Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος χωρίς «καύσιμα» στο ΧΑ

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στο +3,3% η μετοχή της Ελλάκτωρ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς. Μυτιληναίος, Alpha Bank, Lamda. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνα.

Ανοδος χωρίς «καύσιμα» στο ΧΑ

Σε υποχώρηση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς «κίτρινα γιλέκα» και Brexit επανέρχονται στο προσκήνιο, την ώρα που στη Φρανκφούρτη την αρχικά ανοδική διάθεση των traders διαδέχθηκε η «πωλητική», πιθανότατα απόρροια των αρνητικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία. Αρχικά έως τις 10.800 μονάδες ο DAX, ωστόσο στη συνέχεια ανέλαβαν οι short, πιθανότατα με αφορμή την υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Νοέμβριο (κατά 1% έναντι πρόβλεψης 0,4%), με συνέπεια νωρίτερα να διαμορφώνεται στις 10.697 μονάδες.

Στο μείον 0,67% ο δείκτης, την ώρα που λίγο χαμηλότερα έχουν «γυρίσει» και τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 από τις 2.528 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, σήμερα, στο ΧΑ οι traders επιλέγουν να διαφοροποιηθούν, στον βαθμό που αυτό διευκολύνεται και από τη φειδωλή προσφορά των πωλητών, ωθώντας τον ΓΔ στην περιοχή του πρώτου στόχου, των 620 μονάδων.

Ούτως ή άλλως, συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/τζίρου, με εξίσου περιορισμένη την προσφορά από πλευράς πωλητών, με αποτέλεσμα οι αγοραστές με στοχευμένες κινήσεις να ωθούν υψηλότερα και τραπεζικά και blue chips. Ισορροπημένη η κίνησή τους σε μετοχές των δύο κατηγοριών, με τον ΔΤΡ προς τις 430 και τον FTSE25 προς τις 1.635 μονάδες. Σχεδόν by the book, τεχνικά, η μέχρι τώρα προσεκτική ανάπτυξη των long, οι οποίοι επικεντρώνονται σε δεικτοβαρείς μετοχές και παράλληλα σε μη τραπεζικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό το ότι μετά τις 14:10 σε μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές, σε ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ.

Με τον ΟΤΕ λίγο χαμηλότερα, στα 10,56 ευρώ, ήταν απαραίτητη η συνδρομή της Coca Cola -ανεβάζοντας ταχύτητα μετά τις 14:00 κατά 2,07% στα 27,57 ευρώ, βοηθούμενη και από την αντίστοιχη τιμή στο Λονδίνο-, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ αλλά και των σηματωρών όπως Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Lamda Development, ενώ με θετικό πρόσημο διαμορφωνόταν η τιμή των περισσότερων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Στις 14:30, με την αξία των συναλλαγών στα 9 εκατ., ο ΓΔ ενισχυόταν 0,95% έως τις 621,59 μονάδες, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης από τα όρια των 600,12 της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου.

Συναλλακτικά αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με 2 εκατ. σε εύρος τιμών 7,905-8,03, σε μία εμφανή προσπάθεια υπέρβασης των 8 ευρώ. Εάν για τη μετοχή του ΟΠΑΠ ακολουθηθεί η διαδρομή που προηγήθηκε (μέχρι και την Παρασκευή) για τη μετοχή του ΟΤΕ, τότε τα 8 ευρώ πιθανόν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς/στήριξης για υψηλότερα. Ομως κατ' αρχήν να βεβαιωθούμε για την τελική τιμή κλεισίματος. Ικανοποιητική η βραχυπρόθεσμη εικόνα και για τη μετοχή της ΔEH, με αγοραστές στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, ΕΛ.ΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 64/19 καθώς ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έχει πάρει... μπροστά. Ενδεικτικά, με θετικό πρόσημο μεγαλύτερο του 2% μετοχές των Foodlink, Intralot, Σελόντα, Ικτίνος, Minoan, Attica Συμμετοχών, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Δρομέας, Profile κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v