Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ

Αντιμέτωπος με τεχνικά εμπόδια βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω αναμονής για τις τελικές αποφάσεις για το νέο ν. Κατσέλη. Προβληματισμός στις διεθνείς αγορές για τις εξελίξεις στη Βρετανία. Ποιες μετοχές μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ

Boeing στη Wall Street και Brexit στην Ευρώπη προσδίδουν μεταβλητότητα στις αγορές. Κρίσιμο το 48ωρο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, κυρίως στην αγγλική πρωτεύουσα καθώς σήμερα-αύριο αποφασίζεται η αποφυγή (ή όχι) ενός άτακτου Brexit. Σε συναγερμό οι αγορές μετοχών, συναλλάγματος, με το volatility κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων μέχρι και το triple witching της Παρασκευής.

Αναμφίβολα το κλίμα, η τάση που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες εκτός θα επηρεάσει τις κινήσεις των traders, που σήμερα-Παρασκευή θα πρέπει να κλείσουν ή μετακυλίσουν θέσεις τους και στο χρηματιστήριο Παραγώγων.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, η διαφορά στη διακύμανση της τιμής μεταξύ Λονδίνου και ΧΑ για τη μετοχή της Coca Cola θα βαρύνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στη διαμόρφωση του FTSE25. Χθες εστιάσαμε στο... arbitrage από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, με τη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου να κλείνει στα υψηλά ημέρας των 30,75 ευρώ (2,19%), με τζίρο σχεδόν ενός εκατ. ευρώ. Στην... ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μετοχής θα αναφερθούμε στη συνέχεια της συνεδρίασης (στον Εκηβόλο).

Πονηρή η συνεδρίαση, γιατί οι αγοραστές δεν άκουσαν χθες ΔΝΤ - Eurogroup, ενδεχομένως όμως να έχουν σήμερα μία ευκαιρία οι πωλητές να πιέσουν χαμηλότερα και σε κλείσιμο δείκτες και μετοχές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τραπεζικού κλάδου, καθώς συνέχισε ανοδικά έως τις 551,01, σήμερα όμως θα φανεί εάν η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αποδειχθεί μία «τοπική κορυφή» ή σημείο αναφοράς και συνέχισης προς τις 580 μονάδες. Το πιθανότερο είναι πως... αψιμαχίες πωλητών vs αγοραστών θα υπάρξουν πέριξ αυτής της περιοχής (550-540 μονάδες), με την αγορά να προεξοφλεί πως ναι μεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ δανειστών - Αθήνας για το «τραπεζικό», πλην όμως αυτή θα είναι χειρότερη από εκείνη που αρχικά προώθησε η ελληνική πλευρά. Παράλληλα συνεχίζονται σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες οι διεργασίες για το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αυτό της ΤτΕ πολύ υψηλά στην ατζέντα.

Οι τράπεζες λοιπόν θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, το εάν ο FTSE25 θα συνεχίσει προς τις 1.850 ή θα οπισθοχωρήσει προς τις 1.830, που είναι τα δύο όρια τάσης για τον δείκτη. Χθες υπεραπέδωσε η μετοχή της Alpha Bank, με 6,50% στο 1,278 ευρώ, σήμερα θα εξαρτηθεί εάν θα επιβεβαιωθούν στηρίξεις για Εθνική ή Eurobank στα 1,56 και 0,63 ευρώ αντίστοιχα.

Από τα blue chips, πέραν της Coca Cola, σε ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΔΕΗ μπορεί να ενεργοποιηθούν αγορές, με θετικό το ότι για τη μετοχή του Οργανισμού δεν χάθηκαν σε κλείσιμο τα 10,70 ευρώ.

Short η τάση, σε μέτρηση εβδομάδος, για την πλειονότητα των blue chips μένει να φανεί εάν έτσι θα... κλείσουν προς τη συνεδρίαση της Παρασκευής ή θα αλλάξει σε long. Από τις εξαιρέσεις η μετοχή της Jumbo, που ευνοείται και λόγω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v