Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ με θετικά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των στηρίξεων, με το διεθνές κλίμα να «βαραίνει» μετά και την υπαναχώρηση της Fed. Το «κλειδί» για την τάση.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Η Fed ανησύχησε τη Wall Street, ενδεικτικό το μείον 0,29% του S&P 500 στις 2.824,23 μονάδες.

Παραδοχή επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής και της κινεζικής οικονομίας η χθεσινή κίνηση του Jerome Powell και μένει να φανεί σήμερα-αύριο πώς θα αποτιμηθούν τα νέα δεδομένα από Νέα Υόρκη μέχρι ασιατικές αγορές και Φρανκφούρτη, Λονδίνο.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι short αποκτούν πλεονέκτημα και στη Φρανκφούρτη η χθεσινή... βουτιά του DAX (με αφορμή κυρίως την κατάρρευση της μετοχής της Bayer) γεννά ανησυχίες, στο ΧΑ οι traders θα πρέπει να σταθμίσουν τις παραμέτρους που ενισχύουν το σενάριο της κορύφωσης -προσώρας- της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Στις 715,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, θα πρέπει κατ' αρχάς σήμερα να μην κλείσει χαμηλότερα των 714 μονάδων, προκειμένου να ισορροπήσουν οι long την κατάσταση, στις 561,25 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να παραμένει το «κλειδί» της τάσης σε διάστημα εβδομάδος και μηνός.

Η στάση των traders και των funds εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την εξέλιξη στο θέμα της «πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμοί», με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει πολιτική και όχι μονομερή την κίνηση για την πρώτη κατοικία, με τη Μαρίνα Μάνη να μας δίνει από νωρίς το πλήρες ρεπορτάζ. Θα σταθώ στο μήνυμα του Ευ. Τσακαλώτου «... θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο και θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε...» και στην κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ουδεμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές έχει τη διάθεση και τους λόγους να το... τραβήξει στα άκρα.

Εάν και εφόσον όντως επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, που μέχρι τώρα είναι και η επικρατέστερη, τότε στον τραπεζικό κλάδο δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των short. Παρά το γεγονός πως οι... γνωστοί-άγνωστοι συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους.

Τι θεωρεί πιθανότερο η αγορά; Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας και της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις προκειμένου να «κλειδωθούν» θέσεις που σε διάστημα μηνός έχουν θετικό πρόσημο, 19,36%, αλλά πλέον αρνητικό 3,58% σε εβδομάδος.

Ενδεχόμενη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 550-545 μονάδων θα άλλαζε τα δεδομένα (σε μηνιαίο) και θα ενίσχυε τους πωλητές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότατα θα ενεργοποιούνταν περισσότερες εντολές από την πλευρά τους, κινδυνεύοντας να ακυρωθεί το momentum. Σαφέστερη εικόνα όμως θα έχουμε με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, για τον ΓΔ ένδειξη κορύφωσης θα είχαμε αρχικά με την απώλεια των 697 και οριστικά με την απώλεια των 689 μονάδων. Αντίστοιχα για τον δείκτη αυτό θα ίσχυε με την υποχώρηση χαμηλότερα των 1.828 και 1.802 μονάδων. Αυτές οι... μετρήσεις έχουν ως ορίζοντα το κλείσιμο του Μαρτίου, την προσεχή Παρασκευή, συνεκτιμώντας πως μέχρι τώρα ο μήνας είναι θετικός και για τραπεζικές και για blue chips και για Γενικό Δείκτη.

Αλλά ας περιοριστούμε στη σημερινή και κυρίως την αυριανή συνεδρίαση, με ζητούμενη για τους long την επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Μετοχές-κλειδιά Coca Cola και ΟΤΕ για τη διαμόρφωση της τάσης στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά και σηματωροί όπως Μυτιληναίος, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υπεραπέδωσαν χθες. Από τη μεσαία κατηγορία το ενδιαφέρον σε ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Πλαστικά Θράκης και από τη χαμηλότερη, σε Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, BriQ, Παπουτσάνης, Καράτζης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v