Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «ξεδιπλώνονται» οι τάσεις του νέου έτους

Η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες, το «μαξιλαράκι» ασφαλείας και τα σενάρια για τις επόμενες συνεδριάσεις. Η διεθνής συγκυρία, τα πονταρίσματα στα blue chips και η αδυναμία των τραπεζών.

ΧΑ: Πώς «ξεδιπλώνονται» οι τάσεις του νέου έτους

Την αντίδραση των διεθνών αγορών εκμεταλλεύτηκαν οι long στο ΧΑ, "χτίζοντας" μία απόσταση σχετικής ασφαλείας από την περιοχή των 600 μονάδων. Στις 615,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μία λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη ανοδική διόρθωση από την στιγμή που θα "γύριζαν" υψηλότερα τα ξένα χρηματιστήρια, με οδηγό την Wall Street.

Η άμεση απορρόφηση των όποιων, εντός προγράμματος, αρχικών πιέσεων λόγω Apple σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από τα μέτωπα Ουάσιγκτον- Πεκίνου και Fed επανέφεραν τους long σε θέση οδηγού στην Νέα Υόρκη, με την "αγορά των αγορών" να δίνει τον ρυθμό από Τόκιο, Σανγκάη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι κίνηση που αυτή την φορά- ευτυχώς για τους long- επηρέασε θετικά και το δικό μας χρηματιστήριο.

Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδος του 2019, για τις αγορές καταγράφει απόδοση 1,86% για τον S&P 500 στις 2.531,94 μονάδες, για τον DAX κατά 1,98% στις 10.767,57 μονάδες με ενθαρρυντική ένδειξη την επαναφορά των δεικτών προς σημαντικές αντιστάσεις, αντιδρώντας ακριβώς από εξίσου σημαντικές στηρίξεις. Μεταβλητότητα και ταχύτητα στην διακύμανση δεικτών. μετοχών με ακόμη μέτριες συναλλαγές/τζίρους τα κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων συνεδριάσεων του νέου έτους.

Βραχυπρόθεσμα αρκετά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των επαφών μεταξύ Ουάσιγκτον- Πεκίνου, αποτέλεσμα που είτε θα ωθήσει τον S&P500 πάνω από τις 2.600 είτε χαμηλότερα προς τις 2.480 και...μονάδες.

Εκτίμηση μου, εδώ και καιρό, πως τελικά οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε διμερές επίπεδο με το deal να ωφελεί περισσότερο τα "αμερικανικά συμφέροντα". Ωστόσο το σήριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια, δίνοντας αφορμές για κινήσεις στις αγορές είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ετερη παράμετρος, που θα διαμορφώνει στάση και τάση, η πολιτική της Fed, με τον πρόεδρο της να διαμηνύει, πως δεν παραιτείται ακόμη και εάν το ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και μόνο η αναφορά αυτή ήταν ικανή για να γίνει...παιχνίδι την Παρασκευή, με τη Wall Street σε "εκρηκτική" ανοδική αντίδραση.

Στα καθ΄ ημάς, λίγο ως πολύ συνακόλουθο της διεθνούς τάσης το ΧΑ, οι πρώτες κινήσεις traders και επενδυτών με κύριο χαρακτηριστικό την επάνοδο των long στην πλειονότητα των blue chips, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει αδύναμος και με αποτέλεσμα την τεχνικά αναμενόμενη κίνηση του ΓΔ προς τον πρώτο-στόχο των 620 (με αφετηρία τις 600 μονάδες).

Σχετικά εύκολη η επίτευξη του στόχου, μετά την πρώτη αρνητική συνεδρίαση της Τετάρτης (με μείον 1,30% δοκιμάστηκαν ακριβώς οι 600 μον. για τον ΓΔ) με εκ περιτροπής ενέργειες των traders σε δεικτοβαρείς μετοχές και τίτλους-σηματωρούς.

Αρχικά με την Coca Cola, στη συνέχεια με τον ΟΤΕ αλλά και αρκετές ακόμη μετοχές του δείκτη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση μας πως η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών (μετά την τελευταία υποχώρηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης) θα λειτουργούσε ως δέλεαρ στους long για αγορές και καταγραφή βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Σε ορίζοντα εβδομάδος, τεσσάρων συνεδριάσεων η αγορά δεν τα πήγε άσχημα (βεβαίως με την βοήθεια των διεθνών αγορών), καθώς για τα blue chips επιβεβαιώθηκε η διάθεση traders και επενδυτών να διασφαλίσουν τις θέσεις τους (μεγάλο μέρος των οποίων μεσο-μακροπρόθεσμου ορίζοντα).

Η διαφαινόμενη επίτευξη του στόχου των 620 μονάδων ενεργοποιεί- θεωρητικά- το επόμενο στοίχημα, αρκετά πιο φιλόδοξο, καθώς "βλέπει" προς τις 650 μονάδες. Για τη δε επίτευξη του απαιτούνται: προφανές καλό κλίμα εκτός, εξελίξεις εντός και εξελίξεις σε 1-2 επιχειρηματικά μέτωπα.

Για τον ΓΔ η κάλυψη του 1/3 των τελευταίων απωλειών του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κάλυψης των ζημιών έως του ποσοστού 1/2 , που μπορεί να επιτευχθεί και με μικρή ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου από την στιγμή που θα είναι στοχευμένη σε blue chips.

Στα 10,59 ευρώ με απόδοση 5,37% την Παρασκευή και συνολικά 10,20% σε εβδομαδιαίο η μετοχή του ΟΤΕ "έβαλε πλάτη" (σχετική αναφορά μας για ΟΤΕ-ΟΠΑΠ στον Εκηβόλο, της Παρασκευής). Σταθεροποιητικά, στην περιοχή των 27 ευρώ η Coca Cola και βοήθειες από τις "βαριές" Motor Oil (στα 21,35% με 2,64% σε εβδομαδιαίο), Jumbo (στα 12,70 με 1,28%), ΤΙΤΑΝ (στα 19,94 με 3,32%), Μυτιληναίος (στα 7,57 με 2,85%), ΕΛΠΕ (στα 7,50 με 2,60%).

Ειδικότερα για τη μετοχή των ΕΛΠΕ, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης "...κράτησε χαρακτήρα σε όλη την διάρκεια της ταλαιπωρίας. Κύρια αντίσταση στην ζώνη των 7,80-8 ευρώ..." . Ενδεικτικό το διάγραμμα της μετοχής. Στα ΕΛΠΕ "τρέχουν" εξελίξεις με ότι αυτό μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, μηνός.

Το διάγραμμα των ΕΛΠΕ

Εξελίξεις όμως- παρά τις συνεχείς αναβολές και ματαιώσεις- "τρέχουν" και στο ευρύτερο μέτωπο της ενέργειας- ΔΕΗ.

Επίσης και στον ΤΙΤΑΝα, (από αρχές Φεβρουαρίου στο Euronext/Βρυξέλλες). Το διάγραμμα της μετοχής παραπέμπει σε πολύ πιθανό ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης που έχει ξεκινήσει από τα 19,20 ήδη πλησιάζει στα 20 και μέχρι την περίοδο της "διπλής διαπραγμάτευσης" να πιάνει και τα 21 ευρώ.

Το διάγραμμα της Τιτάν

Για τον τραπεζικό κλάδο τα προβλήματα παραμένουν, ο ΔΤΡ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να δώσει κίνηση πέραν των 480-500 χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις (προφανώς στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, την έγκριση από DGComp, SSM για την δημιουργία του SPV) με την Alpha Bank και πάλι σε ρόλο-σηματωρού, και αφού είχε προηγηθεί η Eurobank.

Ομως πέραν των μετοχών του FTSE25, κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις του νέου έτους στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, απ΄ όπου μία ευάριθμη ομάδα εισηγμένων/μετοχών μπορεί να δώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδόσεις,όπως άλλωστε συνέβη και το 2018.

Από αυτές τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις ενδιαφέρον έδειξαν οι μετοχές των ΚΕΚΡΟΨ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΛΜ, Πλαίσιο, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΟΝ, ΙΑΣΩ, Παπουτσάνης, Profile, Αλουμύλ, Centric, FG Europe, Paperpack, Frigoglass, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΒΕ κ.α. από αυτές τις κατηγορίες. Και αυτό το τελευταίο, θα το αναφέρω- για πολλοστή φορά- ως το πιο ελπιδοφόρο για φέτος, καθώς το 2019 σίγουρα θα αναδείξει turn around stories, νέους φιλόδοξους παίκτες και "αστεράκια" από τις κατηγορίες που συνήθως δεν είναι στο...ραντάρ των αναλυτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v