Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες για ανάκαμψη στο ΧΑ

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινείται σήμερα η εγχώρια αγορά, εν μέσω πτωτικών διαθέσεων στην Ευρώπη. Μεικτή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με τους πωλητές να πλεονεκτούν στην Πειραιώς και τους αγοραστές σε Eurobank και Alpha Bank.

Προσπάθειες για ανάκαμψη στο ΧΑ

Στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογη φορά και το ΧΑ. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Fed, που θα ανακοινωθούν σήμερα, την ώρα που νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών Ουάσιγκτον - Πεκίνου προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Παράταση για το Brexit θα ζητήσει από την ΕΕ η Μέι.

Σε αυτό το κλίμα στο ΧΑ, από τη στιγμή που έχει υπάρξει αφορμή για τους traders να διορθώσουν χαμηλότερα τις θέσεις τους, απολύτως φυσιολογικά ο πήχης κλίνει προς τις 710 μονάδες για τον ΓΔ. Με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο στα πρώτα 35-40' της συνεδρίασης, ένδειξη πως οι πωλητές προσέχουν τις κινήσεις τους, την προσφορά τους, προκειμένου να μην υπάρξει ακύρωση/αλλαγή τάσης, που θυμίζουμε ότι παραμένει ανοδική σε διάστημα μηνός. Με τον ΓΔ στις 712 μονάδες, το πρόσημο είναι θετικό κατά 6,22%, με τον ΔΤΡ στις 562 μονάδες να κρατά ένα 23,41% πάντα στο ίδιο διάστημα.

Προφανώς και η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθήνας για το θέμα της «πρώτης κατοικίας», με το εύλογο περιθώριο για μία ομαλή συμφωνία να περιορίζεται σε πέντε ημέρες. Προσώρας παραμένουμε στη λογική του οικονομικού επιτελείου, της πλευράς Τσακαλώτου που θεωρεί επιτεύξιμη μία λύση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Με το 43% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, έχουμε εικόνα για το πού παραμένει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών. Μάλιστα η αρχική επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 550 μονάδων, στα πρώτα 15' της συνεδρίασης, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επανεργοποίηση ορισμένων long, με τον ΔΤΡ από τις 552,92 να αντιδρά έως και 17 μονάδες υψηλότερα.

Ενθαρρυντικό το ότι στον κλάδο διαμορφώνεται και πάλι μεταβλητότητα, δηλαδή η δυνατότητα στους traders να κινηθούν ενδοσυνεδριακά, αξιοποιώντας το εύρος/διαφορά χαμηλής - υψηλής τιμής.

Σε Eurobank και Alpha Bank οι ενεργότεροι traders και δευτερευόντως στην Εθνική. Αναλυτικά η μετοχή της Eurobank έως 2,58% υψηλότερα στο 0,656 ευρώ, της Αlpha Βank κατά 1,30% στο 1,327 ευρώ και της Εθνικής οριακά στο 1,681 ευρώ.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με το μείον 1,17% για τη μετοχή του ΟΤΕ να... βαραίνει τον δείκτη, καθώς στη μετοχή της Coca Cola οι πρώτες συναλλαγές έγιναν μετά τις 11:00. Στα 11,02 υποχωρεί ο τίτλος του ΟΤΕ, στα 30,85, οριακά υψηλότερα, της Coca Cola.

Σε Μυτιληναίο, Motor Oil, Grivalia, ΔΕΗ οι κύριες κινήσεις των long, με πωλητές χαμηλότερα ΕΛΠΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ.

Στις 11:10 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 34/33, με μεγαλύτερη απόδοση για Παπουτσάνη, Μουζάκη, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, MIG από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v