Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, με αυξημένο τζίρο

Αποκλειστικό σχεδόν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών, ο τραπεζικός κλάδος. Το επιθετικό ξεκίνημα και η επαναφορά προς τη ζώνη των 710 μονάδων. Οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα αλλά το πρόσημο θα «παιχτεί».

ΧΑ: Υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά, με αυξημένο τζίρο

Από το αμέσως προηγούμενο σχόλιο, η στήλη εφιστούσε την προσοχή στον αυξημένο τζίρο, επισημαίνοντας ότι «απόλυτη προσοχή χρήζει η νέα αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς νεότερο κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας θα σημαίνει μία ακόμα νίκη των αγοραστών, ενώ αντίθετα σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά θα έλθει να επιβεβαιώσει ότι οι εν δυνάμει πωλητές, εκμεταλλευόμενοι το θετικό momentum της Εγχώριας Αγοράς, βγήκαν και ξεφόρτωσαν χαρτιά».

Πράγματι, μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα και την καταγραφή νεότερων υψηλών, εμφανίστηκαν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποκλειστικό «πεδίο αντιπαράθεσης» μεταξύ αγοραστών - πωλητών τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς αυτός ήταν ο κλάδος που είχε δώσει τις σημαντικότερες αποδόσεις, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, Τραπεζικοί και μη, γύρισαν έως και με αρνητικό πρόσημο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες και όλα δείχνουν ότι το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης θα «παιχτεί» μέχρι τέλους, έστω και αν οι αγοραστές έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε περίπτωση που οι δείκτες ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, θα είναι μία σημαντική νίκη των “buyers”, καθώς μέσα στη συνεδρίαση θα έχει απορροφηθεί η όποια προσφορά και οι αγοραστές θα είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι τελευταίες εντυπώσεις θα είναι με την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών και πάρα πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από τις βραδινές ανακοινώσεις της Moody's.

Από εκεί και πέρα, η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μεταξύ 719,15 (+1,65%) και 705,2 μονάδων (-0,33%) και τον τζίρο στα 36 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ).

Η συνολική εικόνα από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με τα μη Τραπεζικά blue chips να υποαποδίδουν για μία ακόμα συνεδρίαση.

Από τις μετοχές που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+4,23%) και Grivalia (+3,77%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Jumbo, Fourlis και Ελ. Πετρέλαια.

Από τους τίτλους που δείχνουν σχετική αδυναμία, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,54%), ΕΧΑΕ (-1,44%), ΟΤΕ (-1,79%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,21%).

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην της συνεχιζόμενης κινητικότητας στον τίτλο της Τρ. Αττικής (+14,81%).  

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v