Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους short

Οριακές κινήσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η άμυνα, πρώτος στόχος μετά και το «καμπανάκι» από ΗΠΑ. Τα σενάρια για την κίνηση τραπεζών και blue chips. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long, ποιες ξεχωρίζουν από τα μεσαία.

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους short

Αμφίσημη και η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη. Με απώλειες έως τις 2.787,74 μονάδες ο S&P 500, που περιορίστηκαν στη συνέχεια στις 2.805,37, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απώλειας των πολύ σημαντικών 2.785 μονάδων, σημείο αναφοράς το οποίο, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, θα πρέπει να λειτουργεί σαν... σήμα κινδύνου για τους long όπου γης.

Συνεπώς, η αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι μετατίθεται σήμερα-αύριο, καυτό διήμερο, καθώς Ντράγκι και ΑΕΠ των ΗΠΑ θα διαμορφώσουν όχι μόνο το κλείσιμο του μηνός αλλά θα σηματοδοτήσουν την πορεία των αγορών, τουλάχιστον για τις πρώτες μία-δύο εβδομάδες του Απριλίου.

Μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση για τον S&P 500, το πρόσημο, σε μηνιαίο, είναι οριακά θετικό (0,47%), για τον DAX οριακά αρνητικό (0,84%) και για τον FTSE100 κατά 1,69% θετικό. Μάρτιος αναμονής για τα ξένα χρηματιστήρια, με... άγνωστο Χ τον Απρίλιο και στον ορίζοντα η... κρησάρα των εκλογών στην Ευρώπη υπό την σκιά των αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης, του ανοιχτού ενδεχομένου ενεργοποίησης εκ νέου προγραμμάτων στήριξης από την ΕΚΤ και αβέβαιης πολιτικής στα επιτόκια. Αυτά βέβαια σε ορίζοντα εβδομάδων προς τα τέλη Μαΐου, αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι μας περιμένει και για τι πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

Ωστόσο προέχει η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, το κλείσιμο σε μήνα, που μέχρι και τώρα με τον ΓΔ στις 713,73 μονάδες δίνει ένα 2,66%, με τον ΔΤΡ στις 546,89 θετική απόδοση 9,43% και με τον FTSE25 στις 1.860,24 μονάδες, ένα 2,25%, πάντα σε διάστημα μηνός.

Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε μέτρηση εβδομάδας, η απόδοση είναι αρνητική και για τους τρεις δείκτες, με το τελικό πρόσημο υπό διαμόρφωση μέχρι και αύριο, λίγο μετά τις 17:15. Οριακά αρνητικό για ΓΔ και 25άρη με απώλειες 2,56% για τον ΔΤΡ, καθώς ο κλάδος έχασε μέρος των αποδόσεων που είχαν προηγηθεί λόγω του μείον 6,22% της Παρασκευής.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και σημείο αναφοράς η περιοχή πέριξ των 548 μονάδων, με το χθεσινό κλείσιμο -οριακά χαμηλότερα- να κρατά σε εγρήγορση και τους πωλητές και τους αγοραστές. Αναμφίβολα η συμφωνία για το θέμα της πρώτης κατοικίας, η ψήφιση του νέου πλαισίου σήμερα-αύριο, αίρει μία σημαντική επιφύλαξη για τους long, πλην όμως αυτή η κατάληξη είχε προεξοφληθεί, σε μεγάλο βαθμό, και ενσωματωθεί στην αντίδραση του κλάδου έως λίγο υψηλότερα των 600 μονάδων.

Εύλογο το ερώτημα, μπορεί ο κλάδος να επανακάμψει ανοδικά και να κινηθεί πάνω από τις 550-560 μονάδες, με στόχευση προς τις 605-610 μονάδες; Η απάντηση είναι πως άμεσα και με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, πολύ δύσκολα. Τι μένει πρακτικά για να αποφευχθεί η διολίσθηση και δοκιμασία χαμηλότερων τιμών προς τις 705-698 μονάδες;

Το πιθανότερο είναι η συνέχιση της ανοδικής κίνησης «βαριών» μετοχών (ΟΤΕ, Coca Cola) ή και συμπληρωματικά blue chips (Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κ.α.). Για να κινηθούν ανοδικά τα blue chips χρειάζεται και έξωθεν θετικό κλίμα και αυτό είναι υπό αίρεση. Συνεπώς θα έλεγα πως οι short διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα (σε διάστημα εβδομάδας), αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί καθώς σχεδόν τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εικόνα των διεθνών αγορών σήμερα-αύριο.

Αμυνα και βλέπουμε; Το πιθανότερο, με παράλληλες επιλεκτικές κινήσεις, καθώς το stock picking αποδεικνύεται σωτήριο σε φάσεις πλαγιοκαθοδικής συσσώρευσης (ας μου επιτραπεί ο... νεολογισμός).
Από τα blue chips, σύμφωνα με τη χθεσινή εικόνα, long τάση έχουν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Grivalia, Sarantis, Viohalco, Aegean, ΑΔΜΗΕ, προσοχή θέλει ο ΟΠΑΠ με απώλειες χθες αλλά καλά αποτελέσματα μετά, ίσως δώσει αναστροφή και σε... εφεδρεία Coca Cola και υπό προϋποθέσεις Motor Oil, Jumbo και ΕΛΠΕ.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχώρισαν Intralot, J&P ΑΒΑΞ, Profile, ElvalHalcor, ενώ το 2,94% του ΙΑΣΩ στα υψηλά ημέρας του 1,40 ευρώ με συναλλαγές αξίας 638.019 ευρώ δεν θα πρέπει να ξεγελάσει όσους προεξοφλούν πως το deal με το OAKTREE είναι... κλεισμένο και ανακοινώνεται αύριο. Λίγη υπομονή, γιατί μπορεί να μας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω η όλη διαδικασία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v