Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές δεν άκουσαν ΔΝΤ-Eurogroup

Ανοδο στο χρηματιστήριο και αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του νέου 10ετούς κάτω από το 3,9%. Alpha Bank και Coca Cola οι βασικοί πρωταγωνιστές στη νέα άνοδο του ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες.

ΧΑ: Οι αγοραστές δεν άκουσαν ΔΝΤ-Eurogroup

Μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, αναμενόμενης, διόρθωσης, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στο Χ.Α., με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,73% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σημειώθηκαν και σε ικανοποιητικό αριθμό τίτλων του μη Τραπεζικού 25αρη, μετά από πολλές συνεδριάσεις απόλυτης ακινησίας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι αγοραστές δεν έδειξαν να πτοούνται από το επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά ούτε και από τις κινήσεις των γνωστών Ξένων Funds, τα οποία αύξησαν τις “short” θέσεις τους σε Εθνική και Eurobank.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι αυξομειώσεις της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα”, αλλά και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Για την συναλλακτική δραστηριότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη ώρα συναλλαγών, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε και τα πρώτα υψηλά ημέρας, ο τζίρος έφθασε στα 15,7 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΠΕΤΡΟ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), αφήνοντας υποσχέσεις για κάτι συναλλακτικά καλύτερο, όμως στην πορεία οι συναλλαγές κατέβασαν στροφές, οι δείκτες υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά, για να σημειωθεί σχετική αντεπίθεση των αγοραστών, κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω θετικών μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 3,87% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, κάτω δηλαδή από την απόδοση στην έκδοση) και στον απόηχο των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup, για την μη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ με το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη να είναι το βασικό, αλλά όχι το μοναδικό “αγκάθι”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο απόηχος των αποφάσεων του Eurogroup και ο διάχυτος σκεπτικισμός από την πορεία των Διεθνών Αγορών, θα συνεχίσει να επηρεάζει και το Χ.Α. με την Επενδυτική Κοινότητα να προσβλέπει σε εγχώριους καταλύτες (αιχμή ο Ενεργειακός κλάδος) για να ανεβάσει πάλι τον πήχη των προσδοκιών. Την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Aegean, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα του Μαρτίου, συντελείται η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE Emerging Europe (διαγραφή μετοχής της Πειραιώς) και λήγει η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα ΕΛΠΕ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς οι Διεθνείς Αγορές κινούνται ανοδικά, η Εγχώρια Αγορά μπορεί να ακολουθήσει την τάση, μετά την πρόσφατη διόρθωση. Στη σημερινή ατζέντα, η Jumbo δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, μετά το κλείσιμο και η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από τις 700 μονάδες και να σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,25% σε εβδομαδιαία βάση. Η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup είναι μεν αρνητικό γεγονός, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην Αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup αποφάσισε την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης, ύψους ενός €1 δισ., καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα και η απόφαση μεταφέρεται για το Eurogroup του Απριλίου. Είναι το δεύτερο ‘ορόσημο’ που χάνεται, καθώς η δόση αυτή αναμενόταν να φτάσει στα Ελληνικά Ταμεία από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σαν βασικά αγκάθια παραμένουν το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους €1.3 δισ., η πώληση των δύο Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ότι δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ούτε έχει στελεχωθεί όπως πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σημείο στήριξης αποτελούν οι 684 - 683 μονάδες. Σημειώνεται ότι η Jumbo ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ αναμένεται σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία” τόνιζε η Merit Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, πλην τη Πειραιώς (+1,09%), που “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+6,50%), Εθνική (+1,36%) και Eurobank (+2,34%), δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, να αναρριχηθεί μέχρι τις 551,01 μονάδες (+3,91%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 547,82 (+3,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 550,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,73%.

Για τον ΔΤΡ και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στις 512 μονάδες. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 570 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 624 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (-0,52%), ΕΧΑΕ (-0,24%), ΟΠΑΠ (-2,40%), ΟΤΕ (-0,47%), Τιτάν (-0,10%) και Motor Oil (-0,69%).

Από την άλλη, μόλις δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτοί ήταν οι ΕΕΕ (+2,19%) και Lamda Development (+1,45%).

Η ΕΕΕ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα 29,51 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 30,79 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με “stop” τα 6,69 ευρώ και πολύ σημαντικές στηρίξεις στα 6,05 και 5,56 ευρώ.

Αιφνιδιασμένοι θετικά δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, από την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι το Χ.Α. κινήθηκε “contrarian” της επιφυλακτικής εικόνας των Ευρωπαϊκών Αγορών, της απόφασης του Eurogroup να μην εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και της επιφυλακτικής, σε πολλά σημεία, έκθεσης του ΔΝΤ, για την Ελληνική Οικονομία.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μετά τη Fitch ένας ακόμα Οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot (+1,94%).

Συγκεκριμένα, η Moody's υποβάθμισε την Intralot σε “Caa1” από “Β3”, θέτοντας αρνητικό outlook. Παράλληλα, υποβάθμισε σε “Caa1” από “B3” την αξιολόγηση ομολόγων €250 εκατ. και €500 εκατ. που έχει εκδώσει η θυγατρική της Intralot στο Λουξεμβούργο.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Αλουμύλ (+16,80%), Τρ. Αττικής (+5,81%), ΕΚΤΕΡ (+5,74%) και ΕΛΧΑ (+3,18%), ενώ η Audiovisual (+6,86%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών, προσπάθησε να καλύψει μέρος από το -30% της Παρασκευής.

Δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει το “έργο” του ο πωλητής στην Frigoglass (-1,48%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, για τους Ευρωσυμβούλους, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Profile (+2,43%) και Ιατρικό (+5,33%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+13,82%), με τους αγοραστές να είναι, περίπου, εντυπωσιακοί προς το τέλος της συνεδρίασης.

Αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Είναι θετικό, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 689 και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, υψηλότερα των 1794 μονάδων. Επόμενες αντιστάσεις, για τον ΓΔ στις 731 και για τον FTSE25 στις 1850 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop long” στις 642 και 1696 μονάδες, αντίστοιχα, αλλά αναμένεται να ανέβουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η πρώτη πτωτική - διορθωτική εβδομάδα μετά από 6 συναπτές ανοδικές, ήταν η πρώτη του Μαρτίου με την Αγορά να χάνει το 2% της αξίας της”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος και την έξοδο στις Αγορές, που ήταν και βασικός στόχος, το Χ.Α. ήταν λογικό να βγάλει διόρθωση. Η τάση φυσικά δεν αλλάζει, παρόλα αυτά τα κέρδη είναι σημαντικά για να κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις και να υπάρξουν οι αντίστοιχες ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια, μετά το σημαντικό ράλι στον Τραπεζικό κλάδο που έδωσε την απαραίτητη ρευστότητα στο σύστημα.

Τα funds που ποντάρουν την πτώση του Τραπεζικού συνέχισαν να αυξάνουν θέσεις, παίζοντας το “στοίχημα” ότι ο κλάδος θα πάει κάποια στιγμή σε αναγκαστικές Α.Μ.Κ. σε χαμηλές τιμές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαραίτητα θα κερδίσουν.

Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα έχει σημαντικές συγκινήσεις, με μία Αγορά που απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον, μετά από μεγάλο διάστημα και μπροστά της έχει σημαντικά νέα να δώσει, χώρια ότι είναι σε μία εκλογική χρονιά που κάποιοι ποντάρουν σε αλλαγή πολιτικής σε φόρους και επενδύσεις.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τον φόρο στα μερίσματα, που είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός που μάλιστα δεν ήταν και αναμενόμενο.

Μεσοπρόθεσμα είμαστε αισιόδοξοι για την Αγορά, μέσα σε μία εκλογική χρονιά που δημιουργεί προσδοκίες, κάτι που πιθανότατα η Αγορά ποντάρει, θυμίζοντας, από την αντίθετη όψη, την περίοδο του 2014, τότε που οι Ευρωεκλογές έδωσαν τον τόνο και την πτωτική διάσπαση, στην ανοδική τροχιά που είχε η Αγορά από το 2012, έχοντας καταγράψει υψηλό τον Μάρτη του 2014 στις 1379 μονάδες.

Ουσιαστικά, το αντίστοιχο επίπεδο που θέλει προσοχή και θα κάνει την διαφορά από την στιγμή που θα κατοχυρωθεί, είναι αυτό των 750 - 800 μονάδων.

Το πότε η Αγορά θα δοκιμάσει το εν λόγω επίπεδο, σίγουρα έχει να κάνει με το αν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο, ή αν θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Αυτό σαν δεδομένο δεν το ξέρουμε και φανταζόμαστε ίσως και να μην έχει αποφασιστεί και από την ίδια την Κυβέρνηση με κάποιους απλά να βιάζονται να στοιχηματίσουν.

Από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Επενδυτές που βλέπουν λίγο πιο μακριά, δεν πρόκειται να προβληματιστούν από τις διακυμάνσεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, μίας και μιλάμε για μία Αγορά που τα τελευταία 4 χρόνια κινείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών ανάμεσα στο 600 και το 800, εξαιρώντας τις δύο βιαστικές υπερβολές του 2016 και 2018.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν ψάχνουν το αν, αλλά το πόσο θα είναι το μέγεθος της ανάπτυξης, είναι αρκετό για να είμαστε αισιόδοξοι για την Αγορά, μετά από 10 δύσκολα χρόνια και την χειρότερη ύφεση που πέρασε η Χώρα στην σύγχρονη ιστορία της.

“Εδώ θα είμαστε να συζητάμε λεπτομέρειες και δεδομένα στο μέλλον και επιτέλους να αφήσουμε πίσω τα πολιτικά και να ασχοληθούμε με την Οικονομία και τα καλά νέα της, που έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν την τελευταία δεκαετία”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Γερμανό Αξιωματούχο, “το Βερολίνο ανησυχεί για την κατάσταση της Deutsche Bank και στην ουσία πίεσε για συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank”.

Ο Γερμανός Αξιωματούχος ανέφερε πως “η όποια συγχώνευση θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα μια ‘τρύπα’ πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, διότι μια αλλαγή στην ιδιοκτησία μας Τράπεζας, νομικά, πυροδοτεί επανεκτίμηση των assets όπως είναι τα Κρατικά ομόλογα. Η επανεκτίμησή τους θα γίνονταν σε τιμή Αγοράς, που συνήθως είναι χαμηλότερη από αυτήν που εγγράφεται στους λογαριασμούς”.

Το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Bank συμφώνησε να πραγματοποιήσει συζητήσεις με την Commerzbank για την δυνατότητα συγχώνευσης. Το Γερμανικό Κράτος έχει μερίδιο 15% στην Commerzbank και αναμένεται να είναι Μέτοχος και στον νέο όμιλο.

Η Βρετανική Οικονομία ανέβασε ρυθμό τον Ιανουάριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 και ενώ έναν μήνα νωρίτερα συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Η Βρετανική Οικονομία βρίσκεται σε πορεία για την πιο αδύναμη ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών το 2019.

“Οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση των Τραπεζών στη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας και θα διαμορφώσουν τα νέα φθηνά δάνεια έτσι ώστε να κρατήσουν χαμηλά τη ζήτηση”, δήλωσαν τέσσερις πηγές στο Reuters.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο. O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως αναμενόταν. Είχε παραμείνει αμετάβλητος για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Για τους δώδεκα μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, αυξήθηκε κατά 1,5%, καταγράφοντας την πιο μικρή άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της άμεσης ανάγκης μείωσης των NPEs και του καλού συντονισμού των κινήσεων που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποπληρωθεί μεγάλο κομμάτι των δανείων και να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμών, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες στα εξής πεδία:

Οι Αρχές πρέπει να διερευνήσουν προσεκτικά τα σχέδια μείωσης των NPEs με Κρατική στήριξη.

Οι Τράπεζες πρέπει να “χτίσουν” κεφάλαια προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs.

Οι Τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα εργαλεία μείωσης των NPEs και να προχωρούν σε Ιδιωτικές λύσεις - ρυθμίσεις.

Θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για να ενισχύσουν οι Τράπεζες την οργανική τους κερδοφορία και να κάνουν περισσότερα με στόχο τη μείωση του κόστους.

Πρέπει με προσοχή να γίνουν τα επόμενα βήματα για την πλήρη άρση των “capital controls”, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στις Επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια δίνει σε έκθεσή της η UBS.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, η νέα τιμή - στόχος για τη Motor Oil διαμορφώνεται στα 25, από 24 ευρώ, ενώ ο νέος στόχος για τα Ελληνικά Πετρέλαια διαμορφώνεται στα 8,5, από 8 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 704,11 μονάδες (+1,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 703,63 (+1,01%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νεότερη κορυφή στις 704,49 (+1,14%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 703,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,06%.

Ο τζίρος στα 58,6 εκατ., από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΤΡΟ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ενώ δεν “πρασίνισε” καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με έντονα ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, που αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (142.733 συμβόλαια).

Στα 4.713 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.064 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.810, 1.423 για τον Μάρτιο, 1.351 για τον Απρίλιο και 36 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.843) κινήθηκε μεταξύ 1.825 και 1.844 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (64.778 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (30.522), Alpha Bank (22.196), Πειραιώς (11.982), ΔΕΗ (8.469), Εθνική (20.556), Ελλάκτωρα (3.253), ΟΤΕ (3.398), Cenergy (2.687), Intralot (1.873), ΑΔΜΗΕ (3.852), Μυτιληναίο (3.353), Τέρνα Ενεργειακή (470), Ελ. Πετρέλαια (529), Viohalco (4.829), MIG (18.961), ΓΕΚ (730), Ιντρακόμ (1.791), ΟΠΑΠ (451), ΕΧΑΕ (1.599), Lamda Development (601), Τρ. Αττικής (205), ΟΛΠ (103), Jumbo (142).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.975, Alpha Bank 41.741, Εθνική 28.086, Πειραιώς 15.524, MIG 42.333, ΔΕΗ 13.221.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                         NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,24%

2019-03-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,70%

2019-03-05

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.957.427 τεμ., (από 38.702.821 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 27.080.636 τεμ. (27.080.636), ΔΕΗ 6.501.581 τεμ. (6.503.103), Eurobank 94.836.749 τεμ. (92.394.594), Εθνική 12.152.156 τεμ. (12.152.156), ΟΠΑΠ 1.275.572 τεμ. (1.275.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v