Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση «εισαγωγής» για μετοχές και ομόλογα

Οι δυσοίωνες προβλέψεις Κομισιόν για την ευρωζώνη προκάλεσαν βουτιά στα μεγάλα χρηματιστήρια και στροφή στο bund. Στις 645 μονάδες επέστρεψε ο ΓΔ, ενώ αυξήθηκε η απόδοση του 10ετους. Πτώση 2,8% για τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Διόρθωση «εισαγωγής» για μετοχές και ομόλογα

Η Εγχώρια Αγορά ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 3,12% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 7,73% και από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη είχε επισημάνει τις ενδείξεις κόπωσης, ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο.

Στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που σημειώθηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το αρνητικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, εξαιτίας των προβλέψεων Κομισιόν για σημαντική κάμψη του ρυθμού ανάκαμψης στην ευρωζώνη και το επιφυλακτικό ξεκίνημα της Wall Street, ενώ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών traders, έπαιξε και η επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με κύριους εκφραστές των πιέσεων τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 2,94% (+9 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 3,96% (+9 μονάδες βάσης). Στον αντίποδα η στροφή στην ασφάλεια οδηγεί την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο 0,11%(!) ή πέντε μονάδες βάσης χαμηλότερα και τον αντίστοιχο τίτλο της Γαλλίας στο 0,54% (πτώση τρεις μονάδες βάσης).

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο και στον Τραπεζικό κλάδο παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν οι Οίκοι αξιολόγησης, θα στηρίξουν το στοίχημα της εξόδου στις Αγορές Κεφαλαίου χωρίς την ύπαρξη οδικού χάρτη στους τομείς αυτούς.

Ωστόσο, η απουσία θετικών καταλυτών, περιορίζει σημαντικά το μέγεθος μιας διευρυμένης ανόδου, κάτι που φάνηκε σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται μια περισσότερο αμυντική στρατηγική, μέσω των κατάλληλων μετοχικών επιλογών, οι οποίες θα προστατέψουν τα ενεργά χαρτοφυλάκια από ανεπιθύμητη μεταβλητότητα, Βασικό κριτήριο οι ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές (καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές-επενδυτικά έξοδα) και ο ελεγχόμενος καθαρός δανεισμός (δανεισμός - ταμειακά διαθέσιμα).

Η επιμονή των Ξένων Funds στις “απαισιόδοξες” θέσεις, τις οποίες τις αυξάνουν ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στο Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και με βραχύβια διαλείμματα για να “γεμίσουν” οι εντολές, αλλά και το γεγονός ότι η Αγορά αντέδρασε χωρίς η κίνηση να συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση του τζίρου, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στις τάξεις των ενεργών traders.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται η πιστοληπτική αξιολόγηση από την Fitch.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Την τετραήμερη νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων, με τον Τραπεζικό κλάδο στη θέση του οδηγού, δύσκολα θα ακολουθήσει και μία πέμπτη. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι πωλητές, με την διάθεση να συνεχίσουν να επιδιώκουν να εισπράξουν τα βραχυχρόνια κέρδη να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς δεν αναμένεται να προκύψουν θετικοί καταλύτες ικανοί να προκαλέσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια τα τεχνικά όρια της περιοχής 655 - 660 του ΓΔ να είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν” εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδρίασης με συνολική άνοδο 3,12%, τροφοδοτούμενη κυρίως από την άνοδο των μετοχών του Χρηματοοικονομικού κλάδου, οι Επενδυτές ενδέχεται να περιορίσουν το ανοδικό momentum και να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας τη διόρθωση των Αμερικανικών Αγορών χθες. Ωστόσο, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι πιθανό. Η Αγορά θα μπορούσε να περιμένει την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, που αναμένεται με ενδεχόμενη αναβάθμιση, πριν δοκιμάσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα” ανέφερε η Beta Sec.

“Τέταρτη ανοδική στη σειρά, η χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετές διακυμάνσεις, σχετικά αυξημένο τζίρο, αλλά και κλείσιμο μακριά από τα υψηλά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 640 και αντιστάσεις στις 664 – 683. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1750. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 396 μονάδες και αντίσταση στις 430. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, έκλεισε για τέταρτη ημέρα θετικός, συνεχίζοντας την πορεία του προς την σημαντική αντίσταση των 664 μονάδων. Το κλείσιμο, μακριά από τα υψηλά δείχνει μια φυσιολογική, προσωρινή, κόπωση της Αγοράς, που συνοδεύεται από ρευστοποιήσεις. Μία διόρθωση έως τις 632 δεν ανησυχεί τεχνικά, ιδανικά θα ήταν να κρατήσει τις 643 μονάδες. Για συνέχεια ανόδου και σπάσιμο των 664 μονάδων θα χρειαστεί, αυξημένος όγκος συναλλαγών. Μια πτώση κάτω των 630, μας επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στη βραχυπρόθεσμη διατήρηση του trading range μεταξύ 600 - 650 με χαμηλούς όγκους” σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Από εκεί και πέρα, εκείνο που αιφνιδίασε αρνητικά τους αναλυτές κατά την σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και δεν ήταν η επιστροφή των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, που έτσι κι αλλιώς είχε υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά η σχεδόν παντελής απόσυρση των αγοραστών και από το ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο, να διασωθεί μόνο ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (+0,97%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε την συνεδρίαση διστακτικά, για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 410,87 μονάδες (+0,32%), όμως κάπου εκεί οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα την βύθιση του εν λόγω δείκτη μέχρι τις 393,01 μονάδες (-4,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 395,81 (-3,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 397,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,85%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την πρώτη στήριξη στις 401 μονάδες και πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα παιχτούν στην στήριξη των 385 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα περιμένουν οι στηρίξεις στις 372 και 358 μονάδες.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 419 και 457 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 369 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει επισήμανσης η, για δεύτερη συνεδρίαση, ικανοποιητική εικόνα στον ΟΛΠ (0%), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αποτέλεσμα, πιθανότατα και της ενεργοποίησης του νέου ε.δ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (-5,59%), στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, όσον αφορά την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων.

Η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εν λόγω πώληση και αυτό φάνηκε σήμερα στο ταμπλώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στα 1,266 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

“Ντουμπλάρισε” τις πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Jumbo (-2,74%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με εμφανή την παρουσία πωλητή και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Αν χαθεί η στήριξη από το ψυχολογικό όριο των 14,00 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 13,54 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “μία κατηγορία μόνο του” το Ιατρικό (+9,30%) σε ένα κλάδο που παραμένει “hot”, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+0,31%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Νηρέα (+2,78%), αλλά με το “bid” από πλευράς αγοραστών να μην θεωρείται ικανοποιητικό.

Αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Άβακας (+1,20%), μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές η Creta Farm (+2,22%) και μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,46%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Ιασώ (+0,38%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η Q&R (+1,34%).

Δεν άφησε και τις καλύτερες τεχνικές παρακαταθήκες, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση.

Για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν θετική εξέλιξη, η επιστροφή χαμηλότερα των 650 μονάδων, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά αν η διόρθωση επεκταθεί χαμηλότερα των 636 μονάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στις 656 και 664 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 609 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιστροφή χαμηλότερα των 1720 μονάδων, “κούρεψε” τις προσδοκίες των αγοραστών για κάτι σημαντικά καλύτερο και για κίνηση προς τις 1750 μονάδες.

Τελευταίο “οχυρό” των “buyers” οι 1650 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα αυξηθούν τα σενάρια που ήθελαν η τελευταία ανοδική αντίδραση να είναι “fake” και αυτό θα πυροδοτήσει αυξημένες πωλήσεις, με πιθανό στόχο τις 1400 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1627 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι σημερινές προβλέψεις της Κομισιόν για σοβαρή επιβράδυνση της Ευρωζώνης, αλλά και η κατοχύρωση κερδών που προέκυψαν από την πρόσφατη ανοδική κίνηση, φρέναραν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Η επισήμανση ότι η συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δημοσιονομική πειθαρχία, είναι προαπαιτούμενα για την διασφάλιση της ασθενούς ανάπτυξης πέριξ του 2%, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για το τρέχον εκλογικό έτος παροχών” σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. 

Επιπρόσθετα η αναμενόμενη αλλαγή στους Δείκτες MSCI την 11/2/19, με εφαρμογή από 1/3/19 και η φημολογία περί ενίσχυσης της παρουσίας των Κινεζικών μετοχών, με αντίστοιχη μείωση της βαρύτητας και των Ελληνικών τίτλων, επιδρούν αρνητικά στην σημερινή εικόνα της Αγοράς.

Η πρόσφατη ανοδική κίνηση βελτίωσε την τεχνική εικόνα της Αγοράς, αλλά οι ατυχείς δηλώσεις Δραγασάκη περί μελλοντικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Εμπλεκόμενους. Έτσι ο Τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να “υπονομεύει” οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής αντίδρασης της Αγοράς.

Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, έχοντας, πλέον, εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο, μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις δημιουργούν αχτίδες αισιοδοξίας υπό προϋποθέσεις.

Οι Ξένοι Επενδυτές όμως, συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί για την μελλοντική πορεία της Αγοράς και κυρίως του Τραπεζικού κλάδου, αυξάνοντας τις πωλητικές θέσεις τους και στην πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και πλησίασε την ισχυρή αντίσταση των 660 μονάδων δεν την διέσπασε. Απαιτείται ημερήσια επιβεβαιωμένη διάσπασή της, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνέχιση της κίνησης, με επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 680 (683 μον. ΚΜΟ expo 200 ημ.) και 705 μονάδες. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 630 μον. (633,24 ΚΜΟ 50Ημ expo), 615, 605 και 597 μονάδων.

Αντίστοιχα η ζώνη των 1745 μονάδων του FTSE25 παραμένει αλώβητη. Μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο στόχο των 1785 - 1795 μονάδων (1796,40 KMO 200 ημ.). Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στους expo ΚΜΟ 50 (1677,94) και ΚΜΟ25 (1681,03) ημερών, λειτουργώντας υποστηρικτικά. Μόνο διάσπαση αυτών των επιπέδων αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1640 και 1625 μονάδων.

Οι Διεθνείς Αγορές (κυρίως οι Ευρωπαϊκές) πιέζονται σήμερα λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών εκτιμήσεων, αδυνατώντας να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση.

Η Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός, και οι εκτιμήσεις τις Κομισιόν, απλώς επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι είμαστε στην τελευταία φάση του πρόσφατου υπερ10ετους ανοδικού κύκλου.

Αν και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

Από την άλλη, όσο ποιο γρήγορα λυθεί το θέμα του Τραπεζικού κλάδου, τόσο ποιο γρήγορα θα αναπνεύσει η Κεφαλαιαγορά και η Οικονομία.

“Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα του Χ.Α. από το 1981, εκτιμούμε ότι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα υπέρ ‘φιλοεπενδυτικών πολιτικών’, θα επιδράσει θετικά και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί τραγικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον”, εκτιμά ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταιβάν παρέμειναν και σήμερα κλειστές για τις διακοπές του νέου Σεληνιακού Έτους.

Απόλυτα επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Δεκέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, σημείωσε αρνητική κίνηση κατά 0,4%, έναντι πρόβλεψης του Reuters για άνοδο κατά 0,7%.

Οι δείκτες ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχουν γυρίσει καθοδικά, υποδηλώνοντας πιο αδύναμη ανάπτυξη για τις 19 Χώρες του Ευρώ”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Αν και κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες πιθανότατα θα εκτονωθούν, το γεγονός υποδηλώνει βραδύτερη δυναμική ανάπτυξης”, υπογραμμίζει.

H Bank of England κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%. Η απόφαση ήταν ομόφωνη με 9 ψήφους υπέρ.

Σημειώνει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει φέτος την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το 2019 κατά 1,2%, έναντι πρόβλεψης για 1,7% τον Νοέμβριο, ενώ για το 2020 εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,5%, από 1,7% προηγουμένως και το 2021 κατά 1,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%.

“Συζήτηση για το ‘Brexit’ περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κοινοβουλίου για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη”, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Άντρια Λίντσομ, υπεύθυνη για τη διευθέτηση των Κυβερνητικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λιγότερες κατά 19.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχωρώντας στο εποχικά προσαρμοσμένο σημείο των 234.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσουν τις 225.000, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

“Η δημοσιονομική τόνωση από τις φορολογικές περικοπές και την αύξηση των Κρατικών δαπανών αρχίζει να εξασθενεί και ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα πλήρως στην Αμερικανική Οικονομία. Η επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το ενδεχόμενο οι φοροαπαλλαγές να μην δώσουν την αναμενόμενη ώθηση στην παραγωγικότητα, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης του πως η Αμερικανική Οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις με 2% φέτος” υποστήριξε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κάπλαν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η DBRS αναμένει η ανάκαμψη στην Aγορά κατοικίας να είναι σταδιακή, λόγω της φορολογίας, της υποτονικής χορήγησης στεγαστικών δανείων, της επιδείνωσης των δημογραφικών στοιχείων αλλά και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μείωση της ανεργίας, τις αντοχές της ανάπτυξης και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Σε οριακή αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 στο 2,2%, από 2,3% προχώρησε η Κομισιόν, για την Ελλάδα, κόντρα στο σαρωτικά καθοδικό κύμα αναθεωρήσεων για άλλες Χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι στη Γερμανία, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται πλέον στο 1,1%, από 1,8% στις Φθινοπωρινές προβλέψεις, στην Ιταλία στο 0,2%, από 1,2%, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 1,3%, έναντι 1,9%.

Επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής της Ελλάκτωρ η Alpha Finance δίνοντας σύσταση “υπεραπόδοση” και τιμή - στόχο στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή.

“Επίδοση - ρεκόρ ετοιμάζεται να καταγράψει η Μυτιληναίος το 2019” σύμφωνα με την Euroxx, η οποία αυξάνει την τιμή - στόχο της μετοχής στα 13,4 ευρώ, από 12,4 προηγουμένως.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 643,74 μονάδες (-1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 644,51 (-1,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,41%.

Ο τζίρος στα 35,6 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ(, ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ απέσπασαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πάτησαν σε θετικό έδαφος” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Viohalco, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική πίεση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.732 συμβόλαια).

Στα 3.402 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.386 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.215, 1.118 για τον Φεβρουάριο και 97 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.700,25) κινήθηκε μεταξύ 1.698 και 1.727 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.573 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.095), Alpha Bank (7.426), Πειραιώς (7.996), ΔΕΗ (518), Εθνική (4.924), Ελλάκτωρα (387), ΓΕΚ (330), Μυτιληναίο (318), ΟΤΕ (209), Intralot (1.459), MIG (899), ΟΠΑΠ (118), Τέρνα Ενεργειακή (204), Viohalco (144), Ιντρακόμ (258).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.385, Alpha Bank 37.142, Εθνική 37.188, Πειραιώς 19.469, MIG 47.036, ΔΕΗ 10.623.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,20%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.121.101 τεμ., (από 34.380.958 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.328.984 τεμ. (25.127.112), ΔΕΗ 6.623.204 τεμ. (6.512.904), Eurobank 37.311.967 τεμ. (36.486.967), Εθνική 10.259.204 τεμ. (10.052.104), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v