Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων στο ΧΑ

Προς τις 620 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένες συναλλαγές και το βλέμμα στο κλίμα των διεθνών αγορών. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, αγοραστές σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Coca Cola.

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων στο ΧΑ

Mε τους long να προχωρούν στις πρώτες κινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από τις 10.793 μονάδες, κατά 0,25% υψηλότερα, για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με την αγορά να αποτιμά ψύχραιμα την υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών για τη γερμανική οικονομία. Στο 1% έναντι εκτίμησης 0,4% για τον Νοέμβριο, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις προειδοποιήσεις του Γερμανού ΥπΟικ για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Αυτό εν μέσω εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, και μετά από μία χρονιά που το εμπορικό πλεόνασμα ξεπέρασε τα 250 δισ. ευρώ.

Προσεκτικές οι κινήσεις των traders και στο ΧΑ, στη σκιά των εξελίξεων (κυρίως στον πολιτικό χώρο), με περιορισμένες συναλλαγές και τζίρο που παραπέμπει σε αυτόν των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.
Λίγες αγορές στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως σε Εθνική και δευτερευόντως στις άλλες τρεις συστημικές, με τον κλαδικό δείκτη να δοκιμάζει προς τις 428 μονάδες. Στην περιοχή των 618 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, προς τις 1.635 ο FTSE25.

Συγκριτικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιείται στον κλάδο των τραπεζών, ωστόσο από τις πρώτες κιόλας εντολές, σημαντικές είναι στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Αποκοπή δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου, αυξημένες συναλλαγές στο εύρος των 5,28-5,60 με αγορές από ισχυρά χέρια, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Στα 5,52 νωρίτερα η μετοχή, με την αποτίμηση στα 628,4 εκατ. ευρώ. Από τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στη μετοχή της Alpha Bank, στο εύρος των 1,091-1,109, με αποτίμηση στο 1,71 δισ. ευρώ. Η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων παραμένει χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ.

Σταδιακά μετά τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις, με το βλέμμα στραμμένο και στις διεθνείς αγορές, οι long ενεργοποιήθηκαν περισσότερο σε δεικτοβαρείς μετοχές και τίτλους-σηματωρούς της μεγάλης κατηγορίας. Με αγορές σε ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και τίτλους των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, αλλά και Motor Oil, Grivalia, Jumbo κ.α.

Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές γίνονται στα 10,50-10,59 ευρώ με λίγες πωλήσεις χαμηλότερα, στην Coca Cola στα 27,30-27,37 ευρώ με αγοραστές για ακόμη μία συνεδρίαση. Η υποχώρηση του ΟΤΕ αποδίδεται στην τελευταία βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση από τιμές χαμηλότερα των 10 ευρώ, απόλυτα δικαιολογημένη τεχνικά.

Στο 1,208 με αγοραστές στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 7,69 του Μυτιληναίου, στα 8 του ΟΠΑΠ, στα 21,35 της Motor Oil, στα 7,57 των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στις 34/11 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης), με 153 αμετάβλητες.
Μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για Centric, ΚΕΚΡΟΨ, Minoan, Intralot, ΕλβάλΧαλκόρ. Στο 1,3 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στις 11:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v