Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πίσω-μπρος των ξένων αγορών αποτιμά το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Οι βαριές απώλειες της Δευτέρας στη Wall και η χθεσινή αντίδραση θα δώσουν τον τόνο. Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τον τραπεζικό κλάδο. Ποια blue chips διασώζονται.

Τα πίσω-μπρος των ξένων αγορών αποτιμά το Χρηματιστήριο

Με πολύ σασπένς ολοκληρώνεται το 2018. Χρονιά σταθμός για τις αγορές διεθνώς, συνακόλουθα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στη χρονιά ολοκλήρωσης ενός πολυετούς ανοδικού κύκλου (10ετίας για την Wall Street) το ΧΑ παρουσιάζει την χειρότερη απόδοση από κάθε άλλο της ευρωζώνης, μένοντας εκτός παιδιάς της τελευταίας ανοδικής κίνησης της Νέας Υόρκης, με απώλειες 24,15% για τον ΓΔ.

Πτώση κατέγραψε όχι μόνο ο τραπεζικός κλάδος (με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 51,60%) αλλά και το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη να υποχωρεί περίπου όσο και η αγορά.

Στις συνεδριάσεις (μικρότερης διάρκειας), που μεσολάβησαν από την Παρασκευή μέχρι και εχθές Τετάρτη στην Wall Street (και όσα χρηματιστήρια στην διάρκεια του τριημέρου αργιών για την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα) οι επενδυτές βίωσαν ένα σκοτσέζικο ντους.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον στο ΧΑ οι πωλητές έχουν ούτως ή άλλως προβάδισμα με τους αγοραστές να χάνουν μία τελευταία ευκαιρία (του Δεκεμβρίου) για να περιορίσουν τις ετήσιες απώλειες τους. Παρ' όλα αυτά για τον Δεκέμβριο (με τιμές κλεισίματος Παρασκευής) ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακά θετική απόδοση 0,85%, ο Δείκτης Τραπεζών αρνητική, με 1,53%, και ο FTSE25 με οριακή μεταβολή.

Θα διατηρηθεί αυτό το μικρό πλεονέκτημα του ΧΑ, έναντι πολλών ξένων αγορών (τον Δεκέμβριο) από σήμερα έως και την Δευτέρα την ώρα που διαδραματίζονται όσα γίνονται σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη και Ασία;

Ενδεχομένως ναι, καθώς το ελληνικό παραμένει ένα περιφερειακό «ρηχό» ωστόσο το στοίχημα (και) για το ΧΑ δεν περιορίζεται στο κλείσιμο της Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου όσο των πρώτων συνεδριάσεων του 2019 εν μέσω ενός ταραγμένου διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι 592,70 μονάδες της 20ης Νοεμβρίου πιθανότατα θα δοκιμασθούν εάν στις συνεδριάσεις που απομένουν δεν αλλάξει κάτι στην Wall Street, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο τα χαμηλά των 411,43 της 28ης Νοεμβρίου είναι ένα πολύ πιθανό/αντίστοιχο σημείο δοκιμασίας.

Δεδομένου ότι στην συνεδρίαση της Παρασκευής οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 29,4 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 57,7 εκατ. ευρώ (το 25% στις τράπεζες) στη σημερινή συνεδρίαση, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει... ουρά πωλήσεων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Θυμίζουμε, πως από τις 25 μετοχές του δείκτη, πέραν των 4 τραπεζικών που μετρούν (και φέτος) μεγάλες διψήφιες απώλειες η εικόνα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι ούτε για τα 21 blue chips. Motor Oil, Sarantis, ΤΕΝΕΡΓ οι μόλις τρεις διασωθέντες (σε ετήσια μέτρηση), ενώ ενδεχομένως για 2-3 θα μπορούσε να σωθεί η...παρτίδα εάν λ.χ. για τα ΕΛΠΕ κερδηθεί 1,71% (μέχρι και την Δευτέρα), για τον ΟΛΠ ένα ποσοστό 3,23%,

Οπως σημειώναμε και στο σχόλιο μας: γιατί δεν...σηκώνει κεφάλι το ΧΑ, καλύτερη (για το 2018) διαμορφώνεται η εικόνα για μετοχές της μεσαίας κατηγορίας και ορισμένες συγκεκριμένες της χαμηλότερης.
Παράμετρος, που εκ των πραγμάτων θα βαραίνει όλο και περισσότερο (και) στα της αγοράς οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.

Που ποντάρει για την τελική αναμέτρηση πριν τις κάλπες, σημείωνε εχθές Τετάρτη η Μαρίνα Μάνη, ενώ η Ελενα Λάσκαρη εστίαζε στον τριπλό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες που ψάχνει η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας πως από τα μέσα Ιανουαρίου επανέρχεται και το...μέτωπο Αθήνας- δανειστών.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v