Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Σαφές το προβάδισμα στους πωλητές, μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωζώνη. Κάτω από τις 650 ο ΓΔ, με έντονες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Απώλειες άνω του 4% για ΔΕΗ, «αντέχουν» ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Εντείνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη Wall Street διαφαίνεται πτωτικό «γύρισμα» και στο ΧΑ οι πωλητές έχουν το προβάδισμα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει έως τις 11.166 (έως μείον 1,65%), στη Νέα Υόρκη φαίνεται πως για τον S&P 500 οι 2.740 μονάδες ήταν ένα καλό σημείο για τη λήψη short θέσεων, μετά και τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Συνεπώς, από το πρωινό... σταυροδρόμι μας, παίρνουμε τη διαδρομή προς χαμηλότερα με κατ' αρχάς ζητούμενο την επιβεβαίωση (ή όχι) των 642 μονάδων για τον ΓΔ και των 1.708 για τον FTSE25.

Ενδοσυνεδριακά δόθηκε η δυνατότητα μείωσης ή κλεισίματος θέσης σε σχετικά υψηλές τιμές (στο διάστημα 11:00-12:00 ο ΓΔ κυμαινόταν μεταξύ 654,20 έως 652 μονάδων), για να αναλάβουν επιθετικότερα οι πωλητές από τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη διευρύνονταν οι απώλειες για τον DAX και στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από χαμηλότερες τιμές. Να σημειώσουμε πως αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα GoodYear, Hasbro κ.α.

Στο ΧΑ οι πωλητές σταδιακά πίεσαν δείκτες, μετοχές χαμηλότερα, με τις απώλειες για τον ΓΔ στο 1,02%, για τον ΔΤΡ στο 2,77% και για τον FTSE25 στο 0,94%. Είναι προφανές πως ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, μετά από μία βραχύβια ανοδική διόρθωση υποχωρεί καθώς traders κατοχυρώνουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους. Ενδεικτικό το ότι για τον ΔΤΡ, παρά το σημερινό μείον 2,77%, η απόδοση είναι θετική 4,88% σε διάστημα εβδομάδας. Επίσης ενδεικτικά, για τη μετοχή της Πειραιώς που υποχωρεί 5,17% στο 0,7245, η μεταβολή είναι θετική 27,11% στο ίδιο διάστημα.

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη μέτρια επίπεδα, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικός σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ, Intralot, Viohalco κ.α. Από τις μετοχές που αναφέρονται, μόνο στην Intralot υπερισχύουν οι αγοραστές.

Προσώρας τα μεγέθη είναι μέτρια, πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι τη Δευτέρα (το βράδυ) ανακοινώνονται οι αλλαγές (3μηνιαίες) στους δείκτες MSCI, με πληροφορίες να θέλουν να αυξάνεται η στάθμιση της κινεζικής αγοράς. Εξέλιξη που εάν όντως γίνει, θα σημαίνει τη μείωση της βαρύτητας άλλων αγορών, μεταξύ αυτών και της ελληνικής. Στα υπόψη πως οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Μαρτίου. 

Σε μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ), σαφώς καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς με θετικό πρόσημο είναι οι Ικτίνος, Intralot, ΚΕΚΡΟΨ, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και σταθερές Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Space. 

Στις 29/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 18,8 εκατ. ευρώ (στις 14:25).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v