Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Για την ανάκτηση των 600 μονάδων «παλεύει» ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη υψηλότερα του 2% για τη μετοχή της Coca Cola. Ανοδο καταγράφουν Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Eurobank, Fourlis. Aπώλειες για Τιτάνα, Σαράντη, ΟΛΠ, ΟΤΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Αδυναμία αντίδρασης στο ΧΑ

Προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Με αρωγό την Νέα Υόρκη και αφορμή τα όσα... θαυμαστά διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στην Wall Street οι long επιχειρούν να αντισταθμίσουν ένα μικρό, έστω, μέρος των μεγάλων απωλειών που γράφουν για το 2018.

Στο μείον 18,57% οι απώλειες του DAX για φέτος, στο 24,99% για το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να... πληρώνει για ακόμη μία χρονιά το βαρύτερο τίμημα, χάνοντας και άλλες δυνάμεις/αξία που φτάνει στο 53,61% την χειρότερη επίδοση για τραπεζικό κλάδο χρηματιστηρίου της ευρωζώνης.

Οπως και στην χθεσινή συνεδρίαση οι πρώτες εντολές, που πέρασαν στο σύστημα ήταν από την πλευρά των αγοραστών, βοηθούμενοι και από την ανάλογη προσπάθεια που από νωρίτερα επιχειρούνταν στην Φρανκφούρτη.

Εως τις 10.532 μονάδες ο DAX, με ποσοστό αντίδρασης 1,54% (στις 11.12΄), έως τις 602,51 η κίνηση επαναφοράς του ΓΔ πάνω από το όριο των 600 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, εορταστικά, με μόλις 1,7 εκατ. ευρώ (στις 11.13΄) με το 21% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο (σταθερά στο 28% η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών) με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε μέσο όρο εβδομάδος στα περίπου 41,5 εκατ. Εύλογα χαμηλότερος εχθές, το πιθανότερο στα χθεσινά ή και χαμηλότερα επίπεδα σήμερα.

Σε άνοιγμα από τις 2.495 μονάδες λίγο υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στην Wall Street αν και με τη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αμερικανική αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις ουδεμία πρόβλεψη/εκτίμηση εγγυάται το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο η ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα των συμβολαίων διευκολύνει τους παίκτες να κινηθούν επιθετικότερα στην Φρανκφούρτη.

Στα καθ΄ ημάς το επίκεντρο του trading παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 403,78-408,70 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

Στα 1 - 1,024 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, που "φλερτάρει" με τιμές με το μηδέν μπροστά (παρά τα reverse splits) και αποτίμηση στα 932 εκατ. ευρώ δηλαδή λίγες δεκάδες περισσότερα από το πλειοψηφικό ποσοστό της θυγατρικής της ασφαλιστικής, που υπολογιζόταν πως θα μπορούσε να έχει πωληθεί (άρα εγγραφεί στα αποτελέσματα χρήσεως ) από το 2017. Ενδεικτικό της δυσχερέστατης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει όχι μόνον η Εθνική φυσικά αλλά συνολικότερα ο συστημικός κλάδος. Συνακόλουθα της τιτάνιας προσπάθειας που θα πρέπει να γίνει- και προπάντων αποτελεσματικά- το 2019.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, καθώς όπως και στην χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές χαμήλωσαν τον πήχη μετά τα πρώτα 20-30΄ με συνέπεια δείκτες και μετοχές να διολισθαίνουν σταδιακά χαμηλότερα.

Ενδεικτικό το ότι στις 11.28΄ ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν και πάλι οριακά χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Παρά τις εμφανείς βοήθειες από τη μετοχή της Coca Cola, όπως άλλωστε επιχειρήθηκε και εχθές, οι πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, TITAN πιέζουν τον FTSE25 προς τις 1.578 μονάδες.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης ο ΓΔ ήταν με 0,22% στις 599 μονάδες, ο ΔΤΡ με 0,18% στις 402 και αυτά με συναλλαγές αξίας μόλις 2,4 εκατ. ευρώ. Στις 28/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς 135 ήταν χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v