Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, συνθέτουν το σκηνικό. Κίνηση υψηλότερα για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Ξεχωρίζει ανοδικά η Motor Oil. Πιέσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μειώθηκαν τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures στη Wall Street «έδειχναν» άνοιγμα από χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 11.414, νωρίτερα, στις 11.337 μονάδες, τα futures του S&P 500 από τις 2.775 μονάδες, κατά 0,12% χαμηλότερα.

Στο ΧΑ, στο στενό εύρος διακύμανσης και στη μέτρια αξία συναλλαγών αποτυπώνεται η επιφυλακτική στάση (κυρίως) των traders, που μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση κινούνται πέριξ των «υψηλών» Φεβρουαρίου.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια την υποχώρηση του ΔΤΡ έως τις 446 μονάδες (στις 11:30) και τη σταδιακή επανάκτηση εδάφους μέχρι τις 451 μονάδες, με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,26%. Επικεντρωμένες και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο οι κινήσεις των traders, ωστόσο μικρότερες σε ποσοστό (37%) επί της συνολικής αξίας συναλλαγών αλλά και σε απόλυτο μέγεθος (μόλις 4,8 εκατ. στις 13:50).

Από την αρχή της συνεδρίασης, ο ρυθμός ροής εντολών γινόταν σε βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αμέσως δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και έναντι του μέσου ημερήσιου όρου (από τη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου).

Εικόνα που παραπέμπει και σε «κλείδωμα» ενός μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων, που απέδωσαν ικανοποιητικά σε αυτό το διάστημα, στη διακράτηση ενός μεγαλύτερου, στην είσοδο ορισμένων «νέων κεφαλαίων» αλλά και στην προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί για κάτι καλύτερο, πέραν των 470 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Η έκθεση της HSBC, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, δεν φαίνεται να έχει βαρύνει ουσιαστικά στο intraday στον κλάδο. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιμονή των... γνωστών-αγνώστων που επιμένουν short στις μετοχές του κλάδου (αναλυτικά οι θέσεις στον Εκηβόλο).

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, οριακή άνοδος για τον FTSE25, με την αξία συναλλαγών να έχει ενισχυθεί (συγκριτικά με τις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης) σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Μυτιληναίο, Jumbo, TITAN, ΕΛΠΕ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή.

Σε γενικές γραμμές, μία συντηρητική συνεδρίαση, χαμηλού ρυθμού και με προτεραιότητα στην επιβεβαίωση των κεκτημένων, κάτι που δεν είναι αρνητικό για τη συνέχεια.

Σταθεροποίηση υψηλότερα των 663 μονάδων για τον ΓΔ είναι, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ενθαρρυντική ένδειξη για τους long, αρκεί να επιβεβαιωθεί και από τους ΓΔ και FTSE25.

Πάνω από τα 30 ευρώ, στα 30,04-30,29 ευρώ, η μετοχή της Coca-Cola, σε ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα χρονιάς, καθώς ενισχύεται 11,69%. Σε ανάλογη τάση και η μετοχή του ΟΤΕ, με χαμηλή τιμή στα 10,55 και υψηλή στα 10,72 και απόδοση 12,39%, επίσης σε ένα πολύ καλό ξεκίνημα χρονιάς.

Ημέρα και σειρά της Motor Oil, από τα βαριά χαρτιά του δείκτη, να «γυρίσει» ανοδικά με αγορές έως τα 21,05 ευρώ, ενώ έως τα 8,92 ευρώ αντέδρασε ο Μυτιληναίος.

Λόγω εξελίξεων, πωλήσεις και πιέσεις στις μετοχές του ΟΛΠ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (δευτερευόντως στην Ενεργειακή), προσπάθεια πειστικής αντίδρασης -μετά από καιρό- στον ΤΙΤΑΝα. Με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου, στα 19,34 ευρώ.

Υπερισχύουν οι πωλητές, σε 51 μετοχές, έναντι των αγοραστών, σε 31 τίτλους.

Ισχυρότερη αντίδραση για Σελόντα, Intralot, Revoil και ακόμη λίγες από αυτή την κατηγορία, όπου σήμερα είναι υποτονικές οι διαθέσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v