Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες «κλειδί» της συνεδρίασης

Κερδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε ισχύ το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης, με το διεθνές κλίμα να παραμένει ευνοϊκό. Ανακτήθηκε αξία 1,1 δισ. για τις τράπεζες, σε διάστημα εβδομάδας. Τα σινιάλα από τον τζίρο και την τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Οι τράπεζες «κλειδί» της συνεδρίασης

Νέα άνοδος χθες βράδυ στη Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed. Το μακροβιότερο ανοδικό σερί από τον Αύγουστο για τον Nasdaq, στις 2.784,70 μονάδες ο S&P 500.

Μία... ανάσα από το εν δυνάμει πέρας της συνολικής ανοδικής αντίδρασης, τις 2.814 μονάδες, σύμφωνα με τη μέτρηση έμπειρου αναλυτή.

Είχε προηγηθεί νέα άνοδος στην Ευρώπη και «γύρισμα» στο ΧΑ, με κλάδο αιχμής τον τραπεζικό. Στις 11.401,97 ο DAX, κοντά σε κρίσιμο τεχνικά σημείο.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεδρίαση για υπομονετικούς long, με τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά της αρχής, στις 663,10, να ανακάμπτει και από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης να... ανηφορίζει έως τις 672,28, για να κλείσει τελικά στις 671,50 μονάδες.

«Γύρισμα» με τις τράπεζες στο προσκήνιο, με τον κλαδικό δείκτη από τα χαμηλά των 446,12 (στις 12:30) να αντιδρά και να διαμορφώνεται στις 452,60 μονάδες, καλύπτοντας τις προηγηθείσες απώλειες. Ετσι διατηρήθηκε στο ακέραιο το θετικό πρόσημο για τον ΔΤΡ, με 8,67% στην εβδομάδα, με 18,25% στον μήνα και συνολικά με 2,95% από την αρχή του έτους.

Ισως η μόνη από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ισχύ του σεναρίου της ανοδικής διόρθωσης να είναι αυτή της αξίας συναλλαγών, καθώς περιορίστηκε στα 33,138 εκατ., ωστόσο από τη στιγμή που ήταν μία συνεδρίαση με υποχώρηση και τον ΓΔ σε αρνητικό πρόσημο, έως τις 14:15, ενδεχομένως να είναι ενθαρρυντική ένδειξη. Πως δηλαδή οι long δεν προχώρησαν παρά σε μικρό μέρος κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, δεν υπήρξε σημαντική προσφορά στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης και όση ενεργοποιήθηκε, απορροφήθηκε χωρίς πρόβλημα και σε συγκριτικά καλές τιμές. Αλλωστε από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε θέσει ως προϋπόθεση-φίλτρο τριών συνεδριάσεων μέχρι και αυτήν της Παρασκευής.

Τεχνικά πειστική ένδειξη για τους long είναι η συντήρηση του ΓΔ πάνω από τη ζώνη των 657-660 μονάδων, με δεδομένο ότι μετά τις 664 δεν υπάρχει άλλη αξιόλογη αντίσταση πριν από τις 690 μον. (περιοχή διέλευσης του απλού ΚΜΟ 200 εβδομάδων), πάντα με γνώμονα τη μέτρηση έμπειρου αναλυτή.

Μόνο με την υπέρβαση και των 701-715 μονάδων ακυρώνεται το βασικό σενάριο, που παραμένει το πτωτικό. Στηρίξεις για τον ΓΔ στις 655, στις 646 και τελευταίο stop για τις long θέσεις στις 635 μονάδες. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, σημειώνοντας πως σε διάστημα εβδομάδας ανακτήθηκε χρηματιστηριακή αξία 1,1 δισ., με τη συνολική των 4 ομίλων να διαμορφώνεται στα 4,5 δισ. Ενα μικρό, μόλις ένα μικρό βήμα πάνω από το... χείλος των 3,4 δισ., αλλά σε απόλυτο μέγεθος και ποσοστό είναι κάτι, για αρχή. Είναι προφανές πως για έναν κλάδο που έχει... συντριβεί, με απώλειες 95% από τα υψηλά του φθινοπώρου 2007, πρέπει να διανυθούν... χιλιόμετρα για να θεωρηθεί πως επανέρχεται και σε επίπεδο οικονομίας. Ωστόσο, κρατάμε αυτό το... βήμα, καθώς ούτως ή άλλως βήμα βήμα πορευόμαστε καθημερινά, ενδοσυνεδριακά.

Συνεπώς για τον ΔΤΡ ζητούμενο παραμένει ένα κλείσιμο υψηλότερα των 457 μονάδων, προϋπόθεση που δεν επιτεύχθηκε χθες, γι' αυτό η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση έχουν τη σημασία τους, πριν μπούμε στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Για τον κλάδο, γνώμονας οι εξελίξεις από το μέτωπο του νόμου Κατσέλη, με την Ελενα Λάσκαρη από νωρίς να αναφέρεται στο τι κρίνεται στο παζάρι της τελευταίας στιγμής.

Στις 1.764,17 μονάδες ο FTSE25 και εάν η εβδομάδα κλείσει με τον δείκτη πάνω από τις 1.750, θα πρόκειται για θετική ένδειξη, για τους long, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα μετατραπεί σε στήριξη.

Από τις τραπεζικές μετοχές, ισχυρότερη τάση σε εβδομαδιαίο, για την Εθνική με 15,40% και δεύτερη με 12,05% για την Alpha Bank.

Από τα blue chips, σιγουριά αρχίζει να εμπνέει ο ΟΤΕ, με 2,49%, ενώ βοήθειες δόθηκαν χθες από Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο και επανεμφανίστηκε ο ΤΙΤΑΝ. Ενδεχομένως σαν «κλειδί» της τάσης να λειτουργήσει η Coca Cola, που έχει μείνει λίγο πίσω αυτή την εβδομάδα αλλά οριακά κοντά στα 30 ευρώ. Διάγραμμά της θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο, ακριβώς επειδή μπορεί να υποστηρίξει τον δείκτη, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Στις 55/40 τελικά η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τους μικρότερους να επανέρχονται από τη στιγμή που ξεκίνησε το «γύρισμα» των τραπεζικών. Ικανοποιητική για ακόμη μία συνεδρίαση η παρουσία εισηγμένων/μετοχών από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v