Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 610 υποχωρεί ο ΓΔ

Σε κλοιό πιέσεων τράπεζες και blue chips στο Χρηματιστήριο, σε ευθυγράμμιση και με τις απώλειες στις διεθνείς αγορές. Μέσω Coca Cola η προσπάθεια για άμυνα. Σε θετικό έδαφος η Eurobank. Μεγαλύτερες απώλειες για OTE, Motor Oil, Fourlis.

ΧΑ: Προς τις 610 υποχωρεί ο ΓΔ

Συντηρείται το πτωτικό κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για την ενδέκατη πτωτική στις δεκατέσσερις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου πηγαίνει ολοταχώς το ΧΑ.

Με μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο (αλλά περισσότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση), οι πωλητές φαίνεται πως θα κερδίσουν ακόμη έναν γύρο, καθώς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου -με τον Γενικό Δείκτη στις 662,56 μονάδες- ακολούθησαν έξι συνεχόμενες πτωτικές, μεσολάβησε ένα διήμερο διάλειμμα -με... ανάσα έως τις 650,06- και στη συνέχεια ένα πτωτικό πεντάρι, συμπεριλαμβανόμενων των μέχρι τώρα απωλειών, με υποχώρηση προς τις 610 μονάδες.

Στο διάστημα αυτών των συνεδριάσεων, οι απώλειες είναι μεν σημαντικές για τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο είναι μεγαλύτερες για ορισμένες μετοχές του δείκτη, γεγονός που έχει επιβαρύνει την τεχνική εικόνα και πολλών blue chips.

Στην περιοχή των 610 ο ΓΔ, στις 422 ο ΔΤΡ και στις 1.610 μονάδες ο FTSE25, με το 16% του τζίρου να πραγματοποιείται στις τραπεζικές αλλά και ένα ικανό ποσοστό σε μετοχές των ΥΓΕΙΑ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, TITAN, Grivalia, Coca Cola κ.α.

Σε ελεγχόμενο πλαίσιο, σε μετρημένες τιμές (αλλά σταδιακά χαμηλότερα) η εμφανής μείωση μέρους θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια (αλλά όχι μόνο), απόρροια και της υποχώρησης των διεθνών αγορών αλλά και της αβεβαιότητας που παραμένει εντός.

Μάλιστα λίγο μετά τις 14:30 ο ρυθμός εντολών πώλησης επιταχύνθηκε, με συνέπεια την αύξηση των συναλλαγών/τζίρου σε μετοχές των Alpha Bank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Το αρνητικό είναι πως στη μετοχή του Οργανισμού οι πωλήσεις είναι όλο και πιο πιεστικές, χαμηλώνοντας ακόμη πιο κάτω τον πήχη προς τα 9,83 ευρώ. Η απώλεια και των 10,05 ευρώ, αποθαρρυντική τεχνικά εξέλιξη, επέτεινε τις ρευστοποιήσεις στη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου.

Στο διάστημα της εμβάθυνσης της διόρθωσης της μετοχής του ΟΤΕ, ενισχύθηκαν οι αγορές στην Coca Cola, τη δεύτερη βαρύτερη μετοχή, με εντολές έως τα 27,10 ευρώ. Εως μείον 3,15% η μετοχή του ΟΤΕ, έως συν 3% της Coca Cola. «Κουμπώνοντας» έτσι και το μεγαλύτερο μέρος των Συμβολαίων, που όσον αφορά στην τρέχουσα σειρά (λήγει αύριο) παραμένει σε discount της τάξεως του 0,80% (για 993 ΣΜΕ, στις 14:50).

Από τις τραπεζικές, μικρότερες οι απώλειες για τη Eurobank, με συναλλαγές και πάλι πάνω από το 0,50 ευρώ, κάτι που ενισχύει -τεχνικά- την εβδομαδιαία τάση σε long. Το αν η Eurobank λειτουργεί όντως σαν σηματωρός, όπως αναφέραμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, θα το δούμε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυρίως όμως αύριο στις 14:15 (στη δημοπρασία για το ΧΠΑ).

Σταθερά στο συν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Coca Cola (πλήρης αναστροφή μετά τις 12:30 από τα 26,05 έως και 1,05 ευρώ υψηλότερα), Lamda Development, Jumbo, Sarantis.

Στις 1/3 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μόλις 21 να πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση. Μεγαλύτερη άνοδος, για ακόμη μία συνεδρίαση, για την Creta Farms με 6,06%, πλέον στο 1,01 ευρώ και συνολική απόδοση 49,25% (!) σε διάστημα εβδομάδος. Η εταιρεία προχωρά σε αμκ (περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης από 27 Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου/μέχρι ποσού 866 χιλ. και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων 7 νέες προς 100 παλιές).

Σημαντική άνοδος (κατά 4% στα 2,60 ευρώ) για την Asco (αναβαθμίζεται στον FT Mid Cap, από την προσεχή Πέμπτη), τη MIG και τη CNLCap.

Στις 15:00, η αξία συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 32,4 εκατ., συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πακέτου 8.503.430 μετοχών του ΥΓΕΙΑ (στο 0,95 της πρότασης), με το ποσοστό της Hellenic HealthCare να  πιάνει το στόχο του 90% και ήδη η εισηγμένη οδεύει ολοταχώς για το squeeze out. Πακέτο για 50.000 στα 13,40 ευρώ έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v