Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ηπια πτωτικά στη ζώνη των 600-610 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την ανοδική κίνηση στην Coca Cola να αντισταθμίζει τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Πιέσεις μετά το ανοδικό ξεκίνημα για ΔΕΗ, ΟΤΕ. Υψηλότερα η Τιτάν.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Με απώλειες τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ. Σε ανοδική διόρθωση παραπέμπουν τα futures στην Wall Street.

Η τελευταία σημαντική υποχώρηση στην Νέα Υόρκη μπορεί να εντείνει τις ανησυχίες, αλλά δημιουργεί ευκαιρίες, εκτιμά ο Βασίλης Παζόπουλος, με τον οικονομολόγο να επιχειρεί μία πιο ψύχραιμη (σε σχέση με το μέσο όρο) προσέγγιση των όσων διαδραματίζονται, με επίκεντρο την "αγορά των αγορών", στην διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Χωρίς να χρειαστεί να επιβεβαιωθούν οι κοντινότερες στηρίξεις ξεκίνησε στο ΧΑ η συνεδρίαση, με την Φρανκφούρτη, το Παρίσι από νωρίτερα να κινούνται λίγο χαμηλότερα. Αναμφίβολα ενθαρρυντική η εκκίνηση της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε σχέση με το κλίμα και την τάση που έχει διαμορφωθεί από την Παρασκευή και μετά, στις...λειψές συνεδριάσεις που ακολούθησαν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

Με τις 610 μονάδες ως βάση ο Γενικός Δείκτης, με τις 425 ο Δείκτης Τραπεζών και με τις 1.600 ο FTSE25, η συνεδρίαση ξεκίνησε με αιχμή την Coca Cola και στηρίξεις δευτερευόντως από τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips.

Ωστόσο ήταν η εξ΄ αρχής κίνηση της δεύτερης βαρύτερης μετοχής του ΧΑ, από τα 26,96 ευρώ που ώθησε τον δείκτη υψηλότερα,. στην δύσκολη αρχή σταθεροποιώντας τον στα πρώτα 5-10΄ και στη συνέχεια δίνοντας σταδιακά περισσότερο ...αέρα. Ακολούθησαν και άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και με τις τραπεζικές να αντιδρούν έως τις 10.47΄ με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κινηθεί προς τις 432 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ενδεικτικό το ότι στην πρώτη ώρα συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 1,9 εκατ. μετοχές, με την αξία στα 3,5 εκατ. ευρώ. Το 26% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά ικανοποιητικός σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Jumbo, Coca Cola.

Με πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 9,88 ευρώ έχοντας χάσει την βραχυπρόθεσμη φορά επαναφοράς υψηλότερα των 10-10,05 ευρώ.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας, με βοήθειες από ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Jumbo αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Grivalia κ.α.

Ωστόσο η διαφορά, προς ώρας, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην Coca Cola, που στις 11.30΄ ενισχυόταν 2,11% στα 27,14 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 35/32 με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής οι τίτλοι των Foodlink, ΕΧΑΕ, Κανάκης, προνομιούχος της ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Eurobank κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v