως 2,11%), για την ΕΥΔΑΠ, τη Motor Oil και τον Τιτάνα.

Να θυμίσουμε ότι η συνολικότερη εικόνα για τα blue chips, το 2018, είναι αρνητική καθώς διασώζονται μόλις 3, Motor Oil, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα 9,8 εκατ. ο τζίρος στις 13.40΄ στις 22/71 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με θεαματική αύξηση του αριθμού των δεύτερων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v