Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα blue chips έσωσαν τον Γενικό Δείκτη

Οριακά θετικό το πρόσημο για την εγχώρια αγορά κόντρα στις απώλειες σε Ευρώπη-ΗΠΑ. ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο λειτούργησαν ως αντίβαρο στη νέα υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου.

ΧΑ: Τα blue chips έσωσαν τον Γενικό Δείκτη

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και χαμηλού τζίρου και απαιτήσεων και η δεύτερη της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι χωρίστηκε σε δύο "ημίχρονα".

Το πρώτο "ημίχρονο", το κύριο μέλημα των λίγων αγοραστών ήταν ο Γενικός Δείκτης να μην δοκιμάσει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος του Τιτάνα (+3,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) κατόρθωσε να διασώζεται με οριακά θετικό πρόσημο.

Με την πλευρά των "short" η επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και η επιστροφή των πωλητών στα Ιταλικά και κατ΄ επέκταση και στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, υπό πίεση, στις Διεθνείς Αγορές, βρέθηκε ο Τεχνολογικός κλάδος, μετά το τελευταίο "flash note" της Apple. Ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook σε επιστολή του προς τους Μετόχους ανέφερε ότι περιμένει τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν κάτω από τις εσωτερικές προβλέψεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πριν από δύο μήνες, η Apple είχε πει πως αναμένει έσοδα $89 - $93 δισ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Χθες όμως, δήλωσε πως τα έσοδά της για το τρίμηνο πιθανότατα θα διαμορφωθούν στα $84 δισ., έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για $91,3 δισ. σε δημοσκόπηση της FactSet. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, ξαφνική επανεμφάνιση των πωλητών, δείχνει να σημειώνεται στα Ιταλικά ομόλογα, κίνηση που φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στα Ελληνικά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στο δεύτερο μισό και προς το τέλος της συνεδρίασης, αυξήθηκαν οι κινήσεις επιλεκτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να περάσουν σε θετικό πρόσημο περισσότερες μετοχές του FTSE25 και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να παίρνει μικρή "απόσταση ασφαλείας" από τις 600 μονάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω επίπεδο δεν θα δοκιμαστεί εκ νέου, αν συνεχίσει το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές.

Άλλωστε, οι λίγοι αγοραστές έδειξαν να λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψιν το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street, με αποτέλεσμα την σχετική υποχώρηση των δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με αποτέλεσμα το οριακά θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την οριακή ενίσχυση του απελπιστικού τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Επιφυλακτικότητα και συγκρατηµένα ανοδικές επιδόσεις χαρακτηρίζουν τις Διεθνείς Αγορές την πρώτη µέρα του έτους, καθώς παραµένει ο φόβος της πιθανής οικονοµικής επιβράδυνσης για το 2019. Σε συνδυασµό µε την ανοµβρία ειδήσεων λόγω εορταστικής περιόδου, ο πήχης των προσδοκιών για τη σηµερινή συνεδρίαση παραµένει χαµηλά, χωρίς να αναµένεται ουσιαστική διαφοροποίηση του σκηνικού µε ανοικτά τα ενδεχόµενα για το πρόσηµο του Γ.∆." ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο χαμηλός τζίρος και η ακόμα πιο χαμηλή ροή ειδήσεων καθιστούν την Αγορά ιδιαίτερα περιορισμένων προσδοκιών, ενώ η συσχέτιση με την τάση των Ξένων Αγορών αναμένεται να αυξηθεί" εκτιμούσε η Beta Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (-0,27%) και Eurobank (0%), "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η Πειραιώς (-5,06% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Πάντως δείκτης και επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι (πλην Πειραιώς) σημείωσαν αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, αν λέει κάτι αυτό για την συνέχεια.

Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 417,72 μονάδες (-2,27%, για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση έως τις 429,86 (+0,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 424,3 (-0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 423,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,82%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ο εν λόγω δείκτης είναι "long" με "stop" τις 398 μονάδες και επόμενη, κοντινή, αντίσταση στις 439 - 440 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, τον Νοέμβριο του 2018, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 6,4%, από 8,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 240 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2018.

Ερχόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου η τελική εικόνα δείχνει οριακή επικράτηση των αγοραστών, από μία πτωτική και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή, όμως σήμερα και με το ξεκίνημα των συναλλαγών εμφάνισε "βιαστικό" αγοραστή, που ώθησε την μετοχή μέχρι τα 5,73 ευρώ (+2,32%), όμως η συνέχεια δεν είχε το ίδιο "πάθος", με πολλές συναλλαγές να γίνονται στα 5,60 ευρώ (τιμή τελευταίων κλεισιμάτων). Το τελικό, θετικό κλείσιμο (+1,79%), ήταν καθαρά αποτέλεσμα των τελικών δημοπρασιών.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο "short" με "stop" στα 5,89 ευρώ. Στα 5,50 και 5,10 ευρώ, οι επόμενες σημαντικές στηρίξεις. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-2,28%), που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο "short" με το "stop" στα 1,36 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 1,19 και 1,11 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo (-2,71% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 14,00 το ημερήσιο "stop short", στα 12,02 η επόμενη - σημαντική στήριξη.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Audiovisual (+2,73%), με τους αγοραστές σήμερα να είναι λιγότερο "πειστικοί", επιμένουν πλαγιοκαθοδικά τα Πλ. Θράκης (-1,90%), επέστρεψαν οι πωλητές στην ΚΛΜ (-1,79%), ενώ μία "ντουζίνα" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (-1,27%).

Σχετική αύξηση των συναλλαγών από "ανοιχτές" εντολές αγορών για την Fieratex (+14,55%), ενώ επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε σε Centric (+7,92%), Intralot (+2,06%) και Ικτίνο (+4,43%).

Εννοείται ότι με τόσο μικτές μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες, ακόμα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short" στις 650 μονάδες, πρώτη αντίσταση στις 611 και επόμενη στήριξη στις 597 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 627 και 634 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 597 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για τις 580 και 573 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31%), το ημερήσιο "stop short" στις 1708, πρώτη αντίσταση στις 1635 - 1655 και επόμενη στήριξη στις 1569 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1655 μονάδων, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για κίνηση προς τις 1708 - 1720 μονάδες. Αντίθετα, υποχώρηση χαμηλότερα των 1569, μπορεί να σπρώξει τον εν λόγω δείκτη προς τις 1513 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με σαφή επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Ιαπωνικές Αγορές παρέμειναν και σήμερα κλειστές. Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό (ακάθεκτος προς νέα υψηλά εξαμήνου και με το "bull" διάγραμμα) και Ευρώ. Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν ο Χρυσός δώσει ανοδική διαφυγή από την ζώνη 1297 - 1306 δολάρια, τα ανοδικά περιθώρια διευρύνονται εντυπωσιακά (!)

Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη του Κατασκευαστικού Τομέα της Βρετανίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ΡΜΙ δείκτης για τις Κατασκευές υποχώρησε στις 52,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 53,4 τον Νοέμβριο. Ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις δημοσκόπησης του Reuters για πτώση στις 52,9 μονάδες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του 2018 αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας κινήθηκαν ανοδικά κατά 10.000, στις εποχικά προσαρμοσμένες 231.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο Ιδιωτικός Τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου "ADP". Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα αυξήθηκαν στις 217.000, από 157.000 τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017.

H μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "ISM", επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή μέτρηση της HIS Markit. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας βούτηξε στις 54,1 μονάδες, από 59,3 μονάδες τον Νοέμβριο.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

"Το Ελληνικό Χρηματιστήριο εισήλθε στο 2019, σε ένα περιβάλλον μεγάλης (οικονομικής και γεωπολιτικής) αναταραχής και παρά την σημερινή ισχνή τεχνική αντίδραση, δημιουργεί έντονο προβληματισμό" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Το σημερινό άρθρο του Bloomberg αναφέρει για την Ελλάδα ως  βασικούς κινδύνους, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (λόγω παροχών), τις Τράπεζες (λόγω νέας ανακεφαλαιοποίησης) και τις εκλογές (λόγω μεγάλης πολωτικής προεκλογικής διάρκειας και πιθανής πολιτικής αστάθειας). Εκ του αποτελέσματος μάλλον οι Συμμετέχοντες ενστερνίζονται τις ανησυχίες αυτές.

Αν προσθέσουμε την έντονη σκανδαλολογία, την επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και τα Ελληνοτουρκικά θέματα τότε  οι ανησυχίες μεγεθύνονται.  Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο περιμένουμε να δούμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη και το διαμορφούμενο ΑΕΠ, αν και  με στοιχεία Νοεμβρίου  το συνολικό χρέος, αισίως, έφτασε τα 356 δισ. ευρώ και με μία εκτιμώμενη ανάπτυξη πέριξ του 2%, αισίως αποτελεί το 193,89% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2018. 

Οι  ληξιπρόθεσμες όφειλες των Ιδιωτών προς στο Δημόσιο ανήλθαν το Νοέμβριο πάνω από 104 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 857 εκατομμύρια σε ένα μήνα, κατασχέσεις έγιναν σε 1.162.000 Φορολογούμενους, ενώ τα "κόκκινα" ΑΦΜ ξεπέρασαν τα 4,2 εκατομμύρια. Αναμένουμε και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου  (εκτιμούμε νέα ιστορικά υψηλά), για να δούμε πόσο η υπερφορολόγηση κατέστρεψε τον δημιουργικό ιστό της Ελληνικής Οικονομίας. Επιπλέον τα σημερινά στοιχεία για νέα μείωση καταθέσεων τον Νοέμβριο, κατά 79 εκατ. ευρώ, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι για τις Τράπεζες, που βλέπουν τις συνολικές καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει στα 131 δισ. (11/2018).

Οι Τραπεζικές μετοχές παλεύουν να περιορίσουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεών τους, στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι οι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες, αν δεν υπάρξει άμεση και ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ο δείκτης Τραπεζών, παρά τον πρόσφατο καλλωπισμό του, αδυνατεί να περάσει πάνω από τις 435 - 440 μονάδες, που αποτελούν και την κοντινή αντίστασή του. Οι 415, 405 και 400 μονάδες δίνουν τα επόμενα πεδία στηρίξεών του. Τυχόν ημερήσια διάσπαση των 400 μονάδων και του σχηματισμού, οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Οι μακροχρόνιες πωλητικές θέσεις Ξένων fund, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, δεν παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.

Το γεγονός  ότι και ο Πανευρωπαϊκός ο δείκτης των Τραπεζών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, απειλώντας σημαντικές στηρίξεις του, δείχνει ότι το πρόβλημα των Τραπεζών δεν έχει ξεπεραστεί και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να πάρει νέα μέτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι πιέσεις των πωλητών το τελευταίο διάστημα είχαν μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, επιβαρύνοντας το κλίμα.  Σήμερα όμως αμβλύνθηκαν κυρίως στον ΟΤΕ (μεγάλη συμμετοχή στο ΓΔ) τον ΤΙΤΚ (επικείμενη Δημόσια προσφορά)  ΟΠΑΠ (εξαγορά Stoiximan) και την ΒΙΟΧΚ, βοηθώντας την εικόνα της Αγοράς.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί πλέον την κοντινή αντίσταση, παλεύει απεγνωσμένα να κρατηθεί πέριξ των 600 μονάδων.  Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 597, 593 και 580 μονάδες.

Αντίστοιχα μετά την έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπασή τους, οι 1610 μονάδες του FTSE25, μετατράπηκαν σε κοντινή αντίσταση. Οι 1582, 1570 και 1565 μονάδες αποτελούν τις επόμενες στηρίξεις του.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματά τους. Ως αποτέλεσμα το 10ετες Ελληνικό ομόλογο προσέγγισε ξανά το 4,40%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετη έκδοση.

Πέρα των  ενδογενών προβλημάτων της Ελληνικής Αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών Αγορών, αυξάνοντας κατακόρυφα την μεταβλητότητα των τιμών (volatility) και τον δείκτη φόβου. Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται. Το τεράστιο Παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και Κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής του. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων. 

Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της. Αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία μείωσης θέσεων.

"Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.  Επιλέγουμε τα επιθυμητά τεχνικά σημεία εισόδου, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop loss' και 'profit taken' για κερδισμένες θέσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 'δεν πιάνουμε ποτέ το μαχαίρι που πέφτει', γιατί κυνηγώντας να αγοράσουμε σε χαμηλές αποτιμήσεις μπορεί να παγιδευτούμε" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

H εικόνα στο ΧΑ

Νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία καταγράφηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, τα χρέη που δημιουργήθηκαν έφτασαν τα 9,69 δισ. ευρώ, ή κατά 857 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ότι ένα μήνα νωρίτερα. Εξ αυτών, τα 801,2 εκατ. οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Πιο αναλυτικά, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 180,2 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 169,8 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 282,8 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη - παλαιά (προ του 2018) και νέα - φτάνουν τα 104 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 600,12 (-0,86%) και 609 μονάδων (+0,60%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 605,67 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 607,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος στα 30,1 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΓΡΙΒ απασχόλησαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Τιτάνας δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Jumbo και στο υψηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Το ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.854 συμβόλαια).

Στα 4.502 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.502  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 853, 803 για τον Ιανουάριο και 50 για τον Φεβρουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.599,75) κινήθηκε μεταξύ 1.577 και 1.605 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.569), Alpha Bank (2.211), Πειραιώς (1.371), ΔΕΗ (168), Εθνική (936), ΟΤΕ (468), ΟΠΑΠ (135), MIG(356), Ελλάκτωρα (349), ΑΔΜΗΕ (184), ΓΕΚ (143), ΕΧΑΕ (112), Motor Oil (103), Μυτιληναίο (183), Τέρνα Ενεργειακή (249).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 59.308, Alpha Bank 20.634, Εθνική 30.136, Πειραιώς 17.036,MIG 48.586.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder                                 Name of Issuer                             NSP     Date




NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.916.408 τεμ., (από 28.916.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.664.020 τεμ. (22.560.020), ΔΕΗ 6.589.106 τεμ. (6.589.106), Eurobank23.158.943 τεμ. (23.158.943), Εθνική 8.225.551 τεμ. (8.016.551), ΟΠΑΠ 1.217.199 τεμ. (1.217.199), Folli Follie Group1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v