Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το come back των τραπεζών γύρισε τους δείκτες

Στις 671 μονάδες ο ΓΔ με Motor Oil, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή να δίνουν τις μεγαλύτερες βοήθειες. Αντιστροφή πορείας στον τραπεζικό κλάδο με θετικό πρόσημο για ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

ΧΑ: Το come back των τραπεζών γύρισε τους δείκτες

Συνεδρίαση δύο όψεων, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ και σχεδόν, απόλυτα επιφυλακτική την εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όμως μετά το μέσον της συνεδρίασης, οι λίγοι αγοραστές έδειξαν περισσότερο κινητικοί, με αποτέλεσμα οι περισσότερες Τραπεζικές μετοχές να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο και με τις λίγες βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, οι δείκτες γύρισαν στο “πράσινο” και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας και με τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά τετραμήνου.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), η επιφυλακτική εικόνα σε αρκετά μη Τραπεζικά blue chips, η οποία μεταβλήθηκε επί το θετικότερον την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και τα λίγα άξια θετικής αναφοράς για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να καταγράφουν μικρά κέρδη, με ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,74% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, +1 μονάδα βάσης) και με τους λίγους αγοραστές να μην λαμβάνουν υπ΄ όψιν τα ανοίγματα νέων “short” θέσεων από τα Ξένα Funds (αναλυτικός πίνακας, στο απογευματινό σχόλιο του Χ.Π.Α.).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ζώνη ανάμεσα στις 660 - 670 μονάδες δεν είναι εύκολο να υπερπηδηθεί, αν δεν υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης από τους Θεσμούς, ώστε να βελτιωθούν μονιμότερα τα συναλλακτικά δεδομένα. Μέχρι τότε το σκηνικό της συσσώρευσης με μεταβλητότητα, θα επικρατεί σε σχέση με την κίνηση του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι εξελίξεις στο εσωτερικό το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εκείνες που ως επί το πλείστον θα ωθήσουν, ή θα φρενάρουν την εν εξελίξει ανοδική κίνηση. Το χθεσινό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας για τον ΔΤΡ αλλά και τον ΓΔ, μετά από ένα καλό ξεκίνημα αναδεικνύει και τις τεχνικές δυσκολίες στην περιοχή των 680 - 690 μονάδων, που έχουμε επισημάνει. Πάραυτα δεν πρέπει να αγνοούμε και τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, όπως o S&P 500, που συνεχίζει με ανοδικές διαθέσεις εν μέσω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, έχοντας όμως ήδη καλύψει τα ¾ της τελευταίας πτώσης” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αναμένεται να συνεχιστούν, με μία ήπια υποχώρηση να είναι στα πλάνα σήμερα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου στο Χ.Α.” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Μόνιμα θετικά κινήθηκε, στη χθεσινή συνεδρίαση ο ΓΔ, κυρίως λόγω Τραπεζών, μιας που οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν ελαφρώς διορθωτική διάθεση, κλείνοντας όμως στις δημοπρασίες, οριακά χαμηλότερα. Οι συναλλαγές ελαφρώς χαμηλότερα στα 36 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 658 και αντιστάσεις στις 680 – 709. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1728 και αντίσταση στις 1813. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 428 μονάδες και αντιστάσεις στις 468 - 483. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ γύρισε στο όριο του βραχυπρόθεσμου ανοδικού καναλιού, με ελαφρώς διορθωτική διάθεση, απόλυτα φυσιολογική, μετά τα νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά. Μια διόρθωση μέχρι τις 658 μονάδες, συντηρεί την ανοδική δυναμική και μέχρι τις 644, δεν προβληματίζει”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, όμως όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ανέκαμψαν αισθητά από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+1%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,086 ευρώ (-1,72%), της Εθνικής (+2,17%) μέχρι τα 1,226 ευρώ (-1,68%), της Eurobank (-0,90%) μέχρι τα 0,547 ευρώ (-1,71%) και της Πειραιώς (+1,02%) μέχρι τα 0,7555 ευρώ (-3,39%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχώρησε μέχρι τις 446,12 μονάδες (-1,51%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 458,76 (+1,28%), στις 17.00 βρέθηκε στις 457,3 (+0,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 456,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Επαναλαμβάνεται πως σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η παραμονή του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 456 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 485 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σημαντική άνοδο στα προ προβλέψεων, αλλά και στα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας φέρνει, σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία για την ακύρωση του προγράμματος ‘Titlos’, δικαιολογώντας υψηλότερη κεφαλαιοποίηση για την Τράπεζα”.

Από την άλλη, “η ‘Bank Audi SAE’ έχει ξεκινήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο για την εξαγορά του δικτύου υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο”, όπως δήλωσε στο Reuters τραπεζίτης που εμπλέκεται στη συμφωνία. “Το due diligence θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στην ιστοσελίδα της Αιγυπτιακής Μονάδας της ΕΤΕ καταγράφονται 18 υποκαταστήματα στο Κάιρο και σε άλλες Περιοχές της Χώρας.

Εν τω μεταξύ, την επέκταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα κατά έξι μήνες, όπως προβλέπεται από τον σχετικό Ευρωπαϊκό κανονισμό για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης (two-pack), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει πως “η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή επιστροφή των δεικτών σε θετικό πρόσημο, ήταν μία μίνι έκπληξη για τους περισσότερους αναλυτές, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της αναζήτησης κατεύθυνσης από τις Αγορές του εξωτερικού, με ταυτόχρονη συνέχιση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο.

Πιθανό θεωρείτο και το σενάριο βραχυπρόθεσμων “στοιχημάτων” στον ΟΤΕ (+0,47%), καθώς ο Οργανισμός αύριο (21/2) δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2018.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι το “κουδούνι της λήξης” βρήκε με αρνητικό πρόσημο τους ΑΔΜΗΕ (-0,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,88%) Αεροπορία Αιγαίου (-0,86%), ΔΕΗ (-1,41%), ΕΕΕ (-0,63%), Ελλάκτωρα (-0,13%) και ΟΛΠ (-0,12%).

Ο μοναδικός τίτλος που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ήταν αυτός της Motor Oil (+3,17% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω μετοχή, ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,44%, ενώ ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις. Αν συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση, η πρώτη αντίσταση στα 21,50 και η αμέσως επόμενη στα 22,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει η ζώνη στήριξης στα 20,35 – 19,96 ευρώ.

Το πάλεψε να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ο Σαράντης (+1,14%), οποίος είχε ολοκληρώσει την χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 2,23%.

Δύσκολη δείχνει η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 7,24 – 7,52 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 7,00 ευρώ.

Με επιθετικούς αγοραστές στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης η Τέρνα Ενεργειακή (+3,12%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε υψηλά 75 μηνών. Επόμενες, απόλυτα θεωρητικές οι αντιστάσεις στα 6,78 και 7,96 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 5,30 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Σελόντα (+6,91%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την Revoil (+3,79%), “ντουμπλάρισε” τις πτωτικές συνεδριάσεις η Έλτον (-5,25%), ενώ έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 11/2 και σήμερα αύξησε τις συναλλαγές η Byte (+12,79%).

Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακόμ (+2,86%), που, τεχνικά, θα ήθελε ένα κλείσιμο πάνω από τα 0,834 ευρώ, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+3,65%), Ικτίνο (+2,30%) και Foodlink (+3,81%), επιστροφή αγοραστών στην Intralot (+5,66%), αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+4,09%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Βιοκαρπέτ (+10%), επτά για την Κορδέλλου (+4,05%), ενώ από τις 4/2 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Ελινόιλ (+6,21%).

Σαφώς βελτιωμένη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να έχουν το πλεονέκτημα, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη στις 681 και 688 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1791 – 1800 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

“Με ρυθμούς ‘fast track’ φαίνεται να ολοκληρώνεται το νέο σχέδιο για τα ‘κόκκινα’ δάνεια μεταξύ Κυβέρνησης – τραπεζιτών, ενόψει της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου” αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Παρά τις μικρές ενστάσεις των Θεσμών, η συμφωνία έλαβε γενικά θετικά σχόλια και σε συμβολή με την νέα επικείμενη έκδοση Κυβερνητικού ομολόγου, βοήθησαν στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους σε χαμηλά ενός έτους, οδηγώντας την Αγορά πάνω από την διακεκαυμένη ζώνη των 650 μονάδων.

Η προαναφερθείσα διάσπαση του Γενικού Δείκτη, αποτελούσε και το ζητούμενο της εβδομάδας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τις 690 και εν συνεχεία 715 μονάδες. Αν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία της Αγοράς, εδώ και μεγάλο διάστημα, το χθεσινό “κερί” σε ΓΔ και ΔΤΡ (Shooting Star) προβληματίζει θυμίζοντας τοπικό υψηλό, με ένα γύρισμα προς τις 660 - 658 μονάδες να θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, ενώ κλείσιμο ψηλότερα των 675 μονάδων θα ακυρώσει αυτή τη θεωρία, σημαδεύοντας την περιοχή των 690 μονάδων και τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Μετά από την απόδοση 30% στον Τραπεζικό δείκτη, η αντίσταση των 465 μονάδων στην χθεσινή συνεδρίαση λειτούργησε υποδειγματικά, “φρενάροντας” στο άνω εύρος του πτωτικού καναλιού και στο προηγούμενο υψηλό των 472 μονάδων, διαμορφώνοντας όπως και επισημάνθηκε προηγουμένως, ένα “κερί” αντιστροφής.

Μόνο με καθαρό ημερήσιο κλείσιμο άνω των 472 μονάδων, θα δοθεί εκ νέου σήμα αγοράς για τις Τράπεζες, με τα περιθώρια να ανόδου να είναι μεγάλα, όμως όπως και στην περίπτωση του ΓΔ, η διαγραμματική εικόνα προδιαθέτει διόρθωση από αυτά τα νούμερα.

“Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά εμφανίζει θετικά μεσοπρόθεσμα τεχνικά σημάδια, όμως οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις τοπικού υψηλού κυρίως στις Τραπεζικές μετοχές, δεν είναι αμελητέες. Αντίθετα στην περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 472 μονάδων του κλαδικού δείκτη, αναμένεται νέα ισχυρότερη άνοδος στους Τραπεζικούς τίτλους με πρώτο στόχο τις 550 μονάδες” επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχετική επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη για τους δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Τo μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα των τελευταίων πέντε ετών σημειώθηκε στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η αξία των Ιαπωνικών εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση, στα 5,574 τρισ. γεν. Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας εμπορικού ελλείμματος, το οποίο αυξήθηκε κατά 50%, στο 1,415 τρισ. Γεν, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2014.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 2,6% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ανοδική κίνηση κατά 2,2%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,4%, έναντι πρόβλεψης για υποχώρησή του κατά 0,2%.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανόν να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας”, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει πολύ σύντομα αν θα παρέχει νέο γύρο πολυετών δανείων σε Τράπεζες, αλλά ίσως να μην αποφασίσει αμέσως για τους όρους”, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πίτερ Πράετ. Πρόσθεσε ότι “το προηγούμενο TLTRO της ΕΚΤ, που λήγει την επόμενη χρονιά, ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρο”.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, στις -7,4 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε υψηλότερα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας άνοδο 0,6 μονάδων, στο -7,2.

Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας έχουν ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και αναμένεται να κορυφωθούν την Πέμπτη με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κινεζικής Κυβέρνησης Λίου Χε.

“Οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα είναι πολύπλοκες αλλά εξελίσσονται καλά”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι μπορεί να παραταθεί η διορία για την ολοκλήρωση τους.

O ίδιος υπογράμμισε ότι “η Κίνα προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα για να αποφύγει μια αύξηση των δασμών”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Περισσότερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική περίπτωση των τεσσάρων συστημικών Ελληνικών Τραπεζών ζητά η HSBC, η οποία σε νέα έκθεσή της μειώνει τις τιμές - στόχους για όλες τις Τράπεζες, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση “αγορά”.

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank, η τιμή - στόχος μειώνεται στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή, από 2,43 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 0,79 ευρώ, από 1,25 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ, από 2,90 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,14 ευρώ, από 3,20 ευρώ προηγουμένως.

Στα 11,70 ευρώ ανά μετοχή, από 12 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή - στόχο για τον ΟΤΕ η JP Morgan, διατηρώντας τη σύσταση “Overweight”.

Για τη χρήση 2018, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο (21/2/2019), η JP Morgan προβλέπει πως ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,55 ευρώ, με κύκλο εργασιών 3,862 δισ. ευρώ, προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 1,258 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 266 εκατ. ευρώ.

Εκτιμά επίσης πως ο ΟΤΕ θα διανείμει με τη μορφή ειδικού μερίσματος τα έσοδα 50 εκατ. ευρώ από την πώληση της Αλβανικής θυγατρικής, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία το α' εξάμηνο του 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 663,10 μονάδες (-0,58%), όμως στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 672,28 (+0,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 671,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.

Ο τζίρος στα 33,1 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΜΟΗ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ και ΕΕΕ και στο υψηλό οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil και Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νεώτερη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.432 συμβόλαια).

Στα 4.440 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.578 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 706, 636 για τον Μάρτιο και 70 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.773) κινήθηκε μεταξύ 1.749,5 και 1.773 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.700 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.580), Alpha Bank (5.870), Πειραιώς (5.760), ΔΕΗ (201), Εθνική (5.283), Ελλάκτωρα (489), ΟΤΕ (305), MIG (124), Τέρνα Ενεργειακή (273), Cenergy (117), Intralot (974), Ελ. Πετρέλαια (109), Μυτιληναίο (619), ΓΕΚ (109), ΟΠΑΠ (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 71.126, Alpha Bank 32.655, Εθνική 35.060, Πειραιώς 21.588, MIG 48.680, ΔΕΗ 11.856, Ελλάκτωρα 10.453.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                           Name of Issuer                          NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,78%

2019-02-18

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.694.980 τεμ., (από 38.619.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.605.396 τεμ. (26.155.396), ΔΕΗ 6.523.103 τεμ. (6.533.904), Eurobank 54.550.780 τεμ. (54.022.780), Εθνική 11.597.210 τεμ. (11.497.920), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v