Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Γλίτωσε τα χειρότερα στο τέλος αλλά…

Ανησυχητικές προβλέψεις για προσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών μετά την νέα σημερινή πτώση. Σε Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική, επικεντρώθηκαν οι πωλητές. Αντίδραση από Lamda και Σαράντη.

XA: Γλίτωσε τα χειρότερα στο τέλος αλλά…

"Ανοιξιάτικο περίπατο στο πάρκο" θύμισε η σημερινή συνεδρίαση για τους "sellers" οι οποίοι πιστώθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να αθροίζουν πενθήμερες απώλειες 5,4% ο Γενικός Δείκτης και απώλειες 10,69% ο δείκτης των Τραπεζών.

Ήταν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, παρά το «μάζεμα» στο τέλος, καθώς οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή στην διεθνή χρηματιστηριακή τάση, όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.

Από την άλλη, τίποτα δεν "εξασφαλίζει" ότι το Χ.Α. μπορεί να αντιδράσει ανοδικά, αν οι Διεθνείς Αγορές επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο, καθώς μόλις χθες το Ελληνικό Χρηματιστήριο αγνόησε επιδεικτικά τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις Αγορές ομολόγων και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο "κόκκινο" και αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια δείχνει να εντείνεται μετά και την χθεσινή απόφαση της Fed να αγνοήσει τις "παραινέσεις" του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να προχωρήσει στην αναμενόμενη, από τους περισσότερους αναλυτές, τέταρτη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2,25% με 2,5%. Ωστόσο οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπουν, πλέον, δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019, αντί για τρεις που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Η αντίδραση της Wall Street ήταν άμεση και ο Dow Jones βρέθηκε, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, να χάνει πάνω από 500 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη του 2018 και σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008. Πλέον όλα δείχνουν ότι αν δεν σημειωθεί ένα ισχυρό ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους, τότε ο Dow θα έχει βιώσει τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, ενώ η χθεσινή του αντίδραση ήταν η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, σε απόφαση της Fed. Την ίδια ώρα, οι S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν το χειρότερο ξεκίνημα σε μήνα Δεκέμβριο, από το 2008.

Η Wall Street κινείται σε χαμηλά 14μηνου, ενώ ο Ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, σε χαμηλά 2ετιας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με τους λίγους αγοραστές, να προσπαθούν να αποφύγουν κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 610 - 608 μονάδων, με επιλεκτικές αγορές σε μικρό αριθμό μη Τραπεζικών blue chips.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η Fed αύξησε κατά 25 μ.β. τα παρεμβατικά της επιτόκια, αλλά μετέδωσε το μήνυμα για αλλαγή της πολιτικής της το 2019, οδηγώντας σε υποχώρηση τους δείκτες στη Wall Street. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να αποφασίσει αν θα αποφύγει μια 5η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Με ταχύτητα αλλά χωρίς τζίρο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. οδεύει προς την κρίσιμη περιοχή των 610 μονάδων, επίπεδο που εκτιμούμε ότι θα μπορέσει να κρατήσει για τις λίγες συνεδριάσεις που απέμειναν, μέχρι το τέλος του έτους. Για σήμερα και αύριο κατεύθυνση δίνουν οι ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα" επεσήμαινε η Merit Sec.

"Η Αγορά περιμένουμε να κινηθεί σταθεροποιητικά και σήμερα, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και αυξημένη μεταβλητότητα, που επηρεάζεται αρνητικά από τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στις Αγορές του εξωτερικού και το ενδιαφέρον θα είναι, ξανά, στραμμένο στις Τράπεζες, μετά την υποβάθμιση από μεγάλο Οίκο του εξωτερικού" εκτιμούσε η Beta Sec.

"Τέταρτη πτωτική στη σειρά συνεδρίαση για το Χ.Α. η χθεσινή, το οποίο παρά τις όποιες αρχικές προσπάθειες ανόδου, έκλεισε άλλη μια φορά κοντά στα χαμηλά. Οι συσσωρευμένες απώλειες για τον ΓΔ, πλέον, κοντά στο 5% και οι συναλλαγές σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Ο ΓΔ με στήριξη στις 593 και αντιστάσεις 630 - 637. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1599 και αντίσταση στις 1682. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 408 μονάδες και αντίσταση στις 457. Συμπερασματικά: Η Εγχώρια Αγορά παραμένει αδύναμη και απόλυτα εξαρτώμενη από τις Διεθνείς Αγορές, ενώ η ενισχυμένη, χθεσινή, πτώση τους, ίσως εκτονώσει λίγο την κατάσταση και δούμε, γενικώς, μια ανοδική αντίδραση, λίγο πριν το κλείσιμο των Παραγώγων της Παρασκευής" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν ασυγκρίτως χειρότερη, αν έλειπαν οι βοήθειες από την ΕΕΕ (+0,08%) και όταν αυτή "έμεινε από δυνάμεις" ανέλαβαν πρωτοβουλίες οι ΑΔΜΗΕ (+1,01%), ΔΕΗ (+1,05%), ΕΛΠΕ (+2,82%), ΕΧΑΕ (+2,44%), ΛΑΜΔΑ (+4,18%), ΜΠΕΛΑ (+0,15%) και ΣΑΡ (+6,84%).

Για την περίπτωση των Ελ. Πετρελαίων, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της ημερήσιας κίνησης έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασίας πώλησης ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), στην εταιρεία 'SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.', η οποία αποτελεί Κοινοπραξία των εταιρειών 'Snam S.p.A.', 'Enagás Internacional S.L.U.' και 'Fluxys S.A.', με παράλληλη είσπραξη του συνολικού τιμήματος €535 εκατ. Η αναλογία του τιμήματος για τα ΕΛΠΕ ανέρχεται στα €283,7 εκατ.".

Από την άλλη, στα ανησυχητικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να προστεθεί η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), ο οποίος ανέβασε στροφές μόλις ο Δείκτης κινήθηκε αποφασιστικά, χαμηλότερα των 610 μονάδων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (-3,57%) και Πειραιώς (-6,42% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) "έβγαλαν την συνεδρίαση" χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής (-3,01%) παραμένει χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ και λίγο πάνω από το 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Eurobank (-0,10%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 417,43 μονάδες (-3,11%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 419,06 (-2,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 419,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,72%.

Για τον εν λόγω δείκτη, οι τελευταίες ελπίδες των "buyers" εντοπίζονται στην ζώνη 423 - 406. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 406 μονάδων, θα απαιτήσει δραστικότατη μείωση θέσεων, καθώς θα ανοίξει η "καταπακτή" για τις 358 μονάδες.

Η παραμονή του ΔΤΡ χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα συνεχίσει να διατηρεί σε πλήρη ισχύ όλα τα αρνητικά σενάρια. Αντίθετα, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 457, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 479 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης, Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS), ο οποίος θα υποστηρίξει με εγγύηση του Δημοσίου, κατά τα πρότυπα του μοντέλου που υιοθέτησε η Ιταλία, τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους από 15 έως 20 δισ. ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει δώσει το 'πράσινο φως' στο Υπουργείο Οικονομικών και η JP Morgan, που τρέχει το project για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, χτίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου, με στόχο ο μηχανισμός να είναι έτοιμος τον Απρίλιο".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση η μετοχή της ΕΕΕ (+0,08%), όμως υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 27,10 ευρώ (+2,19%). Στα 27,75 ευρώ η σημαντική αντίσταση, στα 26,20 ευρώ, το ημερήσιο "stop long".

Μόνο λίγες δεν είναι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (-3,07%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έχασε και το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Επόμενη, σημαντικότατη στήριξη στα 7,64 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 8,80 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,57%), όμως βοηθούμενος και από τις τελικές δημοπρασίες πέτυχε κλείσιμο πάνω στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και σχετικά μακριά από το χαμηλό ημέρας των 9,80 ευρώ (-3,54%). Η μετοχή συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 9,70 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 10,94 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Εθνική Πανγαία ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2018, €0,09 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Creta Farm (+7,88%), τρεις για την Audiovisual (+8,66%), δύο οι ανοδικές για το Ιασώ (+2,22%), ενώ μικρός αγοραστής εμφανίστηκε και στην Κρητών Άρτος (+8,62%).

Υπό πίεση η Intralot (-4,26%), μετά την υποβάθμιση σε "Β3" από την Moody΄ς, έστω και αν ο τίτλος ανέκαμψε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό -12,98%, με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, η Cenergy (-2,73%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Ιντρακόμ (-3,60%), ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (-1,91%).

Τίποτα δεν δείχνει αλλαγή του αρνητικού σκηνικού, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η συνεχιζόμενη παραμονή χαμηλότερα των 619 μονάδων, θέτει σε αμφισβήτηση την ανθεκτικότητα της επόμενης στήριξης στις 610 - 608, αλλά και τις ελπίδες για πιθανή αντίδραση προς τις 650, με ενδιάμεση αντίσταση στις 635 μονάδες. Αδυναμία αντίδρασης προς τις 650 μονάδες, θα είναι το "κύκνειο άσμα" του Δείκτη και αργά, ή γρήγορα οι 600 μονάδες, θα υποκύψουν στην "νηοπομπή" των τελευταίων "stop loss" και των "margin calls".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,94%), χάθηκε και η στήριξη στις 1625 μονάδες, ενώ η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1669 μονάδες.

Αμέσως επόμενη στήριξη στις 1590 και 1576, ενώ το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1708, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1675 μονάδες. Η παραμονή του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1675 μονάδων, θα σημαίνει ότι "ο χρόνος δουλεύει υπέρ των πωλητών".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, βαδίζοντας προς το 2019, συνεχίζει να δημιουργεί προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη έντονη διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, παρά την βοήθεια των προσυμφωνημένων πακέτων, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", αυξάνοντας τους ψιθύρους από διάφορες πηγές ότι η ανάγκη για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι επιτακτική και χρονικά κοντά. Ο δείκτης Τραπεζών, μετά την διάσπαση των 460 μονάδων, προσεγγίζει ταχύτατα τις 410 - 408 μονάδες, που αποτελούν τα πρόσφατα χαμηλά και την τελευταία γραμμής αμύνης για αποφυγή των χειρότερων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου, οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και θα αποτελέσει την επιβεβαίωση των φόβων για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Οι μακροχρόνιες πωλητικές θέσεις Ξένων fund, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα παραμένουν αμείωτες. Οι 435 - 437 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή αντίσταση.

Ή πίεση των πωλητών το τελευταίο διάστημα έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μεγάλη βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, αλλά και σε μετοχές που βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, παρά τα σχετικά καλά οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου τους.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων, που αποτελεί πλέον την κοντινή αντίσταση, οδεύει ταχέως προς την 1η ζώνη στηρίξεων των 606 - 600 μονάδων. Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 593 και 580 μονάδες.

Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπαση των 1610 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης στήριξης των 1580 μονάδων, με τις επόμενες γραμμές αμύνης να εντοπίζονται στις 1565 και 1548 μονάδες. Οι 1660 μονάδες φαντάζουν, προς το παρόν, δύσκολα επιτεύξιμες για κάτι καλύτερο.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα, που αναφέρουμε επανειλημμένα στις αναλύσεις μας το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και η συνηθισμένη ωραιοποίηση των αποτιμήσεων που συνηθιζόταν τα τελευταία έτη, φέτος μάλλον δεν θα συμβεί.

Στα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής Αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν πλέον αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών Αγορών, οδηγώντας σε βίαιες διορθωτικές κινήσεις. Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται. Το τεράστιο Παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και Κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι σε Ξένο Νόμισμα (κυρίως $ & €). Είδαμε την πρόσφατη αρνητική επίπτωση που είχε σε Αναπτυσσόμενες Οικονομίες (Τουρκία – Βραζιλία – Αργεντινή), τόσο σε Εταιρικό όσο και σε Κρατικό επίπεδο. Γίνεται, πλέον, αντιληπτό ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.

Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της.

"Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια. Επιλέγουμε τα επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop loss' και 'profit taken' για κερδισμένες θέσεις" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

"Οι Βρετανοί Έμποροι λιανικής είδαν απότομη πτώση στις πωλήσεις τους αυτόν τον μήνα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό από το 2011", σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) που δημοσιεύει το Reuters.

Το ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων υποχώρησε στο μείον 13 τον Δεκέμβριο από +19 τον Νοέμβριο, αρκετά χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters. Ήταν η πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Οκτώβριο του 2017.

H Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

"H αβεβαιότητα του 'Brexit' έχει ενταθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα και η πτώση στις τιμές του Αργού έχουν σπρώξει τον πληθωρισμό χαμηλότερα από τον στόχο του 2%", σημειώνει στην ανακοίνωση της.

Οι Αξιωματούχοι της ΒοΕ μειώνουν την πρόβλεψή τους για την οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από 0,3% προηγουμένως. Η εικόνα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να είναι παρόμοια.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου κατατέθηκαν 216.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, από 206.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 214.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Ωστόσο, η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις Διεθνείς Αγορές Κρατικών ομολόγων, θα είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η Οικονομία έχει υπερβεί την κρίση", υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για την Οικονομία.

"Μειώστε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές". Το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω ανάλυσης, από την οποία προκύπτει ότι αν μειώνονταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές Εργοδοτών και Εργαζομένων όσο και οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, τότε το ΑΕΠ θα κατέγραφε αύξηση το 2019, σε σχέση με το 2018, κατά 1,68 ποσοστιαίες μονάδες, το 2020 κατά 2,47 μονάδες και το 2021 κατά 2,90. Η σωρευτική μακροχρόνια ενίσχυση θα ήταν 4,38%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 608,01 μονάδες (-1,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 610,09 (-1,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 613,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,89%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 52 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΥΓΕΙΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΥΓΕΙΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Lamda Development και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς και Τιτάν.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, παρά ταύτα 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, μειώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αυξήθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (206.738 συμβόλαια).

Στα 1.290 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.815 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.773, 1.471 για τον Δεκέμβριο, 1.191 για τον Ιανουάριο και 111 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.602) κινήθηκε μεταξύ 1.601,25 και 1.618,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (135.609 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (45.419), Alpha Bank (14.698), Πειραιώς (12.605), ΔΕΗ (5.984), Εθνική (72.164), Μυτιληναίο (2.982), ΟΤΕ (743), Ελλάκτωρα (2.621), ΟΠΑΠ (1.764), MIG (33.057), ΑΔΜΗΕ (1.859), Τέρνα Ενεργειακή (1.534), Cenergy (2.044), Ιντρακόμ (909), ΓΕΚ (833), Ελ. Πετρέλαια (589), Lamda Development (1.464), Τρ. Αττικής (226), Viohalco (671), ΕΕΕ (132), Jumbo (343), Intralot (2.758), Motor Oil (103), ΟΛΠ (116), ΕΧΑΕ (232), ΕΥΔΑΠ (677).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 19.873, Alpha Bank 13.581, Εθνική 94.382.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                     NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.037.538 τεμ., (από 29.037.538 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.414.337 τεμ. (22.264.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 22.388.858 τεμ. (24.388.858), Εθνική 7.328.051 τεμ. (7.328.051), ΟΠΑΠ 1.117.199 τεμ. (1.117.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v