Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φρενάρισμα μετά το επιθετικό ξεκίνημα

Στη ζώνη των 710 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με βασικό όπλο τις τραπεζικές μετοχές. Ανακόπηκε η έντονη πρωινή άνοδος ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών, καθώς η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις της Moody's.

ΧΑ: Φρενάρισμα μετά το επιθετικό ξεκίνημα

“Flying start” με αυξημένο τζίρο, δείχνει το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του Μαρτίου στο Χ.Α., εν μέσω θετικού κλίματος για τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά φρενάρισμα στη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα από το επόμενο τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 715 μονάδων, έχοντας καταγράψει μέχρι στιγμής υψηλό στις 719,15 μονάδες (+1,65%), ενώ ο τζίρος, ιδιαίτερα ενισχυμένος, ξεπερνά τα 18 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ). Εν συνεχεία (στις 12:45 ο ΓΔ βρέθηκε σε οριακά αρνητικό έδαφος.

Απόλυτη προσοχή χρήζει η νέα αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς νεότερο κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας θα σημαίνει μία ακόμα νίκη των «αγοραστών», ενώ αντίθετα σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά θα έλθει να επιβεβαιώσει ότι οι εν δυνάμει πωλητές, εκμεταλλευόμενοι το θετικό momentum της εγχώριας αγοράς, βγήκαν και «ξεφόρτωσαν χαρτιά».

Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί αισθητή υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, για μία ακόμα συνεδρίαση δείχνει ο Τραπεζικός κλάδος να έχει πάρει τη «θέση του οδηγού» και στη σημερινή ανοδική κίνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,29% του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος στα πρωινά υψηλά είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 572,09 μονάδες (+4,78%).

Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς μετοχές, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,58%), ΔΕΗ (-0,06%), Μυτιληναίος (-0,33%), ΟΤΕ (-0,36%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,06%), ενώ από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα και πλην της Grivalia (+3,77%), που θα συνεχίσει να ακολουθεί τη Eurobank (+1,27%), τα μεγαλύτερα κέρδη για Αεροπορία Αιγαίου (+1,41%), Ελ. Πετρέλαια (+1,49%), Viohalco (+1,63%), Jumbo (+2,38%), Fourlis (+1,26%), ΟΠΑΠ (+1,11%) και Τιτάνα (+1,66%), δηλαδή για τίτλους που, κατά κύριο λόγο, υστέρησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, για μία ακόμα συνεδρίαση, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην Τρ. Αττικής (+10,72%), που δείχνει να ακολουθεί τη γενικότερη κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 715 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v