Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνουν πλεονέκτημα οι πωλητές

Προς τις 710 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το διεθνές κλίμα να επιδεινώνεται. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, στη σκιά των εξελίξεων με το νέο ν. Κατσέλη. Συνεχίζει ανοδικά η Eurobank. Απώλειες για Coca Cola, ΟΤΕ.

ΧΑ: Παίρνουν πλεονέκτημα οι πωλητές

Βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα στη Φρανκφούρτη, οριακά χαμηλότερα τα futures στη Wall Street.

Στο μείον 12% και στα 61,02 ευρώ η μετοχή της Bayer, μετά από απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ ενώ κατά 2,01% υποχωρεί στα 7,861 ευρώ η μετοχή της Deutsche Bank. Επικίνδυνη η κλίση του DAX χαμηλότερα προς τις 11.644 μονάδες.

Στην Αθήνα, για διαφορετικούς λόγους, βέβαια, η κλίση που έλαβε σε χρόνο... d.t. η αγορά και δη ο τραπεζικός κλάδος. Σχεδόν με το που έγινε γνωστό στα χρηματιστηριακά γραφεία πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά εντολές πώλησης στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικό το ότι η διόρθωση του ΔΤΡ ήταν σχεδόν... κατακόρυφη, χάνοντας μέσα σε ελάχιστα λεπτά σχεδόν 15 μονάδες. Από τις 563, με τη μία προς τις 548 μονάδες, ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με το αρχικά υψηλό ημέρας στις 572 μονάδες. Σε αυτό το βραχύ διάστημα βγήκαν πωλήσεις 3,5-4 εκατ. ευρώ στον κλάδο-κλειδί, με την προσφορά επιθετική σε Πειραιώς και Εθνική και δευτερευόντως σε Alpha Bank.

Αμεσος ο συναγερμός στην αγορά, μέχρις ότου διευκρινισθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, με τους traders να επιχειρούν να αποτιμήσουν αυτή την κίνηση και τις όποιες συνέπειες. Η ουσία είναι, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, πως το συγκεκριμένο και μόνο γεγονός έρχεται να καταδείξει πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος, συνακόλουθα πόσο ευαίσθητη είναι ευρύτερα η αγορά και τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δανειστές - Αθήνα δεν κατέληγαν σε μία ομαλή συμφωνία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που χτίστηκαν στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών, σε διάστημα 20-30 ημερών θα... έπεφτε με τη μορφή μαζικής προσφοράς στον κλάδο και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στα χαμηλά των 548 ενεργοποιήθηκαν λίγοι αγοραστές, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν το volatility που έχει σήμερα ο κλάδος και οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών. Σε θετική διαφοροποίηση σταθερά από τις 10:50 και μετά η μετοχή της Eurobank, ακόμη και στο διάστημα του «γυρίσματος» του τραπεζικού κλάδου.

Σχεδόν αντανακλαστική ήταν όμως και η αλλαγή στάσης/τάσης για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με τον FTSE25 να διορθώνει έως τις 1.853 και με τον ΓΔ έως τις 710 μονάδες.

Στο διάστημα 14:15-14:30 έγιναν κάποιες αγορές, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι νωρίτερα μεγαλύτερες απώλειες στις τραπεζικές, ενώ και σε Coca Cola και ΟΤΕ ενεργοποιήθηκαν long παίκτες από τα 30,60 και τα 11,00 ευρώ αντίστοιχα. Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή της Coca Cola υπέρ των short λειτουργεί σήμερα το... arbitrage μεταξύ Citi - XA, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τεχνική εικόνα της βαρύτερης μετοχής του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σταθερά με αγοραστές και ανεπηρέαστες στη διόρθωση τραπεζών/FTSE25 οι μετοχές των Μυτιληναίου, Grivalia, Motor Oil.

Στις 14:35 ο τζίρος ήταν στα 26 εκατ., με το 44% να πραγματοποιείται στις τράπεζες. Στις 37/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών από την αρχική... ισοπαλία, στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v