Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες ανάκτησης των 600 μονάδων

Κλειδί ο «αδύναμος» τραπεζικός κλάδος για την πορεία της αγοράς που ελπίζει να επωφεληθεί από το come back των αγοραστών στην Wall Street. Περιορισμένα τα περιθώρια ισχυρής αντίδρασης λόγω χαμηλού τζίρου.

ΧΑ: Προσδοκίες ανάκτησης των 600 μονάδων

Το εντυπωσιακό "γύρισμα" εχθές βράδυ στην Wall Street φέρνει- βραχυπρόθεσμα- τα κάτω-πάνω και αφήνει μία τελευταία ελπίδα στους long να είναι αυτοί που θα "κλείσουν" χρηματιστηριακά το 2018. Τρενάκι του τρόμου η Νέα Υόρκη, με εντυπωσιακή επιστροφή των αγοραστών στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης επιβεβαιώνοντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό της ως "αγοράς των αγορών".

Το πολύ σημαντικό για τους long και το ξεκίνημα του 2019 το ότι ο S&P 500 παρότι υποχώρησε έως τις 2.397,94 τελικά αντέδρασε έως τις 2.489,10 για να κλείσει στις 2.488,83 μονάδες. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή των 2.400 (αντιστοιχεί στο ποσοστό διόρθωσης 23,6% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 666 μονάδες, όπως μετρά έμπειρος αναλυτής) τότε οι πρώτες 1-2 εβδομάδες του Ιανουαρίου μπορεί να κρύβουν πολύ ενδιαφέρουσες ανατροπές.

Θυμίζοντας, πως το 2018, ξεκίνησε με έναν από τους καλύτερους... Ιανουάριους της δεκαετίας και καταλήγει με έναν από τους χειρότερους... Δεκέμβριους της ίδιας περιόδου, με διορθώσεις και τριγμούς σε Νέα Υόρκη και διεθνώς που παραπέμπουν σε κάτι από...Lehman Brothers.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που παρά την διόρθωση και την κλίση δίνει και θεαματικές εξάρσεις στους long το ΧΑ συνέχισε μονότονα στο πτωτικό σερί του, με την έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση να βρίσκει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα- και πάλι- των 600 μονάδων, τον Δείκτη Τραπεζών σε νέα χαμηλά και από τον FTSE25 να διασώζονται Motor Oil, TITAN, Fourlis άντε και η Grivalia που παρέμεινε σταθερή.

Στις 597,83 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.69,83 ο FTSE25 και στις 401,29 ο ΔΤΡ (σημειωτέον ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έχει προσαρμοστεί δις προκειμένου να μην έχει...μηδενίσει προ πολλού), με τις συναλλαγές στα 12,241 εκατ. μετοχές, με τζίρο 24,580 εκατ. ευρώ, με το 26% στις τράπεζες και συγκριτικά ικανοποιητική αξία σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίο κ.α.

Οπως "μετρά" έμπειρος αναλυτής, η παραβίαση των 608 και 601 μονάδων εξάντλησε και τις τελευταίες ελπίδες των long για μία αξιόλογη ανοδική αντίδραση/διόρθωση της αγοράς προς τις 650 μονάδες. Υπό τις παρούσες συνθήκες και εάν δεν αλλάξουν θεαματικά τα πράγματα, το καλύτερο πλέον ενδεχόμενο φτάνει μέχρι τις 620, με πιθανή αφετηρία τον τοπικό πυθμένα των 593 μονάδων.

Θα φανεί από την αρχή της συνεδρίασης και ανάλογα με την πορεία μετοχών όπως η Coca Cola, ο ΟΤΕ και 2-4 δεικτοβαρείς.

Σε αντίθεση με τον ΓΔ, για τον FTSE25 δεν έχει παραβιαστεί- ακόμη- το τελευταίο προπύργιο των long, το επίπεδο διόρθωσης 88,7% που αφήνει αμυδρές ελπίδες ότι έστω, την ύστατη στιγμή, μπορεί να σωθεί η παρτίδα. Το καλό σενάριο εξαντλείται με πιθανή αντίδραση προς τις 1.620 και πολύ-πολύ δύσκολα στις 1.660 μονάδες, σήμερα-Δευτέρα, άντε και τις 1-2 πρώτες του Ιανουαρίου. Ας δούμε, όμως σήμερα τι προϋποθέσεις θα διαμορφωθούν από νωρίτερα στις ευρω-αγορές, μετά και το χθεσινοβραδυνό εντυπωσιακό "γύρισμα" των long στην Wall Street.

Για τον ΔΤΡ, ότι και να ειπωθεί είναι περιττό, το διάγραμμα του δείκτη είναι...χίλιες αναλύσεις. Δραματική, τεχνικά, εικόνα που επιδεινώθηκε περισσότερο με την παραβίαση του τοπικού πυθμένα των 408 και μόλις 43 μονάδες από τα ιστορικά χαμηλά των 358 μονάδων.

Το καλύτερο σενάριο για τον δείκτη του πολύπαθου κλάδου είναι μία ύστατη ανοδική διόρθωση με τα περιθώρια της να εξαντλούνται προς τις 457 μονάδες.

Ενδεχομένως για τους long και τη μία και τελευταία ευκαιρία που έχουν για κάτι λίγο καλύτερο η συνέχιση της ανατροπής στην Wall Street, που θα δώσει αφορμές και στη Φρανκφούρτη να βελτιώσει εν μέρει την συνολικότερα αρνητική εικόνα του 2018.

Εάν ο DAX μετά το χθεσινό μείον 2,37% στις 10.381,51 μονάδες δώσει μία πρόσκαιρη ανοδική διαφυγή προς τις 10.600 (προτού... βυθιστεί προς τις 9.800 μον.) τότε και στο ΧΑ θα μπορούν οι long να περιορίσουν- κατά το δυνατόν- τις απώλειες τους σε συγκεκριμένα blue chips.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v