Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί στήθηκε τραπεζικό… πάρτι στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη 43,62% κλείνει τον Φεβρουάριο ο τραπεζικός κλάδος μετά το σημερινό +9,25%. Απόλυτος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης η τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 23%. Νέα υψηλά πενταμήνου για τον Γενικό Δείκτη. Στα 120 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Γιατί στήθηκε τραπεζικό… πάρτι στο Χρηματιστήριο

Μπορεί στις Αγορές, στον πόλεμο και στις προσλήψεις στο Δημόσιο όλα να επιτρέπονται, όμως αυτά που συνέβησαν σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αιφνιδίασαν και τους πλέον αισιόδοξους, ακόμα και αν δείκτες και επιμέρους μετοχές υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο του τελευταίου τριμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 30/11/2018 (254,6 εκατ.), ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,4 δισ. ευρώ, ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 5μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/9 (707,92 μονάδες).

Η μετοχή της Alpha Bank (+6,90%) έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 1,257 ευρώ (+8,36%), της Εθνικής (+9,28%) μέχρι τα 1,66 ευρώ (+14,09%), της Eurobank (+9,05%) μέχρι τα 0,669 ευρώ (+9,05%) και της Πειραιώς (+23%), όπου ενεργοποιήθηκε και Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) μέχρι τα 1,30 ευρώ (+30%), για να υποχωρήσουν σχετικά στην συνέχεια.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με νέα μικρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 3,63% η απόδοση του 10ετους, -3 μονάδες βάσης) και με τους αγοραστές να αγνοούν επιδεικτικά τις επιφυλακτικές επισημάνσεις της Κομισιόν για τον Τραπεζικό κλάδο, όπως αυτές αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεσή της (αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν βλέπει άμεσες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο).

Επίσης πρέπει να μην περάσει απαρατήρητη η επιφυλακτικότητα στον μη Τραπεζικό 25αρη, πλην της Grivalia (+4,36%), την οποία τραβάει ψηλότερα η Eurobank, λόγω της ανακοινωθείσας σχέσης ανταλλαγής, αλλά και της ΕΧΑΕ (+4,50%), καθώς δείχνει να ευνοείται από την αύξηση των συναλλαγών.

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, διαμορφώθηκαν από τις τελικές δημοπρασίες.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή έκρηξη Τραπεζικού “ενθουσιασμού” και συναλλαγών, εμπεριείχε πονταρίσματα εν όψει Moody΄ς, αισιοδοξία για νέα έξοδο της Χώρας στις Αγορές, αρκετό “short squeeze”, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγής σταθμίσεων στον MSCI (υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχουν αλλαγές στον MSCI Greece Standard και MSCI Small Cap), με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ή να έπαιξε ρόλο και το συνέδριο που διοργανώνει η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ στο Παρίσι, που ξεκίνησε σήμερα, με τη συμμετοχή 10 εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζών και Επιχειρήσεων.

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, όχι τόσο με την ανοδική αντίδραση, όσο με την ένταση της ανοδικής κίνησης του Τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επιφυλακτική εικόνα των υπόλοιπων, μη Τραπεζικών, blue chips.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην Τρ. Αττικής (+12,54%), που δείχνει να ακολουθεί, εξ αποστάσεως, το Τραπεζικό ράλι.

Αντιστροφή στο ράλι των Τραπεζικών μετοχών, μετά την απόρριψη του σχεδίου για το νέο Νόμο Κατσέλη, προβλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της. Ο Οίκος εκτιμά ότι τα πρόσφατα κέρδη των Ελληνικών Τραπεζών βασίστηκαν σε προσδοκίες θετικής εξέλιξης για τις Τράπεζες από τη μεταρρύθμιση του Νόμου Κατσέλη. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι Τράπεζες θα χάσουν τα κέρδη που κατέγραψαν, μετά τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν, αλλά αυτό προς το παρόν δεν φάνηκε στο ταμπλώ.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η διαδικασία συσσώρευσης αναμένεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο Χ.Α. για μια ακόμη συνεδρίαση, στο βαθμό που δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στα συναλλακτικά δεδομένα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γ.Δ. και πιθανότερο το αρνητικό, αν επηρεαστεί από τις απώλειες της Wall Street. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ροές λόγω MSCI θα αυξήσουν τους όγκους συναλλαγών και τη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Αδύναμη αποδείχτηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, η χθεσινή συνεδρίαση και μόνο προς στο τέλος έβγαλε αγοραστές και κατάφερε να κλείσει θετικά. Συντηρητικός και ο όγκος συναλλαγών, στα καθαρά 34 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 680 και αντιστάσεις στις 709 – 743. Ο FTSE25 με στήριξη στις 1813 και αντίσταση στις 1858. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 470 μονάδες και αντιστάσεις στις 526 - 551. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ έκλεισε για τρίτη συνεδρίαση θετικά και πάνω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών, φτάνοντας σε νέα υψηλά έτους και δείχνοντας τεχνικά πολύ καλή εικόνα. Όλοι οι δείκτες βρίσκονται, πλέον, σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αλλά μόνο ο FTSE25 δείχνει σημάδια κόπωσης, περιμένοντας να αξιολογήσει τις αναμενόμενες ειδήσεις. Παραμένουν ως πρώτος στόχος οι 709 μονάδες, με μία διόρθωση έως τις 680, να συντηρεί την ανοδική τάση” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ψυχολογία στο εξωτερικό δεν δείχνει υποστηρικτική σήμερα και γι΄ αυτό περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“Αυξημένη μεταβλητότητα και όγκους συναλλαγών λόγω των ροών για το τέλος του μήνα, αλλά και της χθεσινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, ήταν οι εκτιμήσεις της Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 496,29 (-0,70%) και 554,49 μονάδων (+10,95%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 543,37 (+8,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 545,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 9,25%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 547 μονάδων, η αμέσως επόμενη, σημαντική, αντίσταση, εντοπίζεται στις 626 μονάδες (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η άμεση και με πιο φιλόδοξο τρόπο αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί, σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, την μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις Τράπεζες και την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Επίσης, στην Έκθεση αναφέρεται ότι ένα ακόμη μελανό σημείο για τις Τράπεζες, είναι η αδύναμη κερδοφορία τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο (χαρακτηρίζεται ως πηγή ανησυχίας) που έχουν οι Τράπεζες στα κεφάλαιά τους, γεγονός που καταδεικνύει την άμεση εξάρτησή τους από το Κράτος, ωστόσο κεφαλαιακά ο δείκτης Tier I διαμορφώνεται στο 15,7% έναντι 15,1% του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών Τραπεζών”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “μια νέα γενιά προαπαιτούμενων, με περίοδο κάλυψης έως τα μέσα του 2019, αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν μέσω της οποίας καταγράφονται άγνωστα μέχρι σήμερα πεδία, τα οποία μπαίνουν στο ραντάρ των Θεσμών. Προσλήψεις και δαπάνες 650 εκατ. ευρώ ‘υπό κατανομή’ στο ραντάρ των Θεσμών. Νέο Προσωπικό στο Δημόσιο, ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές, ληξιπρόθεσμα, Target Model ΕΛΠΕ και Μαρίνα Αλίμου, στον νέο κατάλογο που ζητούνται διορθώσεις”.

Στο μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “οι Δανειστές περιμένουν την Αθήνα και συγκεκριμένα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει εάν θέλει να λήξει την εκκρεμότητα με τον Νόμο Κατσέλη μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, να λάβει τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου και να δώσει καθαρό σήμα στις Αγορές, ή αν θα αφήσει το θέμα για μετά τις εκλογές”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα σε καμία περίπτωση δεν θύμισε συμμετοχή στο Τραπεζικό “πάρτι” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ως βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, για τον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας χαρακτηρίζει στην έκθεσή της η Κομισιόν την αποεπένδυση της Δημόσιας εταιρείας από το Λιγνίτη, για το άνοιγμα της Αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Οι συντάκτες της μάλιστα τονίζουν πως η μη πώληση των Μονάδων αποτελεί πισωγύρισμα, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μετά την καταδίκη της Χώρας για την αποκλειστική χρήση του Λιγνίτη από τη ΔΕΗ (+0,77%).

Για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υπενθυμίζεται ότι τα 1,65 ευρώ αποτελούν κοντινή και τα 1,79 ευρώ κύρια αντίσταση και μεγάλο στόχο. Τα 1,45 κοντινή επιθετική στήριξη με το “stop long” στα 1,3250 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα”.

Έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, αθροίζει ο τίτλος της ΕΧΑΕ, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δείχνει να ευνοείται από την σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Στα 3,63 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 4,52 ευρώ η επόμενη, σημαντική, αντίσταση.

Τεχνικά, η εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται επί καθημερινής βάσεως.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 708 και 715 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης υπερκέρασε την πρώτη αντίσταση, αλλά το “κουδούνι” της λήξης τον βρήκε οριακά χαμηλότερα. Οι 708 μονάδες είναι το 38,2% του μεγάλου πτωτικού κύματος που ξεκίνησε από τις 890 μονάδες.

Τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μειώσουν θέσεις, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 664 μονάδων και αυτά που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, χαμηλότερα των 635 μονάδων.

Το ημερήσιο “stop long” στις 642 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πιο βιαστικοί κλείνουν θέσεις χαμηλότερα των 1750 μονάδων και οι πιο αργοί χαμηλότερα των 1716 και 1652 μονάδων.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1696 μονάδες.

Αντίθετα, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1824 μονάδων, θα επιβάλλει κλείσιμο σημαντικών “short” θέσεων, κάτι που εν μέρει συνέβη και σήμερα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του Φεβρουαρίου, ενός μήνα με μόλις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις (!)

Στον Φεβρουάριο, που αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, ο βασικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε μηνιαία κέρδη 11,48% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 43,62%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 15,36% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 24,19%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού διμήνου η ΓΕΔ, με απόδοση 81,82%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η συνεχόμενη έντονα ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αυξημένο τζίρο και κύριο μοχλό τις μέχρι πρότινος καταβαραθρωμένες Τραπεζικές μετοχές, το οδήγησε στην πολυπόθητη διάσπαση των ημερήσιων κινητών εκθετικών μέσων όρων 200 ημερών τόσο στον Γενικό όσο και στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η προεξόφληση για εύρεση λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ Τραπεζών – Θεσμών και Κυβέρνησης, αλλά και η φημολογία για νέα επικείμενη έξοδο στου Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές με 10ετες ομόλογο πέριξ του 3,8%, λειτούργησε ως “καύσιμο” της ανοδικής κίνησης.

Τα Ελληνικά ομόλογα, αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς και η 10ετης έκδοση κινείται, πλέον, λίγο κάτω από το 3,70%, υποψιάζοντας τους Εμπλεκόμενους, ότι η έκδοση του 10ετους ομολόγου είναι πολύ κοντά, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.

Αν και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), αλλά και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, λειτουργεί θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές.

Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών και την “χαμένη μάχη” του Φεβρουαρίου των “short”, οι Ξένοι Επενδυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποιος τελικά θα κερδίσει τον “ακήρυχτο Τραπεζικό πόλεμο”.

Τεχνικά, οι Τράπεζες προσεγγίζουν τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους, για την ΑΛΦΑ να εντοπίζεται στο (1,22) και (1,35 KMO 200ημ expo), την ΕΤΕ στο (1,5880) και (1,73 ΚΜΟ 200ημ expo), την ΕΥΡΩΒ στο (0,70), ενώ είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ expo (0,6320). Η ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν διπλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,7690).

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (681,11), έχει δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 725 και 740 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 680 (ΚΜΟ 200 ημ.), 660 (ΚΜΟ 25 ημ. expo) και 647 μον. υποστηριζόμενα από τον ΚΜΟ 50 ημ. expo( 651).

Αντίστοιχα και ο FTSE25 διέσπασε των εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1791,20) και μπορεί να οδηγήσει στους επόμενους στόχους των 1835, 1860 και 1890 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1790 μον., 1750 (ΚΜΟ 25ημ expo) και 1697 μονάδες με ενδιάμεση υποστήριξη από τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών(1716 μον.).

“Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αλλά εφιστούμε την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους. Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Με τον πιο αργό ρυθμό του τελευταίου έτους αναπτύχθηκε η Οικονομία της Ινδίας το τρίτο τρίμηνο του 2018. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6%. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ανάπτυξη 6,9%, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 7% για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Η Κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις της για το 2018 - 2019 στο 7%, από 7,2% προηγουμένως.

Δύο σημαντικές τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο αποκλείουν, στην ουσία, το ενδεχόμενο ενός “Brexit” χωρίς συμφωνία, κάτι που δίνει ελπίδες στην Τερέζα Μέι για υπέρβαση του αδιεξόδου με τις Βρυξέλλες.

O δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση, τον Φεβρουάριο, στη Γερμανία, όπως και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters, ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%, έναντι πρόβλεψης για 0,6%.

Η Αμερικανική Οικονομία επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, από 3,4% την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 2,3%.

Για το σύνολο του έτους το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2015.

O αριθμός των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκανε αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στις 225.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσουν στις 220.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το “πράσινο φως” έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ενημερωτικό δελτίο της Aegean για την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια προσφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 693,11 μονάδες, για να ακολουθήσει έντονα ανοδική αντίδραση, μέχρι τις 712,23 (+2,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 707,29 (+1,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 707,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,76%.

Ο τζίρος απογειώθηκε στα 119,5 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ και με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Fourlis, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, τηρουμένων των αναλογιών, η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ μόλις 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (95.277 συμβόλαια).

Στα 4.657 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.640 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.847, 1.651 για τον Μάρτιο και 196 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.833,5) κινήθηκε μεταξύ 1.808 και 1.850 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.159 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.302), Alpha Bank (25.777), Πειραιώς (17.248), ΔΕΗ (1.639), Εθνική (24.019), Ελλάκτωρα (576), ΟΤΕ (243), Cenergy (1.851), Intralot (568), ΑΔΜΗΕ (418), Μυτιληναίο (578), ΓΕΚ (193), Ελ. Πετρέλαια (155), Viohalco (859), Τέρνα Ενεργειακή (393), MIG (1.931), Τρ. Αττικής (117), ΕΕΕ (102), ΕΧΑΕ (493), Ιντρακόμ (158), ΟΠΑΠ (215), Jumbo (304).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.839, Alpha Bank 37.959, Εθνική 36.047, Πειραιώς 19.488, MIG 49.077, ΔΕΗ 14.301, Ελλάκτωρα 10.115.

Έκλεισαν μικρές θέσεις “long” σε Εθνική και Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                 Name of Issuer                         NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,89%

2019-02-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.504.425 τεμ., (από 38.794.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.915.896 τεμ. (26.915.896), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 89.502.004 τεμ. (89.571.039), Εθνική 12.212.500 τεμ. (12.212.500), ΟΠΑΠ 1.262.668 τεμ. (1.269.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v