Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαφρύ προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή αντίδραση η εγχώρια αγορά, με τον «συνήθη» χαμηλό τζίρο και χωρίς... εντάσεις. Οι τράπεζες πήραν τα ηνία στη σημερινή συνεδρίαση. Αντιδρούν ανοδικά και οι μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil και Coca Cola.

Ελαφρύ προβάδισμα για τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Διαφορετικό κλίμα σήμερα στα κύρια χρηματιστήρια, με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας να λειτουργούν... πυροσβεστικά μετά τη χθεσινοβραδινή «βουτιά» που σημειώθηκε στη Wall Street.

Μετά το μείον 2,48% του S&P 500 στις 2.448 μονάδες, νωρίτερα τα futures του δείκτη παρέπεμπαν σε ξεκίνημα με ανοδική αντίδραση (1,01% στις 2.472 μον.) ως διόρθωση στην τελευταία υποχώρηση.

Από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπερισχύουν οι long, με αποτέλεσμα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο οι βασικοί δείκτες «βλέπουν» υψηλότερα, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX κατά 0,91% και επαναφορά του πάνω από τις 10.500 μονάδες.

Ηταν εκ προοιμίου γνωστό, το περίμενε η πλειονότητα των traders και επενδυτών, πως ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου θα είναι η μεταβλητότητα των αγορών, κάτι που από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του 2019 ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Τρεις στις τρεις συνεδριάσεις με το volatility ευρύτερο απ' ό,τι το 2018, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Από τη στιγμή που οι αγορές «απορροφούν» τη χθεσινή «βουτιά» της Wall εστιάζοντας στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας, οι traders έχουν λόγους να προσβλέπουν σε θετικό εβδομαδιαίο κλείσιμο.

Από τις 606,37 μονάδες και λίγο υψηλότερα ο ΓΔ, από τις 424,64 ο ΔΤΡ και από τις 1.601,40 μονάδες ο FTSE25. Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με μεγέθη μικρότερα απ' ό,τι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Σημειώνεται πως ενώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αξία των συναλλαγών ήταν στα 18 εκατ., στη χθεσινή ανέβηκε στα 30 εκατ., με σημαντικό μέρος να πραγματοποιείται στη διάρκεια της προσπάθειας ανάδυσης της αγοράς από τα χαμηλά (των 600,12). Σημαντικό μερίδιο έγινε στη μετοχή του ΟΤΕ, που με την υπεραπόδοσή της συνέβαλε στη διαμόρφωση θετικού προσήμου και την απομάκρυνση του δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σημειώνεται, επίσης, πως στο χθεσινό «γύρισμα» συνέβαλε, μετά από καιρό, μία τραπεζική μετοχή, της Eurobank, που σήμερα συνεχίζει προς το 0,514 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 9,91-10,08 ευρώ, με ζητούμενη την κατοχύρωση των 10 ευρώ ως στήριξη για τη βαρύτερη μετοχή της αγοράς. Οριακά χαμηλότερα, στα 7,83 ευρώ, ο ΟΠΑΠ, θυμίζοντας πως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συνέβαλαν στην αντίδραση της αγοράς το τελευταίο διήμερο. Σχετική τεχνική προσέγγιση έχει «ανέβει» στον Εκηβόλο.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της Eurobank, με ανάλογο τζίρο. Θετικό πρόσημο και για Αlpha Βank, στο 1,101 ευρώ, για Εθνική, στο 1,062 και στο 0,7635 ευρώ για την Πειραιώς. Στις 430 μονάδες ο ΔΤΡ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 457 μονάδες. Εάν ο τραπεζικός κλάδος «βγάλει» αντίδραση προς την πρώτη αντίσταση, τότε για τον ΓΔ η προβολή «δείχνει» προς τις 620 μονάδες. Φιλόδοξος στόχος οι 650 μονάδες, αλλά προσώρας προέχει η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με την περιοχή των 600 μονάδων να λειτουργεί ως στήριξη.

Με τράπεζες και ΟΤΕ να αντιδρούν υψηλότερα, ακολουθούν σταδιακά μετά τις 11:00 και η Coca Cola και συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο πήχης για τον FTSE25 προς τις 1.620 μονάδες.

Στα 27 ευρώ με αγοραστές η Coca Cola, όπως επίσης στη Motor Oil (στα 20,75 ευρώ), στην Jumbo (στα 12,38), στο Μυτιληναίο (στα 7,41), στα Ελληνικά Πετρέλαια (7,45). Ενδεικτικό το ότι στις 11:20 οι πωλητές υπερίσχυαν σε Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 38/18, δλδ. στο 2/1 από 1/2 που ήταν στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v