Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Χωρίς κατεύθυνση και μετά το triple witching

Ηπιες μεταβολές στη Wall Street, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η λήξη παραγώγων. Στο -4% η μετοχή του Σαράντη. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Πειραιώς, Eurobank, EΛΠΕ, Lamda Development. Kέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Τιτάνας, Εθνική, Alpha Bank.

XA: Χωρίς κατεύθυνση και μετά το triple witching

Ισως το πιο αδιάφορο triple witching των τελευταίων λήξεων. Περιορισμένες συναλλαγές, ανεπαίσθητες διακυμάνσεις και οριακή μεταβλητότητα τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, ειδικότερα στο διάστημα 14:00-14:15 και στις δημοπρασίες.

Μόλις 1,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά, στο διάστημα της δημοπρασίας για τα «τριπλά» συμβόλαια σε δείκτες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Λήξη παραγώγων, που περνά σχεδόν απαρατήρητη, ως μη γενόμενη, καθώς δεν διαμόρφωσε τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Προς τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 0,33%, μετά τις 14:15 προς τις 14:45, με τον τραπεζικό κλάδο σε οριακά θετικό πρόσημο και την Coca Cola να λειτουργεί ως στυλοβάτης για τον δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου εβδομαδιαίου όρου, με το 34% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική κινητικότητα σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Coca Cola, Lamda Develοpment, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Jumbo κ.α.

Στην περιοχή των 420 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρή άνοδο 0,25%, οριακά χαμηλότερα, στις 1.610 μον. ο FTSE25.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με ανοδική αντίδραση για Alpha Bank και Εθνική, με απώλειες για Eurobank και Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς, Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική, Alpha.

Στο μείον 52,03% οι απώλειες για τον ΔΤΡ για το 2018, στο 38,44% για την Alpha, στο 67,88% για την ΕΤΕ, στο 42,42% για τη Eurobank και στο 75,90% οι απώλειες για την Πειραιώς από την αρχή του έτους.

Ρυθμιστής της τάσης για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η Coca Cola, που σήμερα λόγω του arbitrage με την εισηγμένη στον FTSE100 μετοχή, ενισχύεται 1,75% έως τα 27 ευρώ.

Με απώλειες 2,43% στα 7,47 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που με αφορμή τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής τους στη ΔΕΣΦΑ (περί τα 280 εκατ.) αντέδρασε μόλις στη χθεσινή συνεδρίαση, για να «γυρίσει» σήμερα χαμηλότερα προς τα 9,86 ευρώ. Για τη μετοχή του Οργανισμού αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες απώλειες, που μετρά μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. Από τα 10,94 ευρώ (τριπλή κορυφή στις συνεδριάσεις των 13, 14-17 Δεκεμβρίου) υποχώρησε ένα ευρώ χαμηλότερα, απόρροια των πωλήσεων από ξένα χέρια.

Με αγοραστές στις μετοχές των Aegean, Viohalco, ΔΕΗ, Coca Cola, EXAE, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ.
Πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που από την προσεχή Πέμπτη θα είναι στον δείκτη FTMid Cap (πιθανόν να ρευστοποιούν χαρτοφυλάκια, που κινούνται στον FTSE25), ωστόσο πωλητές υπερισχύουν και στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (που από την ίδια συνεδρίαση θα είναι στον FTSE25), με άξιο αναφοράς πως μετρά απώλειες 10% σε διάστημα εβδομάδας.

Από τις μετοχές των AsCo, Space, ΚΕΚΡΟΨ, Πλαστικά Θράκης (από την Πέμπτη 27 στον δείκτη Mid Cap) περισσότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μετοχές των ΠΛΑ.ΘΡΑ με αγοραστές έως το 1,90 ευρώ.

Τέλος, να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα 24 Δεκ. το ΧΑ αργεί, όπως και τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, Μιλάνου, ενώ ημι-λειτουργούν της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού.
Την προσεχή Τετάρτη, το ΧΑ αργεί -όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά-, λειτουργεί η Wall Street.

Στις 15:05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 14,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v