Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένος ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ

Ανοδος για Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική, πτώση για Eurobank. Συνέχισε πτωτικά ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις για τα διυλιστήρια αλλά και σε Jumbo, Φουρλή και Grivalia. Φούντωσε ο τζίρος στις δημοπρασίες προ του σερί αργιών.

Διχασμένος ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ

Τα οριακά αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και η επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων (στο 4,30% η απόδοση του 10ετους Ελληνικού Κρατικού τίτλου, +5 μονάδες βάσης), δεν άφησαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο να "πάρει ανάσα", μετά τις πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις ήταν περισσότερο ελεγχόμενες, στις Δεικτοβαρείς μετοχές και συνεχίστηκαν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεμονωμένα blue chips, ο Δείκτης το "πάλεψε" μέχρι τέλους, αλλά δεν απέφυγε την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 6,15%.

Ακόμα περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη, το "πάλεψε" ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με την εικόνα στις Δεικτοβαρείς μετοχές να είναι μοιρασμένη και το τελικό πρόσημο του ΔΤΡ να "παίζεται" μέχρι τέλους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (-3,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, οι κάποιες, ελάχιστες, κινήσεις "window dressing", που σημειώθηκαν σε όλο το εύρος του ταμπλώ και η αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου που σημειώθηκε στις τελικές δημοπρασίες, αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, λόγω αλλαγών στους Ελληνικούς δείκτες, με κυριότερη την έξοδο από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης της ΕΥΔΑΠ και την αντικατάστασή της από τον Ελλάκτωρα (-0,74%), αλλά και λόγω κάποιων αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα με την Beta Sec., λόγω αλλαγών σταθμίσεων στον διεθνή δείκτη FTSE4Good.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 22,6 εκατ. ευρώ, η λήξη της συνεδρίασης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών στα 57,7 εκατ., ενώ σημειώθηκαν και κάποιες "ακραίες" μεταβολές με κυριότερη αυτή της Πειραιώς, ο τίτλος της οποίας στις 17.00 βρισκόταν στα 0,775 ευρώ (+2,24%) με όγκο 2659999 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,803 ευρώ (+5,94% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) με συναλλαγές 3395689 τεμ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνει τη τριπλή λήξη Παραγώγων, ενώ από σήμερα στο δείκτη FTSE Large Cap αντικαθίσταται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ από την Ελλάκτωρ. Αναμένεται επομένως αυξημένη μεταβλητότητα και ένα mini rebalancing στα χαρτοφυλάκια, με προσδοκίες αυξημένων συναλλαγών. Η νέα υποχώρηση των δεικτών της Wall Street, προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής πορείας του Γ.Δ. και στο Χ.Α. με τα επίπεδα των 608 - 607 μονάδων να καλούνται να αποτελέσουν και στην πράξη, σημεία στήριξης" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα όσα συμβαίνουν στην Αγορά δεν αφήνουν αρκετό χώρο για αισιοδοξία για τη σημερινή συνεδρίαση και αναμένεται να ακολουθήσει το αρνητικό κλίμα που καταγράφηκε χθες σε όλες τις Αγορές του εξωτερικού. Παρά την απαισιοδοξία, μία τεχνική αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Η μεταβλητότητα είναι εδώ για να μείνει" τόνιζε η Beta Sec.

"Άλλη μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η χθεσινή, όχι μόνο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και για τις βασικές Ξένες Αγορές. Οι πωλητές με εύκολο έργο, οι Τράπεζες (και όχι μόνο) σε φάση ξεπουλήματος και μόνο το μάζεμα στις δημοπρασίες, έσωσε τον Δείκτη από τα χειρότερα. Ο ΓΔ με στήριξη στις 593 και αντιστάσεις 628-639. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1599 και αντίσταση στις 1622. Ο ΔΤΡ με στήριξη στις 408 μονάδες και αντίσταση στις 453. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 608 μονάδες, κοντά στο όριο των 607 που είχαμε θέσει και τελικά αντέδρασε. Αν δεν συνεχιστεί άμεσα η διόρθωση, δύσκολα θα αποφύγουμε τα νέα χαμηλά. Η Αγορά, πλέον, έχει μπει σε υπερπουλημένα επίπεδα, το ίδιο και η Γερμανία με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να δώσουν αντίδραση. Τουλάχιστον οι ξένοι δείκτες που παρά την πτώση, θυμίζουν ακόμη Αγορές. Κλείσιμο των Παραγώγων σήμερα, που ίσως δώσει μια εκτόνωση, στις πωλήσεις" σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας την αναφορά, ως συνήθως, από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 414,22 (-1,17%) και 423,28 μονάδων (+0,99%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 423,06 (+0,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 424,10 μονάδες και στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 1,19% και διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων.

Να σημειωθεί ότι πλην της Πειραιώς, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και η μετοχή της Alpha Bank (+3,33%)

Όσο ο ΔΤΡ δεν απειλεί με καθοδική διαφυγή την ζώνη 423 - 406, οι "buyers" επιτρέπεται να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού έτους, με πρώτη αντίσταση στις 457 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 406 μονάδων, θα απαιτήσει δραστικότατη μείωση θέσεων, καθώς θα ανοίξει η "καταπακτή" για τις 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τη διαδικασία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της 'Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών ΑΕ', η οποία αποτελεί τη μεσιτική εταιρεία του ομίλου, 'τρέχει' η Τράπεζα Πειραιώς, προσδοκώντας σε ένα ικανοποιητικό κεφαλαιακό κέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς προσδοκά να εισπράξει τίμημα μεταξύ 15 με 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα είναι σχεδόν στο σύνολό του κεφαλαιακό κέρδος, ενδυναμώνοντας την καθαρή θέση της Τράπεζας".

Εν τω μεταξύ, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι την 21/12/2018 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων Λιανικής Τραπεζικής, συνολικού υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς την 31/3/2018 προς την εταιρία "Hoist Finance AB". Σημειώνεται ότι όπως είχε ανακοινώσει η Τράπεζα, "η συμφωνία με την 'Hoist Finance AB' για το πακέτο 'Mercury' έλαβε χώρα έναντι τιμήματος 76 εκατ., ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την Τράπεζα σε επίπεδο χρηματοοικονομικού αποτελέσματος, κεφαλαίων και ρευστότητας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των λίγων εγχώριων αναλυτών που έχουν απομείνει "επί των επάλξεων", "οι διεθνείς ανησυχίες διατηρούν το αρνητικό κλίμα και στην Εγχώρια Αγορά, ακόμα και αν το Χ.Α. βρίσκεται σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τεχνική αντίδραση. Οι ειδήσεις από το εσωτερικό εξακολουθούν να απουσιάζουν και λόγω εορταστικής ραστώνης και ο τζίρος αναμένεται να παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ, σε σημαντικό βαθμό, η τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις Διεθνείς Αγορές".

Σημειώνεται πως η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 24/12, έως και την Τετάρτη 26/12.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η εικόνα δεν είναι η καλύτερη, έστω και αν με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,27%), ΕΕΕ (+0,15%), ΟΛΠ (+0,54%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,35%) και Τιτάν (+0,10%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί και να προβληματίσει το γεγονός ότι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,68%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (-1,63%) και σήμερα κίνηση μόνιμα στο "κόκκινο", πιθανότατα λόγω κάποιων τελευταίων ρευστοποιήσεων, καθώς μετά την λήξη της συνεδρίασης "αποχαιρετά" τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και την θέση της παίρνει ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Motor Oil (-3,33%) και τρεις και για την Μυτιληναίος (-1,05%).

Χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές των ΟΠΑΠ (-2,53%) και ΟΤΕ (-1,50%), με τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών να συμπληρώνει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτόν του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό κλείσιμο.

Μετά από έξι πτωτικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, σήμερα και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+0,35%), γύρισε σε θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας, αλλά οι εντυπώσεις παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Intralot (-4,44%) και ο Κέκροπας (-2,17%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τρ. Αττικής (-4,22%).

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Audiovisual (+9,42%), συνεχίζονται οι αγορές από τον βασικό Μέτοχο στην Paperpack (+6,71%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Ικτίνο (+16,87%, ενώ είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και για την MIG (+4,71%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Centric (+4,53%), Cenergy (+3,96%), Πλ. Θράκης (+3,03%), ΕΛΧΑ (+2,87%), ΕΚΤΕΡ (+1,65%) και Έλαστρον (+1,36%).

Δεν άλλαξε κάτι η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά την διαγραμματική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η παραμονή χαμηλότερα των 619 μονάδων διατηρεί τους προβληματισμούς, ενώ αν χαθεί και η στήριξη των 608 μονάδων, τα πράγματα θα χειροτερέψουν σημαντικότατα.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90%), τα πάντα θα κριθούν στην επόμενη στήριξη των 1590 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,68% για τον Γενικό Δείκτη και 8,83% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 24,15% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 51,6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Κώστας Φέγγος

"Οδεύουμε ολοταχώς προς το κλείσιμο μιας πολύ άσχημης χρηματιστηριακής χρονιάς" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Μετά την καλή περυσινή απόδοση και με δεδομένο ότι το Καλοκαίρι βγήκαμε από τα μνημόνια, θα περίμενε κανείς καλύτερες επιδόσεις. Τελικά δεν τα καταφέραμε και κινούμαστε στα χαμηλά έτους.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε το 2018 στις 802 μονάδες και τώρα βρίσκεται περίπου 24% χαμηλότερα, ενώ ο FTSE25 ξεκίνησε στις 2.083 μονάδες και τώρα κινείται 21% χαμηλότερα.

Αν δε συγκρίνουμε από τα υψηλά του έτους, οι πτώσεις ξεπερνούν το 30%.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή από την αρχή του έτους έως σήμερα, όλα τα μεγάλα Χρηματιστήρια επίσης έπεσαν, αλλά σε μικρότερα ποσοστά και αφού είχαν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά της.

Συγκεκριμένα, στην Αμερική ο DOW πέφτει περίπου 7,50%, ο NASDAQ περίπου 5,50% και ο SP500 περίπου 7,70%. Ο CAC 40 στο Παρίσι περίπου 11,30%, ο Αγγλικός FTSE100 περίπου 12,70% και ο Ιαπωνικός NIKKEI περίπου 11,80%.

Ο Γερμανικός DAX πέφτει περίπου 17,90% από την αρχή του έτους, ενώ ο Ιταλικός FTSE MIB πέφτει μόνο 15%, παρά τα τόσα προβλήματα που παρουσίασε η Ιταλία κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Να λάβουμε υπόψη μας πως βρισκόμαστε σε περίοδο που τα επιτόκια της Αμερικής ανεβαίνουν και της Ευρώπης αναμένεται να αρχίσουν να ανεβαίνουν μετά το Καλοκαίρι, ενώ η ποσοτική χαλάρωση τελείωσε.

Επίσης, το Πετρέλαιο πέφτει από την αρχή του χρόνου 35% και το Bitcoin 70% (παρά την πρόσφατη άνοδο).

Όλα αυτά έχουν αρχίσει να δημιουργούν σκέψεις σε κάποιους πως ο μόνος ασφαλής επενδυτικός προορισμός είναι τα μετρητά, ενώ οι τιμές του Χρυσού ξαναπαίρνουν την ανιούσα.

Το να λες σαν οικονομολόγος πως τα μετρητά είναι η καλύτερη επένδυση, είναι τρελό. Όμως αν δούμε την Ελλάδα της κρίσης, μόνο τα μετρητά σώθηκαν.

Μπροστά μας έχουμε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που συνήθως δίνει άνοδο στις τιμές. Όμως ο συνδυασμός της Ευρώπης που φαίνεται να πηγαίνει για ύφεση και της Αμερικής όπου η άνοδος των επιτοκίων έχει φοβίσει τους Επενδυτές, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει κανέναν.

"Η κατάσταση είναι επίφοβη και οι Επενδυτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Το σημείο ισορροπίας και πιθανής λήξης της πτωτικής τάσης, ψάχνει να βρει εδώ και πολύ καιρό ο Γενικός Δείκτης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η καθοδική τάση, η οποία μετά τον περασμένο Απρίλιο έχει λάβει διαστάσεις κατολίσθησης, έχει οδηγήσει τον Δείκτη σε απώλειες έως και -31%, δίχως να υπάρχει η αίσθηση, έστω και ελάχιστης δυναμικότητας των αγοραστών να αλλάξουν το επιβαρημένο σκηνικό. Διαγραμματικά η μεσοπρόθεσμη εικόνα του Δείκτη παραμένει ζοφερή και για τις αρχές του 2019, με τα σχηματιζόμενα "candlestick" να αφήνουν περιθώρια για καθοδικές επισκέψεις χαμηλότερα των 580 μονάδων. Το μακροπρόθεσμο σημείο, πάντως, όπου τη τελευταία 7ετία οι πωλητές συναντούν σθεναρή αντίσταση και τρέπονται σε φυγή είναι οι 510 μονάδες. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να δηλώσει ότι κάτι αλλάζει, θα πρέπει να αποτυπώσει ένα έντονα ανοδικό "candlestick", που να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών και να διαμορφώνει ένα μηνιαίο κλείσιμο μέσα, ή άνω της ζώνης των 700 με 720 μονάδων.

Προχωρώντας σε περαιτέρω διερεύνηση χρησιμοποιώντας 3 ευρέως γνωστούς τεχνικούς δείκτες (RSI, MACD και CCI) διαπιστώνουμε ότι η υπάρχουσα καθοδική τάση όχι μόνο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, αλλά έχει και περιθώριο για περισσότερο κατηφορικό δρόμο. "Αναλυτικότερα ο δείκτης Σύγκλισης - Απόκλισης Κινητών Μέσων Όρων (MACD) παραμένει με πτωτική ένδειξη από τον Ιούνιο, ανοίγοντας την ψαλίδα των δύο κινητών γραμμικών ενδείξεων, ο δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI) λαμβάνει τιμές πάνω από την περιοχή, όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 'oversold', ενώ τέλος ο Commodity Channel Index - Δείκτης Εμπορευμάτων (CCI), παρά τη σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη, δεν έχει 'πατήσει πόδι' σε εκείνο το επίπεδο, όπου 'γεννάει' ιστορικούς πυθμένες, όπως εκείνους του 2012 στις 471 μονάδες και του 2016 στις 420 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street, καθώς οι δείκτες δείχνουν να υποχωρούν ταχύτατα από τα αρχικά υψηλά.

Πιέσεις σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Σταθερό αναμένεται να παραμείνει το καταναλωτικό κλίμα στην αρχή της χρονιάς στη Γερμανία, με τους Παγκόσμιους κινδύνους να συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατάσταση", σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών "GfK".

Ο δείκτης εμπιστοσύνης αναμένεται να φτάσει τις 10,4 μονάδες τον Ιανουάριο, αμετάβλητος από την ανάγνωση του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 10,3.

Η οικονομία στη Γαλλία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο λιγότερο από αυτό που αναμενόταν.

Η Στατιστική Υπηρεσία "INSEΕ" ανακοίνωσε ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση ύψους 0,4%.

H ανάπτυξη της Βρετανικής Οικονομίας με τον πιο ταχύτερο ρυθμό από το 2016, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς επιβεβαιώθηκε. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο από το προηγούμενο. Η ανάγνωση ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν επίσης, η πιο υψηλή από το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη διολίσθησε στις -6,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, από -3,9 μονάδες τον Νοέμβριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2017.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -5,9 μονάδες, από -3,7 τον Νοέμβριο. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ένα προσωρινό νομοσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει τη διάθεση κονδυλίου $5 δισ. για την κατασκευή του συνοριακού τείχους που προωθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

"Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στη Γερουσία, αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες για μία διακοπή της λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το “Politico”.

Μέσω Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει ότι επίκειται κλείσιμο των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών, εάν οι Δημοκρατικοί δεν ψηφίσουν υπέρ του τείχους προστασίας των συνόρων.

H Οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,4%, αντί για 3,5% που είχε μετρηθεί αρχικά.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,8% τον Νοέμβριο, μετά την απότομη πτώση ύψους 4,3% τον Οκτώβριο.

Υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 98,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 97,5 μονάδες τον περασμένο μήνα. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε μείνει αμετάβλητη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, μεταξύ 608,36 (-0,84%) και 613,68 μονάδων (+0,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 611,25 (-0,37%), μέσω των τελικών δημοπρασιών κατέγραψε νέα χαμηλά στις 607,54 (-0,97%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 608,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,80%.

Ο τζίρος στα 57,7 εκατ., από τα οποία τα 0,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος του Τιτάνα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Fourlis, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

-----ΧΠΑ

Με υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, παρά το triple witching Δεκεμβρίου, σημαντική ήταν η μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (96.300 συμβόλαια).

Στα 4.711 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.394 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.832, 815 για τον Δεκέμβριο, 940 για τον Ιανουάριο και 77 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.588,25) κινήθηκε μεταξύ 1.595 και 1.617 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (174.000 Alpha Bank, 34.500 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.689), Alpha Bank (5.912), Πειραιώς (10.901), ΔΕΗ (1.676), Εθνική (34.747), Μυτιληναίο (832), ΟΤΕ (468), Ελλάκτωρα (1.218), ΟΠΑΠ (887), MIG (9.376), ΑΔΜΗΕ (1.264), Τέρνα Ενεργειακή (600), Cenergy (318), Ιντρακόμ (1.143), ΓΕΚ (681), Ελ. Πετρέλαια (152), Lamda Development (459), Fourli (142), Viohalco (2.853), Jumbo (183), Intralot (1.007), Motor Oil (266), ΟΛΠ (191), ΕΧΑΕ (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 62.806, Alpha Bank 19.939, Εθνική 29.733, Πειραιώς 17.927, MIG 49.105.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                      NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

ALPHA BANK SA

 

0,50%

 

2018-12-10

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.037.538 τεμ., (από 29.037.538 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.414.337 τεμ. (22.414.337), ΔΕΗ 6.482.323 τεμ. (6.482.323), Eurobank 22.391.629 τεμ. (24.388.858), Εθνική 7.809.003 τεμ. (7.328.051), ΟΠΑΠ 1.117.199 τεμ. (1.117.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v