Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνουν ισορροπίες αγοραστές - πωλητές

Πέριξ των 610 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω νέων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες πλην Eurobank. Στήριξη στους δείκτες από ΔΕΗ, Coca Cola. Πιέζεται χαμηλότερα ο ΟΤΕ.

ΧΑ: Ψάχνουν ισορροπίες αγοραστές - πωλητές

Στον πτωτικό ρυθμό της Wall Street και τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλίνουν χαμηλότερα.

Ενδεικτικό το ότι μετά τη νέα υποχώρηση του S&P 500, νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX συνέχιζε με απώλειες 0,45% προς τις 10.562 μονάδες. Στο Μιλάνο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς και πάλι υψηλότερα στα 2,793%, την ώρα που στη Wall Street τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε περαιτέρω υποχώρηση, κατά 0,70%, προς τις 2.468 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά απ' ό,τι μέχρι τώρα βρίσκει τον Γενικό Δείκτη, με νέες απώλειες 0,70% προς τις 608 μονάδες. Αλλωστε στο ΧΑ οι πωλητές έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ξεκινώντας από τα επίπεδα των 660 μονάδων, τη Δευτέρα 3 Δεκ., η αγορά διολισθαίνει σταθερά με ελεγχόμενες πωλήσεις/πιέσεις και σε τραπεζικές και σε μη -blue chips- μετοχές. Με μόλις μία ολιγοήμερη -δύο συνεδριάσεων- ανάπαυλα, ο ΓΔ υποχωρεί εκ νέου προς την περιοχή των 600 μονάδων, απόρροια της μείωσης θέσεων (κυρίως) ξένων funds αλλά και -δευτερευόντως- εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων. 

Οριακά θετικός ο τραπεζικός κλάδος, με απώλειες 0,75% ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς για ακόμη μία συνεδρίαση οι πωλήσεις στα blue chips συνεχίζονται. Στην περιοχή των 1.600 μονάδων ο FTSE25 καθώς στην πλειονότητα των μη τραπεζικών υπερισχύουν οι πωλητές. Περιορισμένης έκτασης μεν, ελεγχόμενες, οι εντολές, πλην όμως ελλείψει ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος οδηγεί τους πωλητές χαμηλότερα.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες άμυνας για δείκτες - blue chips ανέλυε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο.

Στο συν οι 2 από τις 4 συστημικές τραπεζικές, με τις Eurobank και Πειραιώς στο μείον. Στο 1,091 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,045 της Εθνικής, σε αντίθεση με τη Eurobank στο 0,497 και την Πειραιώς να περνά σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά τις 11:10, στο 0,76 ευρώ.

Σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου, των τελευταίων ημερών, συναλλαγές και τζίρος, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών και κάποια από τις μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κατηγορίας θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση, σε μία τόσο ρηχή αγορά, όπως το ΧΑ.

Ενθαρρυντική ένδειξη η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, το κατακόρυφο «γύρισμα» της μετοχής της Coca Cola, που από τα 26,36 αντέδρασε στα 26,78 ευρώ, δίνοντας -σε ωριαίο- long τάση για τον FTSE25.
Η διακύμανση του δείκτη εκτιμάται πως θα έρθει και θα... κουμπώσει σταδιακά, μέχρι τις 14:15, με το Συμβόλαιό του στα Παράγωγα, θυμίζοντας πως το triple witching αφορά και ΣΜΕ επί μετοχών.

Με αγοραστές στις 11:15 σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ, Coca Cola, EXAE, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ.

Στις 29/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο θετικό πρόσημο Ανδρομέδα, Creta Farms, Πλαστικά Κρήτης, ΕλβάλΧαλκόρ, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v