Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές θα καθορίσουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Να χτίσει στην αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων επιδιώκει η αγορά, πρώτος στόχος η υπέρβαση των 620 μονάδων. Ποια blue chips δείχνουν έτοιμα να... βάλουν πλάτη.

Ποιες μετοχές θα καθορίσουν την τάση στο Χρηματιστήριο

Μπορεί το ξεκίνημα του 2019 να μας βρήκε με απώλειες 2% και δοκιμασία της αγοράς στα όρια των 600 μονάδων, παρ' όλα αυτά το κλείσιμο της εβδομάδας επιφύλαξε θετικό πρόσημο και μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη για μετοχές από την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών.

Προφανώς στην αναστροφή της στάσης των traders, συνακόλουθα της τάσης για δείκτες και μετοχές συνέβαλε στο ΧΑ, όπως στο σύνολο των αγορών διεθνώς, το θεαματικό «γύρισμα» της Wall Street, η επαναφορά των βασικών δεικτών πάνω από σημαντικές αντιστάσεις.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι παρότι το τέλος του 2018 δεν είχε year end rally, η αρχή του 2019 θα έχει ένα January Effect; Προφανώς και όχι από την μόλις τέταρτη συνεδρίαση μίας χρονιάς που εκ προοιμίου όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι αυξημένης μεταβλητότητας, υψηλότερου ρίσκου, με πολλά κύρια χρηματιστήρια ήδη στον προθάλαμο bear market.

Ωστόσο οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις ήταν ενθαρρυντικές όσον αφορά στην επιβεβαίωση της εκτίμησης πως είναι εφικτή η επίτευξη του συντηρητικού στόχου των 620 μονάδων, ως αποτέλεσμα μίας καθαρά τεχνικής αντίδρασης με τον Γενικό Δείκτη στις 615,69 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 426,35, τον FTSE25 στις 1.627,30 και με τον FTMid Cap στις 960,86 μονάδες.

Από την στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ο πρώτος στόχος, ο συντηρητικός, οι traders μπορεί να διακινδυνεύσουν για τον δεύτερο -και πιο φιλόδοξο-, που αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 650 μονάδων.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο Ουάσιγκτον-Πεκίνου προφανώς θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους, όπως και η όποια ενδεχόμενη συνέχιση στην κόντρα Τραμπ-Πάουελ για τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι ο S&P 500 επανήλθε προς τις 2.531 και ο DAX προς τις 10.767 μονάδες, με μέρος των σημαντικών απωλειών Δεκεμβρίου να καλύπτεται σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από το αν θα έχει συνέχεια αυτή η ανοδική διόρθωση, θα μπορούσαμε να δούμε μία περαιτέρω κίνηση του ΓΔ προς τις 650, με τον ΔΤΡ προς τις 480, με τον FTSE25 προς τις 1.750 μονάδες.

Ειδικότερα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, μας ενδιαφέρουν οι προς τα άνω τιμές στις 1.708 και πολύ φιλόδοξα προς τις 1.750, με πρώτο σημείο δοκιμασίας, σήμερα κιόλας, στις 1.638 μονάδες. Στήριξη του συστήματός μας στις 1.606 μονάδες.

Θα φανεί ενδεχομένως στην αρχή, εάν ο ΓΔ κινηθεί προς τις 620, ο FTSE25 προς τις 1.638 ή ακόμη καλύτερα από τις 14:00-14:30, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις έχει τύχη το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης.

Θα εξαρτηθεί από νωρίς, συνεκτιμώντας την εικόνα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά την προειδοποίηση του Γερμανού ΥπΟικ για επικείμενο ρυθμό επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας (κατ' επέκταση της ευρωπαϊκής). Για τον DAX σημαντικά είναι τα τεχνικά σημεία, στις 10.880 και στις 10.624 μονάδες ως αντίσταση-στήριξη αντίστοιχα.

Στα καθ' ημάς, σημασία έχει εάν για τη μετοχή της Coca Cola διατηρηθεί το σήμα long, παραμένοντας πάνω από τους ΚΜΟ των 5, 10, 30 ημερών, με τον 200άρη να είναι στα 26,38 ευρώ. Για τον ΟΤΕ, σημασία έχει η συντήρηση των σημαντικών κερδών σε ελάχιστες συνεδριάσεις, με κρίσιμη την αντίσταση στα 10,92 ευρώ. Οι δύο βαρύτερες μετοχές του δείκτη θα διαμορφώσουν τάση, συνεκτιμώντας πως από τον τραπεζικό κλάδο η Eurobank ήταν η μόνη με σήμα long βραχυπρόθεσμα αλλά και με δυναμική επαναφοράς για την Alpha Bank, για τη Motor Oil προέχει η υπέρβαση των 21,47 ευρώ, για τον ΤΙΤΑΝα των 20,44 ευρώ, ενώ σήμα αναστροφής μπορεί να δώσουν Μυτιληναίος, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια. Για την Τέρνα Ενεργειακή, σήμερα είναι η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, σήμα long έχει... ανάψει για συγκεκριμένες μετοχές της κατηγορίας, που από σήμερα και σταδιακά θα παρουσιάζουμε είτε στα συνεδριακά σχόλιά μας είτε στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v